Логотип видання 'Хрещатик'

images
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама  | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
images
Новини
  images
20 листопада 2014 року, четвер  №171 (4571) номер газеты в PDF-формате PDF новини в RSS-форматі RSS   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    
images
полоса
images
images
Релігія
images  
images
images
images
20/11/2014      надрукуватипрочитало 987 человек  

images
Ангельські крила
images

Для найбільш широкого загалу слово «ангел» найчастіше є синонімом чогось прекрасного, недосяжного. В художніх творах зустрічаємо випадки, коли герої називають одне одного ангелами в хвилини ніжності. Та істинна краса ангельська не така. Вона не у пристрасних почуттях, не в простій замилуваності, а в непохитному бажанні і готовності творити волю Отця Небесного. Апостол Іоан Богослов закликає нас звершувати добрі діла і поспішати робити це, «бо дні лукаві» (2 Ін. 5: 16). Цієї поспішності до добра належить нам навчитися у ангелів Божих, адже саме так, миттєво прагнуть бути виконавцями повелінь Божих небесні безплотні сили. Вони, немов на крилах світанкової зорі, линуть туди, де призначено бути їм Промислом Божим.

Архімандрит ЛАВРЕНТІЙ (Живчик) | спеціально для «Хрещатика»

полоса

Навчившись на прикладі Писання розуміння ангельського служіння, людина в захопленні від того, що усвідомлює, славить Бога і шанує ангелів Його, просячи їх бути заступниками і помічниками протягом часу земного тимчасового існування. І в церковному житті це зачудування знаходить відгук у святкуваннях церковного року, присвячених небесним безплотним силам. Безперечно, головним святом у цьому відношенні є Собор Архістратига Михаїла та всіх небесних сил безплотних — 21 листопада. Так сталося, що останній місяць осені отримав найголовнішу свою прикрасу не в багряних фарбах в’янучого листя і не в перших морозних днях, а у святі, яке має своїм лейтмотивом полум’яну любов ангелів до свого Творця. Сама назва свята промовисто вказує на єдність ангелів у справі Божій, а головним виразником цієї єдності виступає Архістратиг Божий Михаїл.


Отже, свята Церква присвячує окремий день вшануванню невидимого ідеального світу — ангелів — і, зокрема, Архістратига Божого Михаїла. На іконах архангел Михаїл зображений завжди у войовничому вигляді: на голові у нього шолом, сам він у лицарських обладунках, в руці тримає меч або спис. Під ногами Архангела Михаїла часто зображений страшний змій — той спотворений ангел Денниця, який через власну гординю відпав від Бога, втративши внаслідок цього свою ангельську осяйність. Як і всі ангели, Денниця був створений досконалим, наділеним багатьма надзвичайними властивостями. Отже протистояння його з Михаїлом не могло бути простим. Архангел Михаїл проявляє йому особисто властиві риси, що стали запорукою перемоги над Денницею: тверда віра, сміливість, рішучість дій, здатність не просто вірити у Бога, але й свідчити про Нього, поширюючи сприйняте ним Божественне світло на всесвіт. Зрештою, Денниця був скинутий з неба з усіма своїми поплічниками, а святий Михаїл Архангел утвердився як вождь воїнства Господнього. З часу тієї незбагненної для людського розуму події в руках Архангела Михаїла — меч, адже Денниця не перестає воювати з небожителями. Боротьба триває, і тому Архістратиг Божий Михаїл являється в такому войовничому вигляді. Хіба може меч Михаїла залишатися недієвим в умовах змагання за душу людини? Ні, не може. Прекрасно говорить про це архімандрит Іоан (Крестьянкін): «Архістратиг не перестає воювати з ангелами зла і темряви, охороняючи вірних чад Божих від їх підступних тенет. І боротьба ця найвищою мірою посилиться перед кінцем світу. Тепер усім нам має бути зрозуміло, чому Архістратиг Михаїл зображений у такому войовничому вигляді. Він — захисник Церкви Божої. І вигляд його повинен лякати ворогів Божих. Ми ж повинні радіти, тому що маємо такого відважного захисника — переможного вождя небесних сил. Нам належить пам’ятати, що охоронний меч його буде завжди за нас, якщо тільки ми не вступимо у союз із тим ворогом, проти якого бореться Архістартиг Михаїл... Не захотіти грішити — це означає отримати можливість наблизитися до Бога і бачити Його так, як бачать ангели. Служити Йому і тільки Йому, виконуючи Його повеління».


Служити тільки Богу — ось головне і єдине заняття ангелів. Навіть саме слово «ангел» в перекладі з грецької мови означає «вісник», оскільки ангели сповіщають людям волю Божу. Ангел — це той, кого Господь посилає з дорученням і той, хто найточніше виконує дане йому доручення. Перебуваючи в безпосередній близькості до слави Божої, сповнені захопленням від Божої величі, Його святості, мудрості і найбільшої любові Творця всесвіту до Свого творіння. За висловом одного сучасного богослова: «Небесні Сили прийняли в себе світло Боже. Переломили його в собі і, відобразивши та розбивши на величезну кількість прекрасних променів, поширили довкола себе, віддавши людям, здатним до прийняття його. І ось у цьому відображеному сяйві Божественного світла, сяйві не зменшеному, незатемненому, але в сяянні примноженному, такому, що творить радість і подає життя, ми пізнаємо Бога!». Вже було сказано, що людина має покликання заповнити прогалину, яка виникла в ангельській спільноті через падіння Денниці та його прихильників. Але задумаймося, наскільки чистим і святим має бути наше життя, щоб ще тут на землі заздалегідь підготуватися до спільного життя з ангелами. Для цього потрібно отримати і помисли ангельські, приготувати в серці своїм місце для тієї надзвичайної любові, яку подає Бог. Навіть якщо це й звучить дивно і важко для розуміння, та зробити це можливо, бо насправді не складно жити згідно із євангельським вченням, адже, знову-таки, ангели допомагають нам у цьому

images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images
images
20/11/2014 | Ключ до щасливого подружжя.
images
images
20/11/2014 | Православний календар.
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images

images
© газета "Хрещатик", "Хрещатик.Київ"
У разi використання матерiалiв
гіперпосилання на kreschatic.kiev.ua обов'язкове.
Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
| | | | | | | |