Логотип видання 'Хрещатик'

images
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама  | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
images
Новини
  images
29 ciчня 2015 року, четвер  №12 (4608) номер газеты в PDF-формате PDF новини в RSS-форматі RSS   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    
images
полоса
images
images
Медицина
images  
images
images
images
29/01/2015      надрукуватипрочитало 6541 человек  

images
Транс-жири: непомітний ворог здоров’я
images

Транс-жири визнані небезпечними в багатьох країнах світу. Деякі уряди повністю заборонили їх використання в продуктах харчування. В Україні, яка посідає провідні місця за показниками смертності від серцево-судинних захворювань, транс-жири залишаються невід’ємною складовою продуктів харчування.

Олекса ЧЕРЕВАТИЙ спеціально для «Хрещатика» Фото з сайту www.st1.diets.com

полоса

Організм людини щохвилини споживає енергію. Для її поповнення ми змушені постійно вживати продукти харчування із вмістом необхідних елементів. Від того, що саме міститься в раціоні людини, залежатиме ефективність роботи її організму. Але не все те, що ми їмо, є безпечним та корисним для нас. Деякі продукти несуть загрозу, про яку ми навіть не знаємо.


В 1993 році в популярному медичному журналі «Lancet» було опубліковано результати 10-річного дослідження впливу маргарину на організм людини. Спираючись на тривалі спостереження, зроблені медсестрами в лікарнях, було виявлено, що серед пацієнтів, які регулярно споживали маргарин, випадків інфаркту міокарда було в 1,5 рази більше, ніж у тих, хто не вживав його.


Що ж таке — транс-жири? І чому, попри науково доведену небезпеку, люди щодня споживають у величезних обсягах ці жири? Транс-жири — це тип ненасичених жирів, які мають як природне, так і штучне походження. В природі транс-жири виробляються в організмі тварин та містяться в невеликій кількості в молочних та м’ясних продуктах. Штучно транс-жири почали виробляти ще в минулому сторіччі. На замовлення останнього імператора Франції Наполеона ІІІ французькій хімік Іпполіт Меж-Мурьє для потреб армії (яку було задорого годувати натуральним вершковим маслом) створив штучну подібну речовину, яку він назвав «олеомаргарин». Пізніше цей виріб став відомим за своєю скороченою назвою «маргарин». Вже на початку ХХ сторіччя, а саме в 1911 році, почалося промислове виробництво продукту, який мав замінити дороговартісне та шкідливе для здоров’я вершкове масло. Незважаючи на те, що вже загальновідомо — транс-жири як природного, так і промислового походження є виключно шкідливими, вони активно використовуються в харчовій промисловості.
Причина такої популярності має кілька пояснень.


По-перше, транс-жири, або «частково гідрогенізована олія», мають потрібні виробникам фізичні властивості. Завдяки сполукам виготовлена продукція може зберігатися тривалий час без помітного пошкодження смакових якостей. Додавання такого «масла» надає стравам бажаний смак та вигляд. Більше того, транс-жири можна кілька разів поспіль використовувати під час приготування їжі, як це роблять з олією для смаження картоплі «фрі».


Друга важлива причина — відносна дешевизна транс-жирів в порівнянні із вершковими чи природними рослинними маслами. В сучасних умовах «дикої» глобальної конкуренції за ринки збуту дешева продукція стає суттєвою перевагою для виробника. Водночас ця «природна» якість транс-жирів призводить до того, що найбільш вразливими перед негативними наслідками впливу «штучного масла» стають найбідніші верстви населення.


В європейських країнах з цього приводу вже давно б’ють на сполох. Вчені та медики один за одним оголошують війну транс-жирам у харчовій промисловості. А все через те, що вживання транс-жирів навіть в невеликій кількості призводить до розвитку небезпечних серцево-судинних захворювань.


Як зазначають фахівці, найбільш небезпечним наслідком вживання транс-жирів є захворювання системи кровообігу. І в першу чергу це атеросклероз. Як наслідок дії транс-жирів в судинах утворюються бляшки, які можуть заблокувати надходження крові до тканин та викликати локальні некрози. Тоді на людину чекає інвалідність та смерть. І все через вживання звичайного маргарину. В Євросоюзі вже тривалий час відбувається кампанія проти використання цього небезпечного складового елемента харчових продуктів.
Першою країною Європи, яка на офіційному рівні цілковито заборонила використання транс-жирів в продуктах харчування, стала Данія. В 2003 році там було законодавчо заборонено використовувати будь які транс-ізомери у виробництві продуктів чи в кулінарії. Успішний приклад цієї північної країни вже використовують в Австрії, Угорщині, Ісландії, Норвегії та Швейцарії.


Водночас на східних теренах регіону занепокоєння вчених викликає той факт, що його мешканці споживають в середньому до 30 грамів транс-жирів на день, що в 6 разів перевищує небезпечну норму в 5 грамів. Абсолютна більшість з тих, хто підпадає під небезпеку — найбідніші верстви населення цих країн.

Продукти, що містять транс-жири:
1) Поп-корн
2) Крекери, печиво, торти, заморожена піца
3) Фастфуд
4) Маргарин
5) Булочки з корицею
6) Глазуровані кондитерські вироби

Особливо небезпечними транс-жири є для організму дитини. Нервові клітини, кровоносні судини, капіляри, на які блокуючий вплив мають транс-жири, — все це призводить до проблем із розвитком дитячого організму. За результатами дослідження, проведеного під час аутопсій 1277 людей віком від 5 до 34 років, вчені дійшли невтішного висновку. Навіть у наймолодшої вікової групи (2-14 років) в судинах у 87 % випадків були виявленні жирові відкладення, а в 30 % такі відкладення виявилась навіть в коронарних артеріях. Решта досліджень довела, що постійне вживання маргарину дітьми у віці
3-7 років послабляє їхній інтелектуальний розвиток.

Як вберегтися від впливу транс-жирів
Перше правило — не купувати та не вживати продуктів із вмістом транс-жирів. Для цього варто уважно читати на упакуванні склад продукту. Недобросовісні виробники часто приховують небезпеку під виглядом звичайних харчових домішок.

Як маскують наявність транс-жирів виробники (назви, що вказують на небезпечний вміст продукту):
— рослинний жир
— маргарин
— замінник масла какао
— рослинна олія — кондитерський жир
— замінник молочного жиру
— рослинні вершки
— гідрогенізована олія

Варто замінити смаження під час приготування їжі на парове чи запікання. Більше вживайте горіхів, насіння, оливок та авокадо. Ці продукти містять здорові та корисні жири. Також використовуйте в раціоні більше морепродуктів, риби. І тримайтеся подалі від фаст-фудів!

images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images
images
29/01/2015 | Новини.
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images

images
© газета "Хрещатик", "Хрещатик.Київ"
У разi використання матерiалiв
гіперпосилання на kreschatic.kiev.ua обов'язкове.
Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
| | | | | | | |