Логотип видання 'Хрещатик'

images
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама  | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
images
Новини
  images
15 квiтня 2009 року, середа  №49 (3495) номер газеты в PDF-формате PDF новини в RSS-форматі RSS   |    |    |    |    |    |    |    
images
полоса
images
images
Бізнес
images  
images
images
images
15/04/2009      надрукуватипрочитало 1443 человек  

images
Володимир МІСЯЧНИЙ: “Дуже багато продукції ввозять нелегально” Заступник генерального директора Держспоживстандарту України про ситуацію на споживчому ринку
images

У рамках антикризових заходів уряд вкотре відтермінував введення нових стандартів щодо виробництва м'ясопродуктів. Такий крок, звісно, на руку виробникам, які з менш жорсткими вимогами мають змогу виробляти продукцію з незначним вмістом м'яса. І це лише в кращому випадку. Адже, за словами фахівців, продукцію, що продають під виглядом м'ясопродуктів, не можна так називати через вміст зовсім інших інгредієнтів. Про ситуацію на споживчому ринку "Хрещатику" розповів заступник генерального директора Держспоживстандарту Володимир Місячний.


— До чого може призвести відстрочення закону про прийняття держстандартів щодо виробництва м’ясопродуктів?
— Закону як такого немає, є наказ Держспоживстандарту № 523 від 30 грудня 2008 року про перенесення термінів надання чинності стандартам на ковбасні вироби. Їх основних є три, і про напівфабрикати — четвертий. Це ковбаси варені, напівкопчені, сирокопчені та сиров’ялені. Підставою для перенесення терміну згідно з цим наказом була постанова Кабміну від 20 серпня 2008 року № 729, а точніше — внесення змін до пункту 5, де Держспоживстандарту, Міністерству аграрної політики та Міністерству економіки забезпечити впровадження з 1 січня 2010 року, а до цього передбачалося з 1 січня 2008-го, потім 2009-го — вже 4 рази переносили термін надання чинності на ковбасні вироби. Тобто наразі це настане з 1 січня 2010 року. Я думаю, що основним мотивом і вимогою перенесення термінів були проблеми, які є у виробників. Це сировинна проблема, це неготовність деяких виробництв до випуску за новими нормативними документами продукції. Але варто сказати, що велика кількість вітчизняних підприємств уже користуються цими нормативними документами.

— Кому на користь пом’якшення вимог дотримання держстандартів? Можливо, це лобіювання чиїхось інтересів?
— Користі тут не бачу ніякої, ні Держспоживстандарту, ні споживачам, ні виробникам. В Україні ще й криза негативно позначилася на виробниках, і, звичайно, в таких умовах випускати продукцію, де цими нормативними документами передбачено вміст м’ясної сировини до 100 відсотків, буде проблематично в цей час. Думаю, що року вже буде достатньо і з 1.01.2010 виробники підготуються до випуску цієї продукції.

— Чим загрожуватиме подальше відстрочення чи скасування даних стандартів?
— Нічим не загрожує. Оскільки всю продукцію, яку тепер випускають, випускають за стандартами. А на заміну прийдуть нові, з жорсткішими вимогами щодо безпечності та якості продукції й контролюватимуть також основні показники з масової частки білку. Звичайно, в цьому випадку виграє споживач, тому що він бачитиме, що це за продукція, але вона буде дорожчою, аніж нині випускають. Можна буде вибрати з тієї маси, що на ринку, ту продукцію, котра справді має право називатися ковбасою. Випуск продукції наразі контролюють і наглядові органи, і санепідемстанція щодо безпечності на виробництві. Тобто втрат я не бачу ніяких. Позитивні моменти в тому, що ковбаса справді відповідатиме назві "ковбаса".

— Чи можна нині довіряти магазинам, супермаркетам, котрі продають м’ясні вироби, якої вони якості?
— Звичайно, продукція там проходить нагляд, як внутрішній, так і наглядові контролюючі органи її перевіряють. Без висновку санепідемстанції реалізувати даний продукт неможливо. Якщо продукція ще й підлягає сертифікації, то наявність сертифіката на цю продукцію має бути обов’язково. А сертифікат засвідчує, що дана продукція безпечна. Тому раджу споживачам купувати продукти саме в торговельній мережі, що пройшла перевірку наглядовими органами. Проблематично — на ринках, де може раптово з’явитися і так само зникнути ковбасна продукція, яку виготовляють, скажімо так, на руках в буквальному сенсі й навіть на кухнях своїх квартир, де проконтролювати дуже важко, тому що виробник з’являється і зникає тимчасово. Тому споживачам треба звертати на це увагу.

— Чи відповідає фактичний вміст м’яса тому, що зазначено на упаковці?
— Якщо виробник промаркував, що до складу ковбасного виробу, наприклад, входить яловичина, свинина та інші інгредієнти, то це повинно так і бути. Однак це підтверджується тільки під час випробування. Тобто переконатися в цьому на 100 відсотків можливо лише тоді, якщо перевірити. Але в будь-якому випадку виробник, котрий зазначає свою адресу, місцезнаходження своїх потужностей, а також нормативний документ, згідно з яким він випускає дану продукцію, несе відповідальність за склад, якість, безпечність конкретного виробу.

— Чи містять українські м’ясопродукти генетично модифіковані організми (ГМО), і якщо так, то яку це становить небезпеку?
— Щоб пересвідчитись, чи є в складі будь-якого харчового продукту генетично модифіковані організми, зазвичай треба провести перевірку. Тільки кваліфікована, акредитована лабораторія може провести даний вид випробувань і засвідчити або вміст, або відсутність ГМО в складі конкретного продукту. Часто є інформація у виробників, що їхня продукція не містить ГМО, але це не завжди відповідає дійсності. Щоб заявити дану інформацію у маркування, потрібно підтвердити її протоколами випробувань. Якщо протоколів випробувань немає, то інформація, на жаль, вводить в оману споживача.

— Які ризики виникли в України після вступу до СОТ? Відбулося насичення ринку якісною чи неякісною м’ясною сировиною?
— Сказати так, що на ринку з’явилося більше якісного чи неякісного м’яса, неможливо. Бо якщо сировину офіційно ввозять, то вона, звичайно ж, проходить і санітарний, і митний контроль, і якщо ця продукція чи сировина підлягає сертифікації, то й сертифікаційний контроль також. Проблема в іншому. Дуже багато продукції ввозять нелегально, щоб не сплачувати державі митних зборів, податків. І невідомо, якої вона якості та чи безпечна для споживача.

 

 

Розмовляла Тетяна ЯКОВЛЕВА, спеціально для "Хрещатика". Фото Павла ПАЩЕНКА
images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images
images
15/04/2009 | У пошуках золотої середини.
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images

images
© газета "Хрещатик", "Хрещатик.Київ"
У разi використання матерiалiв
гіперпосилання на kreschatic.kiev.ua обов'язкове.
Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
| | | | | | | |



Fatal error: Class 'SAPE_client' not found in /spacenew/www/kreschatic.kiev.ua/index.php on line 211