13 лютого 2014 року, четвер  №20 (4420) номер газеты в PDF-формате PDF новини в RSS-форматі RSS  | Facebook   |  Київ | Економіка | Суспільство | Дозвілля | Авто | Здоров'я | Технології | Транспорт
images
images
 Логотип видання 'Хрещатик'
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
полоса
images images новини
images
15:56 |  Гарант інновацій: створюємо майбутнє разом
images images images
15:41 |  У столиці відбудеться науково-практична конференція Kyiv Smart Tracks
images images images
15:39 |  До 1 серпня декларацію про майновий стан і доходи можна подати з невеликим штрафом
images images images
15:27 |  У Києві з’явиться близько сотні інспекторів із паркування
images images images
15:26 |  Як офіційно працевлаштувати студентів влітку
images images images
15:24 |  В аеропорту «Київ» відкрили новий термінал
images images images
12:38 |  Період розмитнення "євроблях" продовжено до 22 серпня 2019 року
images images images
12:36 |  Ініціативна група з формування нового складу Громадської ради при КМДА визначить учасників установчих зборів
images images images
12:32 |  Поштова площа стала національною пам’яткою, далі – створення музею
images images images
12:32 |  Американські лікарі безкоштовно прооперували 12 українських дітей з вродженими вадами обличчя
images images images
12:29 |  Безхазяйне майно Києва візьмуть на облік
images images images
12:26 |  Юрій Назаров презентував додаток Kyiv Smart City
images images images
12:23 |  На Хрещатику перекриють рух транспорту під час акції «За сім’ю та дітей!»
images images images
11:37 |  Віталій Кличко звільнив керівників Департаменту соцполітики КМДА
images images images
09:38 |  Віталій Кличко: «Всі витрати на будівництво нового пішохідного мосту та суміжних об’єктів будуть перевірені»
images images images
images
украинские новости RSS канал новини RSS  |  всi новини
images
полоса
images images ДОКУМЕНТИ  
images
images Рiшення Київради
images
images Розпорядження
images
images Нормативно-правовi акти 
images
images Укази Президента України
images
images Постанови
images
images Накази
images
images Проекти
images
images Документи інших відомств
images

полоса

Державні закупівлі
Бюджет міста Києва на 2019 рік Контактний центр міста Києва - 1551
  images
images
images Роздiли :   стрелка   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    
images
полоса
images
images
Медицина
images  
images
images
images
13/02/2014      надрукуватипрочитало 1355 человек  

images
Біла смерть чи незамінний інгредієнт?
images

Фахівці вважають, що сіль може бути одночасно небезпечною та корисною, незамінною та небажаною для вживання

Сіль ще з прадавніх часів була невід’ємною частиною українського столу. Але до цього часу точаться дискусії щодо впливу солі на організм людини. Жодний мінерал не викликає такого суперечливого ставлення, як сіль. Сіль — це і обов’язковий елемент кулінарії, і в той же час це ворог здорового життя, що поступово вбиває людину. Наскільки шкідлива для організму людини сіль, дізнавалися журналісти “Хрещатика”.

А колись це були гроші...


Археологи впевнені у тому, що масштабне видобування солі людина розпочала ще 5 тисяч років тому, на півночі Африки. Відтоді сіль стала незамінним елементом, складовою повсякденного життя людини. Вона не тільки відігравала роль коштовної приправи до страв, а й була засобом обміну та ознакою багатства. Цікаво, що ще у Давньому Римі гладіатори отримували платню сіллю, а серед звичайних римлян сіль частково замінювала гроші при обміні та кредитних заставах. Цей факт знайшов відображення у словах “salarium” та “salary”, що на латині та англійській мові відповідно означає “жалування”, “зарплатня”. Сіль завжди цінувалася та вважалася за коштовність. Сьогодні сіль використовується людиною у різноманітних сферах життя (близько 14 тис. різноманітних способів використання). Від промисловості до медицини, від кулінарії до ізотеричних практик. Для того, щоб точно висловити значимість солі для цивілізації, варто лише навести відомий усім вислів із християнства: “Ви — сіль землі”. Тобто сіль і досі асоціюється з чимось незамінним, важливим та необхідним. Однак не все так однозначно з цим мінералом. Питання виникають, коли починають вивчати вплив солі на організм людини.

Сіль — здоров’я та краса...


Зі шкільного курсу хімії багато хто пам’ятає про те, що солі — це речовини, до складу яких входять кислоти та метали. Перелік солей великий, але нас цікавить NaCl (хлорид натрію), або поварена сіль, яка на 39,4 % складається із натрію і на 60,6 % — із хлору. І з тих самих часів кожному відомо, що сіль бере важливу участь в роботі організму людини. Складові солі по-різному впливають на організм та мають свої особливі властивості. Так, натрій належить до групи основних катіонів, які необхідні людині для життя. Натрій входить до складу майже всіх рідин організму (50 % від всієї кількості в людському організмі), в кістках та хрящах (40 %), в клітинах (10 %). Роль натрію в організмі людини велика, згадайте лише про гіркі сльози та солону кров. Цей елемент виступає як транспортувальник амінокислот, глюкози та інших неорганічних та органічних сполук через мембрани клітини. Також натрій відіграє важливу роль у роботі нервової системи. Він забезпечує нормальну передачу нервових імпульсів та роботу м’язової діяльності.

Інший складовий елемент повареної солі — хлор, не менш важливий для людини. Розщеплення жирів, забезпечення функціонування роботи шлунку, стимулювання роботи таких важливих систем організму, як статева та нервова, — усе це сфера відповідальності хлору. Соляна кислота — основний компонент шлункового соку людини — утворюється при активній участі саме хлору. Обидва хімічні елементи забезпечують збереження води в організмі. До речі, саме на цій властивості повареної солі акцентують увагу дієтологи. Існують спеціальні “безсольові” дієти, мета яких — вивести воду з організму, зменшуючи тим самим вагу тіла. Але наскільки це корисно для людини, питання риторичне. Втрата натрію призводить до обезводнення організму. Відчуття спраги, підвищення тиску, запаморочення — тільки мала частина наслідків дефіциту натрію. Вважається, що 11 днів без солі — максимум, що може витримати людина. Далі починаються незворотні зміни в організмі і, як результат, смерть.


Згідно з масштабними дослідженнями вчених з університету Макмастера (Канада), дефіцит натрію та хлору небезпечний для людей з діабетом або із серцевими захворюваннями. Протягом восьми років (2001-2008), вивчаючи реакцію організму на коливання вмісту натрію та хлору у майже 28 800 осіб різного віку та стану здоров’я, вчені прийшли до висновку, що нестача цих речовин призводить до збільшення серцевих захворювань. Дефіцит солі також може призводити до порушень сну. Недостатність натрію в організмі затримує утворення нових клітин та білкових сполук (ось чому спортсменам радять приймати воду під час активних навантажень). Також вважається, що нестача солі призводить до розвитку депресії у людини. Це пов’язано з людською потребою у сильних смакових домішках та подразниках. На відміну від наших далеких предків, ми звикли приправляти їжу. Від часів відкриття Індії з її прянощами та екзотичними стравами людський мозок постійно стикається з новими харчовими подразниками, відмовитись від яких вже не може. Взагалі важко знайти орган чи систему в людському організмі, на яких би не відображалася негативно нестача солі. Але, як завжди, багато солі також не є корисним.

Сіль — ворог та небезпека...


Варто людині за один раз вжити 30 г солі — і смерть неминуча. Ті ж самі хімічні речовини — натрій та хлор, без яких організм не може існувати, — можуть мати вбивчі наслідки при зловживанні. Майже 110 років тому французькі вчені Л. Амбар та Е. Вожар прослідкували залежність між розвитком гіпертонічної хвороби та вживанням пересоленої їжі. Причина — здатність натрію затримувати воду в організмі та прискорювати перебіг обмінних процесів. Як наслідок — підвищення артеріального тиску. Сьогодні про цю небезпеку постійно говорять спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я. Серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті у 30 % випадків. Більше 13 % від загальної кількості померлих у світі — жертви високого кров’яного тиску. Зв’язок між вживанням натрію та підвищенням артеріального тиску встановлено, на думку спеціалістів ВООЗ. Саме сіль є винуватцем проблем із серцем. “Середнє зниження споживання натрію до 77 ммоль/день у раціоні призвело до зниження систолічного артеріального тиску на 1,9 мм рт і діастолічного артеріального тиску на 1,1 мм рт” — зазначено у доповіді ВООЗ. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, зниження споживання солі до 5 г (90 ммоль) на день може скоротити смертність від інсульту приблизно на 14 % і коронарних смертей приблизно на 9 % у людей, які страждають гіпертонією, і приблизно на 6 % і 4 % відповідно у пацієнтів з нормальним артеріальним тиском.

Понаднормове вживання солі може призвести до ожиріння (сіль підвищує апетит та сприяє затримці жирів в організмі). Надлишок солі є причиною погіршення зору, розвитку набряків, хвороб нирок, підшлункової залози, серця і ряду інших органів і систем організму. Але варто наголосити, що шкідливим є саме надлишкове вживання солі. Жити повністю без солі неможливо та небезпечно. Варто дотримуватись рекомендованих 5-6 грамів на день, щоб не стикатися з небезпекою захворіти.

Йодування як вихід?


Виявляється, сіль може бути не тільки смачною, не просто необхідною, а ще й корисною. Точніше не стільки сіль, як речовини, які до неї додаються. Йодування харчової солі — це поки що маловідомий суспільству, але вже популярний серед спеціалістів охорони здоров’я спосіб профілактики ряду захворювань.

За даними ВООЗ, у світі сьогодні живуть понад 2 мільярди осіб, яким загрожує нестача йоду. Мається на увазі не дефіцит лікарського засобу, а саме йоду як складової щоденного харчового раціону. Нестача йоду може призводити до небезпечних наслідків для людини. Пошкодження головного мозку в дитинстві, низька продуктивність праці, низький рівень інтелекту та соціальна неадаптованість — все це може статися, якщо у щоденному раціоні відсутній звичайний йод. Одним із найпростіших та найефективніших способів підвищення вмісту йоду в їжі людини є йодування звичайної харчової солі. Йодат калію (KIO3) — елемент, який додається до солі та перетворює її на джерело йоду та засіб профілактики розумових захворювань. Технології йодування поширені у багатьох країнах світу. Проблема полягає в протидії з боку виробників солі (через небажання додаткових витрат на йодування) та фармацевтів (страждає виробництво йодованих препаратів). Але уряди національних держав поки що звертають увагу на рекомендації ВООЗ, а не на лобістів.

В Україні питання йододефіциту неодноразово підіймалося на розгляд науковців та чиновників сфери охорони здоров’я. Так, відносно нещодавно на Чернігівщині завершилась реалізація проекту “Допомога обласній державній адміністрації у ліквідації йодного дефіциту у Чернігівській області”. Проект був підтриманий ЮНІСЕФ та мав на меті просвітницьку роботу та інформування населення про користь йодованої солі. Ефективність проекту визначити поки важко, однак подібні заходи свідчать про те, що наша наукова спільнота також переймається світовими проблемами.


В цілому поки що негативних наслідків від помірного споживання саме йодованої солі не зафіксовано. Цікавою є думка про те, що саме за допомогою йодованої солі можна вирішити і проблему надлишкового споживання звичайної солі. Через популяризацію свідомого ставлення до власного інтелектуального розвитку та профілактики через вживання йодованої солі суспільство буде більше цікавитись впливом на організм і звичайної солі.

Сіль — незвичайний мінерал. І вплив на організм людини він має так само незвичайний. В один і той же час сіль може бути небезпечною та корисною, незамінною та небажаною для вживання. Істина, як завжди, посередині, або, якщо точніше, то в поміркованості. Їсти сіль необхідно, але краще йодовану і не більше 5 г на день. Так кажуть науковці, і ми до них приєднуємось

Олекса ЧЕРЕВАТИЙ спеціально для “Хрещатика”
images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images

images
© Редакцiя газети "Хрещатик".
У разi використання матерiалiв сайту,
гіперпосилання на kreschatic.kiev.ua обов'язкове.
Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
| | | | | | | |


: 2.5407 sec