Логотип видання 'Хрещатик'

images
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама  | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
images
Новини
  images
17 червня 2011 року, п'ятниця  №87 (3912) номер газеты в PDF-формате PDF новини в RSS-форматі RSS   |    |    |    |    |    |    |    
images
полоса
images
images
Здоров‘я
images  
images
images
images
17/06/2011      надрукуватипрочитало 11425 человек  

images
Сезон ягід Що є кориснішим для організму людини: суниці чи полуниці та які хвороби вони лікують
images

Нарешті розпочався суничний сезон! Малина, вишня, ірга, смородина й агрус ще дозрівають, а ось родина суничних уже радує нас неповторними смаковими якостями. Але окремо варто наголосити на властивостях лікувальних, завдяки яким цю чудову ягоду вважають чи не найцілющою рослиною у нашій країни, а може, й у світі... То хіба ж можна було обійти увагою Школи здоров’я “Хрещатика” українську цар-ягоду?

Та насамперед внесемо деякі роз’яснення щодо тих назв, які нам усім доводиться чути — їх перераховано на самому початку статті. Цього літа впевнився, що навіть сільські мешканці не завжди знають, чим вони (ягоди) відрізняються одна від одної, а отже, і не розуміють, про яку саме з них ідеться.


У російській мові словом “клубника” називають культуру, яку багато хто з нас вирощує на присадибних ділянках чи на плантаціях в агрофірмах. “Земляника” росте в лісах і на луках. Має в багато разів меншу вагу і розміри, але вважається більш цілющою від своєї примхливої садової родички.


В українській мові, на перший погляд, бідніші трактування цих понять. Більшість користується аналогами: “клубника” — “полуниця” і “земляника” — “суниця”. Чув я і деякі інші варіації на кшталт: “клубника” — це “суниця садова” або “полуниця садова”, а “земляника” — це “суниця лісова”.


З дитинства, а воно наполовину пройшло на Валківщині у Харківській області, я збирав із друзяками полуницю — величеньку (розміром з горіх фундука) ягоду майже правильної кулястої форми. Самі розумієте, що назбирати відерце таких ягід можна було за кілька годин. Тоді я й гадки не мав, що у хвойних лісах іншого регіону тієї ж області — на Балаклійщині (сюди пізніше я переїхав із сім’єю), ніхто нічого не знає про цю ягоду, бо її там просто... нема! Натомість місцеве населення активно збирає... суницю лісову — ягідку видовженої форми і дуже ніжну. Вона набагато менша за полуницю, а тому її збирати доводиться довго і терпляче.


Ці дві ягоди в російській мові мають однакову назву — “земляника”, а в українській — дві. І саме полуниця в нас поділяється на два різновиди: “полуницю садову” і “полуницю лісову”, бо вони обидві є похідними від “клубники”, але.. Заглядаю в довідник рослин Гродзинського, шукаю полуницю, і не знаходжу її зовсім! Натомість там наведено характеристики єдиного різновиду — “суниці лісової”, і ніде у пояснювальних текстах немає ані слова про інших її родичів. Шкода! Бо всі вони дуже різні, хоч і родичі. Тож, скажімо, з’їсти склянку суниць — не те саме, що проковтнути стільки ж “клубники”. Отже, ці родичі дуже віддалені одне від одного і за властивостями, і  за фармакологічною дією.


Проте всім нам відомо, що забезпечити власну родину достатньою кількістю суниці практично неможливо, навіть якщо на неї врожайний сезон. Тому хтось намагається виростити на грядках смачну і врожайну “клубнику”, нагодувати нею онуків і наварити варення на зиму. Інші днями ходять протягом сезону лісами й луками у пошуках “земляники” (суниці чи полуниці) та, якщо пощастить, набирають цієї сонячної ягоди і онукам, і на варення, і на сушку. Які ж ягоди корисніші?


Ось коли треба звертатися до фахівців. А вони у більшості сходяться на єдиній думці: лісова, тобто дика родичка “клубники”, багаторазово корисніша за неї, а тому і бажаніша. Звідси простий висновок: слід вживати лісової ягоди (земляники чи суниці) протягом сезону стільки, скільки зможете добути! Будь-які заготовки призводять до значної втрати вітамінів і цілющих природних речовин. При споживанні цих заготовок про оздоровлення можна говорити дуже умовно... До того ж, заготовляти (сушити) можна саму рослину, а не ягоди — це кращий і корисніший спосіб самозабезпечення вітамінами.


А от “клубнику” (садову полуницю) справді потрібно заготовляти. Тим паче, що вона за рахунок більших розмірів і соковитості в готовому вигляді виявляється смачнішою і ніжнішою, аніж суниця лісова. З неї ви одержите чудові варення, джеми, морси, компоти...


А тепер давайте розберемося, які саме корисні речовини є в такій гарній і ароматній ягоді, як суниця лісова.
У листі містяться дубильні речовини, флавоноїди, незначна кількість алкалоїдів, а також аскорбінова кислота (у свіжому листі її до 280 мг%, тобто, 100 г ягоди дає майже добову дозу вітаміну С). У свіжих плодах суниці лісової виявлено каротин (0,5 % ), вітамін С (до 50 мг%, порівняйте з листям), вітамін В, флавоноїди (галактозид пеларгонідину, цианідиновий глікозид), яблучна і саліцилова кислоти, дубильні (до 0,4 %) і пектинові (до 1,5 %) речовини, цукри (до 9,5 %), ароматичні сполуки й солі заліза, фосфору, кальцію, марганцю і кобальту.
Що можна сказати про лікувальні властивості суниці лісової? Чи такі вже вони значні, як про них говорять спеціалісти? Чи такі вже вони чудодійні, як про них відгукуються народні знахарі? Поміркуймо.


Певен, що більшість зі мною погодиться: головною властивістю ягоди є смак і аромат! Ви лиш повдихайте з кошика, який уже з півгодини наповнюєте цар-ягодою. Ось тут душа і порадіє! А якщо душа задоволена, вважайте, що ви вже на шляху до оздоровлення.


Тепер конкретніше. По-перше, плоди суниці добре тамують спрагу, що особливо добре в літню спеку і в періоди зневоднення організму. По-друге, жменька ягід чудово збуджує апетит, а це виявляється дуже доречним для людей із хворим шлунком і виразками шлунка чи дванадцятипалої кишки. Якщо ж врахувати, що суниця і полуниця лісові виявляють активні протизапальні властивості, їхня користь при лікуванні ШКТ, колітів, гастриту зі зниженою кислотністю, атонічних закрепів тощо — безперечні!


Та цим властивості цар-ягоди ще далеко не вичерпні! Добре відомі ще інші: протиатеросклеротичні та антитиреоїдні, що дозволяє без остраху вживати ягоди гіпертонікам і хворим на тиреоїдит. В обох випадках полуниця лісова нормалізує функції кровоносних судин і щитовидної залози. А ще полуниці-суниці стануть у нагоді хворим на варикоз, тромбофлебіт і навіть гангрену!


Помічено, що при постійному вживанні натщесерце хоча б 1-2 жмень ягід впродовж усього сезону чи 5-6 столових ложок їхнього соку — розчиняються невеликі камінці і пісок у нирках і жовчному міхурі, в інших органах і суглобах (остеохондроз, подагра), при гепатиті й хворій селезінці. Я вже не кажу про авітамінози, якими б тяжкими вони тільки були!


У давні часи, коли й не пахло фармакологічними препаратами у красивих лискучих упаковках, земські лікарі намагалися лікувати, використовуючи суницю, навіть цукровий діабет! І лікували ж, бо не здогадувалися, що він невиліковний!


Окрім уже сказаного, лісові ягоди дуже корисні під час боротьби із застудами будь-якої етіології (у тому числі з температурою і кашлем), гіпохромною анемією, проносами в дітей, багатьма жіночими захворюваннями — запальними, виразковими, метрорагіями, ЕШМ, іншими.


Часто використовують полуницю (сік, настій і настойку) проти набряків, бронхіальної астми, безсоння і навіть неврастенії! Окрім того, ця ягідка — пречудовий кардіостимулятор, що регулює роботу і скорочення серця, підсилює його амплітуду.


Рецепти для внутрішнього застосування
1. 2 ст. л. сушених плодів залити 200 мл окропу. Пити по 0,5 склянки 3-4 рази на день натщесерце.
2. 20 г листя залити 200 мл окропу, настояти і пити по 1 ст. л. 3-4 рази на день.
3. 1 ст. л. подрібненої суміші сушеного листя і плодів суниці залити склянкою окропу — 3 таких дози потрібно випити протягом дня.


Протипоказання
Гастрит із підвищеною кислотністю, хронічний апендицит, алергія на полуницю (комусь не поталанило!), довготривалі печінкові болі чи напади!


Зовнішнє застосування: при догляді за обличчям, руками і тілом, а також у процесі зведення ластовиння, лікування порізів, ран, вугрів, лишаїв, висипань, екземи тощо.


Рецепт: 1 склянку свіжих плодів настоюють у 300 мл горілки протягом 30 діб, після чого протирають місця уражень настоянкою, розведеною навпіл із водою. Цим же розчином полощуть горло як протимікробним засобом.

довідка “Хрещатика”

Довідка щодо заготовки і зберігання. “Для лікарських потреб використовують свіжі й сушені плоди (Fructus Fragariae vescae) і сушене листя суниць (Folia Fragariae vescae). Листя заготовляють у період цвітіння рослини. Зібране листя розстилають тонким шаром на брезенті або мішковині в затінку на відкритому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні і сушать, час від часу перемішуючи. Сухого листя виходить 20 %.


Стиглі плоди суниці збирають уранці, коли зійде роса, або в кінці дня до появи роси. Зібрані плоди перебирають (очищають від чашолистків і плодоніжок, відкидають перезрілі, м’яті й ушкоджені), розкладають тонким шаром на ситах, решетах або обтягнутих марлею рамах, прив’ялюють протягом одного дня на сонці, після чого досушують у плодоовочевих сушарках при температурі 45-65 градусів. Сушіння вважається закінченим, якщо плоди при стисканні в кулаку не склеюються і не забарвлюють долоню. Сухих плодів виходить 12,5 %.


Термін придатності листя — 1 рік, плодів (у мішках) в сухих, добре провітрюваних приміщеннях — 3 роки”.
/А. М. Гродзинский. Лікарські рослини, енциклопедичний довідник.

Олександр СИДОРЕНКО спеціально для “Хрещатика”. Фото з мережі Інтернет
images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images

images
© газета "Хрещатик", "Хрещатик.Київ"
У разi використання матерiалiв
гіперпосилання на kreschatic.kiev.ua обов'язкове.
Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
| | | | | | | |