Логотип видання 'Хрещатик'

images
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама  | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
images
Новини
  images
16 жовтня 2009 року, п'ятниця  №142 (3588) номер газеты в PDF-формате PDF новини в RSS-форматі RSS   |    |    |    |    |    |    |    |    
images
полоса
images
images
Суспільство
images  
images
images
images
16/10/2009      надрукуватипрочитало 4203 человек  

images
Тихе полювання Жодні застереження не можуть утримати українців від збирання грибів
images

Навіть найдосвідченішому грибнику перед тим, як іти до лісу, варто озброїтись не лише кошиком та ножем. Корисно, "на доріжку", освіжити в пам’яті певну корисну інформацію. І хоча на сьогодні в Києві не зареєстровано жодного випадку отруєння грибами, найбільш надійно купувати гриби в магазині чи на базарі, де здійснюється санітарно-ветеринарна експертиза і радіологічний контроль. Проте у багатьох містах України, у тому числі й Києві, продаж дикоростучих грибів на ринках заборонено.

Універсальний продукт


Гриби — єдиний натуральний продукт, який може замінити м’ясо, масло, фрукти, навіть ліки. Ті, хто полюбляє гриби, мають більшу тривалість життя та опірність організму. Це пов’язано з тим, що до їх складу входить лецитин, який перешкоджає відкладенню шкідливого холестерину на стінках судин і захищає від атеросклерозу. Гриби — джерело білка для вегетаріанців, клітковини і вітамінів для любителів м’яса. Вони містять усі необхідні амінокислоти, а за білковим складом наближаються до м’яса.
До того ж у них міститься чимало заліза, фосфору, калію і мікроелементів — цинку, марганцю, йоду, міді. За кількістю вітаміну В гриби не поступаються зерновим продуктам, вітаміну РР у них стільки ж, як у дріжджах і печінці. Вітаміну С в білих грибах і лисичках — майже як у цитрусових.

Дієтологи рекомендують


Корисний білок у грибах ховається за хітином — речовиною, з якої природа створює панцири жуків та раків. Травний сік не може його розщепити. Тому гриби перед приготуванням рекомендується різати якнайдрібніше і відварювати до м’якості — так вони краще засвояться організмом. При проблемах із кишково-шлунковим трактом, нирками, за шкірних і алергічних захворювань гриби треба не їсти, а куштувати. Навіть здоровим людям не рекомендується вживати більше 200 г свіжих, 100 г солених чи 20 г сушених грибів будь-якого виду. Поміркуйте самі: тарілка смажених підосичників рівнозначна шматку сала, а в 100 г білих грибів білка більше, ніж у такому самому шматку яловичини. Вимагають гриби і певних правил обробки та зберігання. Переробляти їх слід лише у день збирання. Обов’язково відварювати у двох водах в емальованому посуді. Страви вживати лише в день приготування.

пряма мова

Сергій Недашківський, головний токсиколог ГУОЗ м. Києва та МОЗ

Гриби — це споживачі, у них не міститься хлорофіл, тому вони нічого не виробляють, а лише споживають. Давно відомо, що цей лісовий продукт має здатність інтенсивно вбирати сполуки важких металів. Тому в жодному випадку гриби не можна збирати поблизу виробництв, уздовж трас, у межах міст, біля сільськогосподарських угідь. Брати треба лише відомі вам гриби, не варто покладатись на народні способи визначення отруйності (посиніння цибулі чи почорніння срібної ложки при відварюванні разом з грибами) — вони недостовірні. Пам’ятайте, старі плісняві гриби потенційно небезпечні. Лісову "здобич" зберігати краще за все в кошику чи тарі, куди добре проникає повітря.
При отруєнні грибами вражаються печінка, нирки, епітелій, кишечник, ЦНС. Перші ознаки отруєння можуть з’явитись як через 30 хвилин, так і за 2—3 доби, залежно від того, які гриби вживала людина. Тому часто постраждалі і не припускають, що причиною біди є гриби. Отже, варто пам’ятати: летальність при отруєнні блідою поганкою становить 99%.


Перші прояви — біль у животі, нудота, блювання, діарея, зневоднення, пітливість, зниження артеріального тиску. Шанси на життя залежать від швидкості надання професійної допомоги!


У разі виникнення перших ознак отруєння слід негайно промити шлунок — випити багато води, краще з активованим вугіллям або ентеросгелем (вугілля 1—2 г на 1 кг ваги, дозу ентеросгелю збільшити у кілька разів). Якщо немає діареї, прийміть послаблюючий засіб, наприклад, сорбіт (1—2 г на 1 кг маси тіла, в 2—3 прийоми). Зробіть клізму. І найголовніше — максимально швидко доставити хворого до лікувального закладу.

Порада “Хрещатика”

Не варто давати гриби дітям до 12 років: поживні речовини, що містяться в лісових дарах, легко замінювані, а хітинову оболонку перетравити дитячий організм не в змозі. За статистикою, зі 100 дітей, які отруїлись грибами, 5—6 гинуть, а 25—30 стають інвалідами на все життя.

Антоніна Лівандовська спеціально для "Хрещатика"
images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images
images
16/10/2009 | Триває місячник з благоустрою. На прибирання кладовищ виділили 30 тисяч гривень
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images

images
© газета "Хрещатик", "Хрещатик.Київ"
У разi використання матерiалiв
гіперпосилання на kreschatic.kiev.ua обов'язкове.
Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
| | | | | | | |