Логотип видання 'Хрещатик'

images
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама  | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
images
Новини
  images
1 квiтня 2011 року, п'ятниця  №48 (3873) номер газеты в PDF-формате PDF новини в RSS-форматі RSS   |    |    |    |    |    |    |    
images
полоса
images
images
Здоров‘я
images  
images
images
images
01/04/2011      надрукуватипрочитало 7740 человек  

images
Раз калорія, два калорія... Скільки і чого потрібно споживати, щоб мати гарну фігуру і лишатися здоровим
images

Сьогодні клуб-школа здорового способу життя "Хрещатика" розповість про те, що турбує усе прогресивне людство, хоча б якої статі були його представники. Чоловіки марять гарними жіночими фігурами, а самі жінки — фігурами власними, і теж гарними. Тож мова про фігуру. Тим паче що надворі вже скресла крига, припікає сонечко, пробуджуються травинки. Не встигнемо озирнутися, як настане літо, пляж, забуяє природа. Жінки, як відомо, грішать експериментами, далеко не завжди дотримуючи розумних правил харчування. Отже, наразі маємо проблему, зав'язану на формулі "тіло — харчування".

Формула міцного здоров’я

Чимало хто у ЗМІ намагається “умовити” всіх харчуватися раціонально, але належним чином не пояснює, як це — раціонально. Дивлячись на людей, котрі сидять за комп’ютерами і одночасно жують бутерброди й печиво, а запивають кавою, я чомусь виразно пригадую гербалайфський значок на грудях огрядненької тітоньки: “Хочешь похудеть? Спроси меня как!”.


Тож одразу перейду до математики. Формула міцного здоров’я (зокрема й стрункості — невід’ємної його частини) має такий вигляд: 1,5 — 28 — 70 — 16 — 7 — 3. Розшифруємо її.


1,5 літра — це мінімальна добова кількість води, потрібна здоровій людині.
28 — загальний показник амінокислот, з яких 9 — незамінні, тобто ті, яких наш організм НЕ синтезує. Одержати їх можна лише з продуктами харчування.
70 — кількість макро- і мікроелементів, без яких клітини тіла просто голодуватимуть, слабшатимуть і відмиратимуть. З них аж 15 кожному з нас украй потрібні щодня! Це залізо, кальцій, калій, магній, натрій, цинк, селен та деякі інші.
16 — вітаміни водорозчинні й нерозчинні у воді.
7 — групи ферментів.
3 — ненасичені жирні кислоти, що теж конче потрібні щодня.


Подальшу, конкретнішу розшифровку формули наводити поки що не потрібно, оскільки це вже буде більше схоже на урок хімії. Зауважу лише, що за нинішнього продовольчого забезпечення у країні все це “добро” дістати практично неможливо, хоча б як ми старалися! То що ж тепер хворіти і помирати?


Звісно ж, ні! Адже існують ще рослини і рослинні препарати, вітамінні й мінеральні комплекси, біологічно активні добавки. Це ті самі БАДи, котрі вже “приїлися” нам усім і якими “лякають дітей”. Однак усе лихо від біологічно активних добавок полягає не в них самих, а насамперед у невмінні розпізнати серед усієї маси потрібні та в неправильному використанні. Адже відома істина: не будеш учитися — будеш лікуватися!


Ліпше вчитися. Найголовнішим із принципів раціонального харчування можна правомірно назвати вживання натуральних продуктів. За якою ж ознакою їх вирізнити? Для цього є простий критерій: натуральні ті продукти, які швидко псуються. А “довгограючий” харч у природі ніхто не їсть, окрім людини. Тут усе ясно: що довший термін зберігання продукту, то більше в ньому консервантів — явних і прихованих.


Ще один важливий принцип раціонального харчування — кількість спожитої за добу води. Найточніший розрахунок такий: 30 мл на 1 кг маси тіла.
Третій принцип — інтуїція. Керуйтеся нею, і ви зможете правильніше скласти свій денний раціон. Тоді ваш власний біорезонанс активізуватиметься біорезонансом їжі. Важливий момент: біорезонанс чудово працює... в очищеному організмі!


Наступний принцип: споживати їжу потрібно лише після появи апетиту, а не за компанію, тому що “треба” чи відповідно до червоних дат календаря.
Кількість спожитої їжі залежить від її якості. Якіснішої їжі потрібно менше, а не навпаки. Переїдання ж відбувається саме від харчової неповноцінності раціону. І, звісно ж, продукти одного прийому повинні бути максимально сумісними. А це означає, що “худійцям” усе-таки варто дотримувати системи роздільного харчування, у розумних межах, ясна річ.


Доволі важливим є і принцип сезонності харчування. У сезон фруктів потрібно наїдатися фруктів, у ягідний — ягід. Але пам’ятайте, що надмірності тут теж небезпечні, адже НЕперетравлена їжа руйнує нас ізсередини.


І останній принцип: синтетична їжа та напої в клітину не потрапляють! Тож людина, що бажає лишатися здоровою і стрункою, не повинна вживати нічого з продуктів, котрі НЕ були рослинами або тваринами або ж перероблені до невпізнання.

Головне — точність!

Жінки в середньому витрачають енергії відсотків на двадцять менше, ніж чоловіки, отже, і калорійність їхнього дієтичного столу повинна бути меншою. На скільки?


Загальноприйнятні норми вимагають, щоб чоловік важив стільки кілограмів, скільки сантиметрів залишається, якщо його зріст зменшити на 100 сантиметрів. Наприклад, 1 м 70 см — 100 см = 70 кг.


Маса тіла жінки має бути трохи меншою. Але, знову ж таки, це все дуже індивідуально. Одні жінки вже народили, інші ще ні, хтось вагітний чи годує немовля, а хтось погладшав “від віку” чи хвороби. Зрештою потрібно враховувати ще й тип конституції тіла: астеніки — тонкокістні, а гіперстеніки — ширококістні.


За французькими стандартами, співвідношення зросту й маси тіла дорівнює різниці зросту і 110 одиниць. Тобто якщо ваш зріст 170, ви повинні важити 60 кг.


Але якщо ви зараз станете на ваги і побачите, що стрілка зупинилася на 68 кг, не зомлівайте. За даними медичних таблиць ідеальної маси, жінка після 25 років щільної конституції (гіперстенік) зростом 170 см повинна важити від 60,2 кг до 67,9 кг. За астенічного типу конституції — 54,1—57,5 кг.
А втім, ми повинні важити стільки, скільки нам подобається. Керуватися таблицями потрібно, та все ж таки зі здоровим глуздом. А тому, стаючи на ваги, можна обійтися і без математичних розрахунків.


На жаль, у більшості це не виходить. Навіть у стані спокою наш організм витрачає одну кілокалорію на один кілограм маси тіла за одну годину. Харчові речовини окиснюються з утворенням вуглекислоти та води. Енергія витрачається на підтримання життєдіяльності організму в спокої. Це називають основним обміном.


А ось коли ми починаємо активно діяти — працювати, думати, прати, дихати, бігати, навіть говорити по телефону, за словами дієтологів, витрачаємо в середньому ще приблизно 600 кілокалорій. Ось і розраховуйте свою персональну кількість калорій. На думку більшості дієтологів, багато хто з людей насправді не витрачає так багато калорій на забезпечення життєдіяльності, а потребують не більше ніж 200—300 кілокалорій на добу.
Іноді пропонують і такі розрахунки: за помірного розумового навантаження або фізичної праці середньої інтенсивності нам потрібно 30—35 кілокалорій щодоби на кожен кілограм ідеальної маси тіла.


Ось якою повинна бути ідеальна маса тіла людини зростом, наприклад, 163 см. За нормостенічного типу вона може коливатися від 51,5 до 57,5! Обираємо 53 кг — 30—35 ккал на кожен кілограм. Це буде аж... 1590—1855 ккал.


Відомо, що 1 г вуглеводів і 1 г білка містять по 4,1 ккал. Щоб наш раціон становив 1800 ккал, потрібно, як радять дієтологи, за рахунок вуглеводів отримувати — (1800 х 57): 100 = 1 026 ккал. Тепер 1026 поділити на 4,1 = 250 г вуглеводів на добу. Розрахунок для білків (1800 х 18): 100 = 324 ккал. Поділити на 4,1 = 79 г. Розрахунок для жирів (в 1 г жирів — 9,3 ккал): (1 800 х 25): 100 = 450 : 9,3 = 48,4 г.


Ніхто нам не важитиме продуктів на аптечних вагах, і все ж таки цифри:
— 100 г гарної яловичини містить лише 20,2 г білків і 7,0 г жирів (вуглеводів немає);
— 100 г незбираного молока — 2,8 г білків, 3,2 г жирів, 4,7 г вуглеводів;
— 100 г сиру напівжирного — 16,7 г білків, 9,0 г жирів, 1,3 г вуглеводів;
— куряче яйце (41 г) — 5,2 г білків, 4,7 г жирів, 0,2 г вуглеводів;
— 100 г філе тріски — 17,5 г білків, 0,6 г жирів, 0,0 г вуглеводів;
— 100 г очищеної картоплі — 2,1 г білків, 0,1 г жирів, 19,7 г вуглеводів;
— 100 г пшеничного хліба —
8,1 г білків, 1,2 г жирів, 46,6 г вуглеводів;
— 100 г їстівної частини свіжих яблук — 0,4 г білків, 0,0 г жирів, 11,3 г вуглеводів.


Отже, спокійно можна з’їдати 250 г пшеничного хліба на сніданок і скільки завгодно улюблених зелених яблук та не боятися ані виснаження, ані виходу за “калорійні рамки”.


А ще завжди пам’ятайте ось що. Всілякі розрахунки — стандартні, а ми з вами — неповторно індивідуальні. Тож дослухаймося інтуїції!

Олександр СИДОРЕНКО cпеціально для “Хрещатика”
images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images

images
© газета "Хрещатик", "Хрещатик.Київ"
У разi використання матерiалiв
гіперпосилання на kreschatic.kiev.ua обов'язкове.
Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
| | | | | | | |