Логотип видання 'Хрещатик'

images
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама  | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
images
Новини
  images
15 ciчня 2004 року, четвер  №4 ( (2407) номер газеты в PDF-формате PDF новини в RSS-форматі RSS   |    |    |    |    |    |    |    |    
images
полоса
images
images
СПОЖИВАЧ
images  
images
images
images
15/01/2004      надрукуватипрочитало 4108 человек  

images
Оковита — родичка медовухи і варенухи
images
Варварським питвом вважали давні греки й римляни міцніші за виноградне вино напої, які споживали жителі холодних країв. Мабуть, є певна логічність у тому, що сорокаградусна горілка була вперше виготовлена у місцях, що знаходяться вище сорокового градуса північної широти. Виноград у давнину тут не вирощували, місцевою сировиною для приготування перших міцних напоїв були мед диких бджіл і сік лісових ягід. Так званий княжий (боярський) ставлений мед набирав міцності упродовж десяти років. Дешевшим був варений мед, який готували швидко.

Згодом для виробництва спиртного почали використовувати житнє зерно. Проте квас і пиво мали не так багато градусів, як хмільний мед, натомість потребували чималих матеріальних затрат, були трудомісткими в приготуванні. На межі XII і XIII століть, припускають дослідники, вперше виготовили горілку, яку спершу назвали хлібним вином. Найвірогідніше, що оковиту винайшли, так би мовити, селяни. Найбідніше населення використовувало як сировину дешеве вівсяне, ячмінне, житнє борошно, грубо змелене.

Горілчане виробництво виникло в Україні за часів Запорозької Січі, козаки вже у XVII сторіччі експортували українську оковиту в Росію (навіть у Москву). А ось сорокаградусним напій став після досліджень видатного хіміка Дмитра Менделєєва. До того спирт і воду змішували у пропорції п’ятдесят на п’ятдесят.

Наука також з’ясувала, яку дозу спиртного дозволено випивати дорослому щодня, щоб в організмі не сталося незворотних змін. Норма — п’ятдесят грамів горілки під хорошу закуску. Межа — сімдесят п’ять грамів, а двісті п’ятдесят на душу — небезпечно для людини. Щодо того, чому надають перевагу споживачі за столом — їжі чи напоям, то знавці стверджують: перше є основою, а друге — супровід до нього. Адже страви української національної кухні можуть бути в центрі уваги учасників святкової гостини, навіть якщо сорокаградусну замінити коньяком. Заїсти ж чарку біленької апельсином або цукеркою — ефект не той порівняно із солоним огірком чи поросям із хріном. Щоправда, смаки є різні.

Підготувала Галина РЕМІЗОВСЬКА, “Хрещатик”

images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images
images
15/01/2004 | Тера інкогніта для шлунка. Їжу нового покоління за кордоном виготовляють із генетично змінених організмів
images
images
15/01/2004 | Модифіковану сою додають у шоколад, ковбасу та дитяче харчування.
images
images
15/01/2004 | Не пий, Іванку, бо козликом станеш. Акцизна марка і приємний смак не гарантують справжності вина й коньяку, стверджують спеціалісти Укрметртестстандарту та виробники лікеро-горілчаної продукції
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images

images
© газета "Хрещатик", "Хрещатик.Київ"
У разi використання матерiалiв
гіперпосилання на kreschatic.kiev.ua обов'язкове.
Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
| | | | | | | |