Логотип видання 'Хрещатик'

images
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама  | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
images
Новини
  images
14 листопада 2014 року, п'ятниця  №168 (4568) номер газеты в PDF-формате PDF новини в RSS-форматі RSS   |    |    |    |    |    |    
images
полоса
images
images
Здоров‘я
images  
images
images
images
14/11/2014      надрукуватипрочитало 1494 человек  

images
Діабет та правильне харчування
images

Сьогодні, 14 листопада, весь світ відзначає день боротьби з цукровим діабетом. «Здоровий спосіб життя та діабет» — так сформульовано основну тему цьогорічної інформаційної кампанії та лозунг Всесвітнього дня діабету 2014. Загальновідомо, що здоровий спосіб життя є одним із головних профілактичних засобів в попередженні неінфекційних захворювань, в тому числі і діабету. Але жити здорово — це не тільки фізична активність та відмова від шкідливих звичок. Здоровий спосіб життя — це так само і здорове та раціональне харчування. Щоденний раціон — не тільки сфера демонстрації кулінарних вмінь та естетичної насолоди, це ще і умова здорового та повноцінного життя. Але як бути із раціоном для тих людей, хто вже має цукровий діабет?

Олекса ЧЕРЕВАТИЙ. Фото www.bryandoreian | спеціально для «Хрещатика»

полоса

Навряд чи хтось стане заперечувати, що харчування завжди було і є найважливішою складовою частиною здоров’я та розвитку людини. «Ми те — що ми їмо» — так любили повторювати мудрі люди ще з давніх часів. Сьогодні ж науковці відповідально стверджують, що чим краще ми харчуємось, тим краще себе почуваємо і тим більше здоров’я маємо. Проста арифметика. Та не проста реальність.

Проблема в тому, що з кожним днем у світі стає все більше людей, які через бідність та небезпечні умови життя (війна, вимушене переселення) не мають змоги нормально харчуватися. Це у свою чергу породжує проблеми із роботою, навчанням, соціальною активністю, прирікаючи таких людей на постійне життя (не тільки своє, а й своїх близьких) в убогості, бідності та голоді.


Неналежне харчування призводить до появи проблем з розумовим та фізичним розвитком дітей. Так, за даними ВООЗ недостатнє харчування є причиною низькорослості у дітей. Такі діти мають занадто низький зріст для своєї вікової групи. Тільки в 2011 році в світі нараховувалось близько 165 мільйонів дітей, які мали низький зріст в результаті браку продуктів харчування або вживання їжі з недостатнім вмістом вітамінів і мінералів. Це погіршує життя дитини, її здоров’я та ускладнює соціальну адаптацію.

Більше того, недостатнє харчування є однією з основних причин смертності серед дітей та матерів у світі. Так, щорічно близько 1,5 мільйона дітей помирає через виснаження та голод. Задумайтесь над цією страшною цифрою та спробуйте знайти якесь логічне пояснення тому, що у світі, де людина може без проблем полетіти в космос, а мільярди доларів витрачаються на рекламу, моду, політичну агітацію та розкішні машини, кожного року від нестачі їжі помирають діти...

Все зазначене вище свідчить про те, що питання харчування є надважливим у сучасному житті. Особливо для тих, хто через певні проблеми зі здоров’ям вимушений постійно контролювати свій щоденний раціон. Для тих, для кого їжа несе не тільки насолоду, а й небезпеку. В першу чергу це стосується людей, які стикнулися з цукровим діабетом.

Раціон та діабет

Люди з діабетом змушені постійно контролювати рівень глюкози в крові. Через захворювання в організмі перестає вироблятися (або ж виробляється «бракованим») спеціальний гормон — інсулін, який відповідає за надходження глюкози до клітини. Без глюкози, яка є своєрідним пальним для нашого організму, клітина просто перестає нормально функціонувати. Не потрапляючи до клітини, глюкоза накопичується в крові людини, породжуючи розвиток небезпечних для організму наслідків. Основним джерелом глюкози є продукти, що містять вуглеводи. Вживаючи їх, людина з діабетом наражає себе на небезпеку, тому і потрібно постійно відслідковувати показники глюкози в крові, особливо після прийому їжі. Так само людина з діабетом має добре розбиратися в їжі та прогнозувати реакцію організму на той чи інший продукт. Наприклад, дуже багато вуглеводів (джерел глюкози) міститься в солодких продуктах, хлібі, картоплі, фруктах, молоці, тобто, фактично, в усіх основних складових нашого щоденного раціону. Це накладає свій відбиток на гастрономічні вподобання людини із діабетом, але не позбавляє її насолоди від їжі.

В суспільстві поширені певні стереотипи стосовно їжі та діабету. Наприклад, раніше існувала думка, що обов’язковою умовою життя із цукровим діабетом є повне виключення із раціону солодкого. Через це для людини побалувати себе чимось солоденьким на свято було недопустимим порушенням діабетичної дієти. Це створювало певні обмеження в житті, змушувало обирати між «смачним — не обов’язково корисним» та «корисним — не обов’язково смачним» на користь останнього варіанту. Однак, як це не дивно, вчені так і не змогли довести, що продукти із помірним вмістом цукру погіршують контроль глюкози в крові людини із діабетом.


Сьогодні не обов’язково ставитись до їжі як до ліків, які необхідно вживати без особливої насолоди. Їжа має приносити задоволення — ця проста істина визначає життя не тільки гурманів та шеф-кухарів. Але їжа має бути і корисною. Тому, якщо людина має діабет і не хоче відмовлятися від улюбленої страви, компроміс можливий. Необхідно лише знати про те, що ти їси, і як це впливає на твій організм, контролювати свій раціон, мати стійкі звички в їжі та слідкувати за вмістом продуктів, які подаються до столу.


Всі рекомендації з правильного харчування ґрунтуються на потребах організму людини.

Фізичні навантаження. Базова складова — це здоровий спосіб життя людини незалежно від того, має вона цукровий діабет чи ні. Фізичні навантаження покращують чутливість організму до інсуліну, допомагають подолати зайву вагу, покращують настрій. Також регулярні фізичні навантаження попереджають розвиток ускладнень (серцево-судинні захворювання).

Вода. Вода — це основа життя та щоденного раціону людини. Вода, чай і кава (без цукру) не впливають на рівень глюкози в крові людини. Бажано вживати 1,5 літра води на день.

Злакові продукти, картопля.

Продукти цієї групи (хліб, макарони, пластівці, печиво) містять багато вуглеводів у вигляді крохмалю. Ці вуглеводи називаються повільними через свою структуру та особливості впливу на організм. Так, наприклад, макарони, приготовлені з роздрібненої пшениці, не провокують швидкого стрибка рівня глюкози в крові. Продукти цієї групи дуже важливі для повноцінного харчування людини із діабетом. Лікарі радять вживати їх від 6 до 11 порцій щоденно, в залежності від особливостей організму.

Овочі

Овочі містять відносно мало жирів та вуглеводів (крім солодкої кукурудзи), натомість виступаючи основним джерелом життєво необхідних вітамінів та мінералів для організму людини. Щоденно рекомендується вживати 300 г свіжих овочів.

Фрукти

Містять багато вуглеводів (особливо фруктозу). Також містять вітаміни та мінерали. Бажано, щоб ваш щоденний раціон включав 2—3 фрукти. Не варто також забувати про те, що фрукти можуть допомогти відмовитись від кондитерських виробів та штучного цукру. Та й фрукти — це завжди смачно і приємно.

Молочні продукти

Молоко та молочні продукти містять молочний цукор — джерело вуглеводів для організму. Крім цього, молоко є джерелом кальцію та вітаміну В2. Вживати молоко та молочні продукти потрібно, бажано близько 0,5 л в день. Також необхідно враховувати, що молоко і, наприклад, сир містять різну кількість вуглеводів та жирів.

М’ясо, риба, яйця

Якщо ви не вегетаріанець, то продукти цієї групи так само можуть прикрасити ваш щоденний раціон. М’ясо, риба — це основне джерело білків для нашого організму. Риба багата на фосфор, елемент, необхідний для нормальної роботи головного мозку людини. Але варто врахувати, що, хоча ці продукти безпосередньо не підвищують рівень глюкози в крові, вони провокують вивільнення глюкагону, який у свою чергу бере участь в процесі перетворення білків на глюкозу. Тому продукти цієї групи можуть впливати на підвищення рівня глюкози в крові при нестачі інсуліну. Але повністю виключати їх із раціону через це не потрібно.

Жири

В щоденному раціоні продукти цієї групи мають бути обмеженими. Якщо ви полюбляєте бутерброди з маслом або ж салати із олією, варто змінити звички. Якщо ж ви все таки не в змозі себе перебороти, то перевагу краще віддайте ненасиченим жирам, які містяться в рослинній олії, морепродуктах.

Залишкові продукти

Це продукти так званої «групи ризику» для здорового та повноцінного раціону. Перш за все — це кондитерські вироби. В них мало або зовсім немає корисних вітамінів та мінералів, натомість вони дуже багаті жирами та вуглеводами. Це необхідно враховувати, плануючи покупку чергового тістечка.

Окремо варто зазначити вплив на організм солі, вживання якої може призвести до серцево-судинних захворювань. Сіль небезпечна, але їжа без солі несмачна. Тому, якщо ви все ж таки обрали сіль, віддайте перевагу йодованій. Вона допомагає в роботі щитовидної залози.

Алкоголь

Алкоголь — це ворог здорового та повноцінного життя. У будь-яких дозах та пропорціях. При цукровому діабеті важливо бути завжди при свідомості та сконцентрованим. Від цього залежить життя. Якщо ж ви у стані сп’яніння, скоріш за все, ви не зможете вести себе адекватно та допомогти собі при необхідності. Також алкоголь може спровокувати тяжку гіпоглікемію та закінчитися смертю. Тому не пийте, навіть в невеликих дозах.

Глікемічний індекс

Оцінити правильно те, з чого складається ваша їжа та як на неї реагуватиме організм, допоможе так званий «глікемічний індекс». Глікемічний індекс або ГІ — це спроба описати дію різних продуктів на рівень глюкози в крові. ГІ продукту показує те, як швидко даний продукт перетравлюється та перетворюється на глюкозу. Чим швидше відбувається цей процес, тим швидше змінюється рівень глюкози в крові. За еталон при оцінюванні взято саму глюкозу, показник ГІ якої дорівнює 100. Всі інші продукти порівнюються з цим еталоном. Зрозуміло, що чим більше показник ГІ, тим швидше підвищується глюкоза в крові, тим більші проблеми можуть виникнути у людини. Використання ГІ дозволяє покращити контроль цукрового діабету та дає змогу знизити рівень глюкози в крові після вживання їжі. Найбільший ГІ, згідно з даними, наведеними у спеціальній таблиці, мають пиво, кукурудзяний та рисовий сиропи (відповідно 110, 115 та 100). Найменший показник ГІ у петрушки, ракоподібних та авокадо (5,5 та 10). Цю таблицю треба використовувати при плануванні щоденного раціону та побудові спеціальних дієт

images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images

images
© газета "Хрещатик", "Хрещатик.Київ"
У разi використання матерiалiв
гіперпосилання на kreschatic.kiev.ua обов'язкове.
Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
| | | | | | | |