Логотип видання 'Хрещатик'

images
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама  | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
images
Новини
  images
22 грудня 2004 року, середа  №190 (2593) номер газеты в PDF-формате PDF новини в RSS-форматі RSS   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    
images
полоса
images
images
СПОЖИВАЧ
images  
images
images
images
22/12/2004      надрукуватипрочитало 1185 человек  

images
Згущене та ще й варене Солодкі молочні консерви незамінні для домашньої випічки
images

У новорічних та різдвяних свят чимало прикмет і символів. Деякі з них, буває, змінюються, інші ж супроводжують нас з року в рік: смоляний дух лісової красуні, сонячні “м’ячики” мандаринів і незрівнянні пахощі свіжоспечених тортів та тістечок, приготування яких зазвичай не обходиться без згущеного молока. Особливо нетерплячі ласуни залюбки наминають смакоту ложкою. Виробники ж намагаються задовольнити будь-які забаганки споживачів і додають до продукту цукор, каву, какао, цикорну суміш.

Традиційний метод виготовлення згущеного молока досить складний. Для нього потрібні великі запаси сировини, дороге обладнання і просторі приміщення. Крім того, свіже молоко, як відомо, псується швидко, за тривалого транспортування його якість погіршується, а отже, і готова продукція виходить не найвищого гатунку. Тому нині використовують таку технологію: замість свіжого беруть порошкове молоко з домішкою рослинних жирів. Можливо, такі консерви й нічим не гірші за класичні, але чомусь підприємці не хочуть потім писати на своїх виробах, за яким саме методом їх виготовлено, а перевірити це навіть у лабораторії дуже складно.

Мабуть, багато дорослих споживачів можуть пригадати, як у дитинстві нетерпляче очікували, поки на плиті “звариться” банка звичайного згущеного молока і її вміст нарешті перетвориться на коричневі “іриски”. Тепер фірми і цю місію взяли на себе й випускають уже готові згущені варені консерви. Молоко спочатку “завантажують” у спеціальні вакуум-апарати, в яких біла рідина закипає вже за температури плюс п’ятдесят. Головне, що властивості первинного продукту практично не змінюються: не окислюються жири, не руйнуються вітаміни. Цукор, обов’язково у вигляді профільтрованого сиропу, та інші наповнювачі додають або під час загущення, або у готову суміш. Потім починається варіння — не менше ніж чотири години. Однак важливо не тільки правильно згустити й зварити, а й охолодити. Бо у кожних ста грамах молока є чотирнадцять грамів молочного цукру — лактози, котра має звичку випадати в осад. Якщо все зроблено як слід, кристалики лактози маленькі й непомітні. Коли ж технологічні процеси були порушені, то ці “грудочки” досить великі й впливають на смак.

Зберігати молочні консерви радять за плюсових температур: від нуля до плюс десяти, інколи двадцяти градусів. Якщо на градуснику більш як двадцять сім, то колір змінюється від світлого до темно-бурого, з’являється присмак карамелі. Гіркуватий смак свідчить, що відбулися біохімічні зміни молочного жиру.

Фахівці науково-дослідного центру незалежних експертиз “Тест”, котрі вирішили дослідити популярні ласощі, найперше звернули увагу на тару. Вона буває скляна, жерстяна і новомодна — у тюбиках. Останньої, щоправда, у продажу якраз не виявилося, тому придбали вісім скляних (видно колір та консистенцію продукту) і традиційних жерстяних (вони легші й не б’ються) банок. Уже вкотре доводиться констатувати, що наші виробничники аж ніяк не хочуть повністю вказувати склад своєї продукції на етикетках. Хтось забув поінформувати про відсоток вуглеводів, інший — про вміст жирів та білків. Добре, хоч термін реалізації та умови зберігання зазначили всі фірми.

Доволі різною виявилася консистенція згущеного молока — в одній банці воно було надміру рідке, з кристалами цукру, в другій — крихке з грудочками, Відрізнявся вміст і за кольором. Що стосується комбінації смак — запах, то тут визначився аж один “відмінник”. У більшості ж відчувався кислуватий присмак. Хоча зрештою загальну вищу оцінку отримала рівно половина досліджуваних зразків. Дві фірми стали “хорошистами”, а ще дві не піднялися вище задовільного рівня.

Наталя ПРИСТУПКО “Хрещатик”
images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images
images
22/12/2004 | Дід Мороз за викликом. Якщо на фірмі готові викласти гроші за тривале розважальне шоу, головний новорічний персонаж може приїхати в офіс навіть із балетом
images
images
22/12/2004 | Запальна іграшка. Віддача при спрацюванні деяких сучасних хлопавок така, що на руках залишаються опіки, а замість різнокольорового конфетті з відкоркованого циліндрика частіше вилітає сірий газетний папір
images
images
22/12/2004 | Ціна її життя. За метрову ялинку на столичних базарах правлять до тридцяти гривень, а щоб лісова гостя довше зберігалася в оселі, радять “тримати” її на аспірині
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images

images
© газета "Хрещатик", "Хрещатик.Київ"
У разi використання матерiалiв
гіперпосилання на kreschatic.kiev.ua обов'язкове.
Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
| | | | | | | |