Логотип видання 'Хрещатик'

images
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама  | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
images
Новини
  images
19 лютого 2015 року, четвер  №24 (4620) номер газеты в PDF-формате PDF новини в RSS-форматі RSS   |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |    
images
полоса
images
images
Медицина
images  
images
images
images
19/02/2015      надрукуватипрочитало 1959 человек  

images
Що і як безпечно їсти?
images

Цього року Всесвітній день здоров’я присвячений темі безпеки харчування. Згідно з даними ВООЗ, шкідливі бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, які містяться в їжі, можуть викликати більш ніж 200 захворювань — від діареї до раку.

Олекса ЧЕРЕВАТИЙ спеціально для «Хрещатика»

полоса

У світі щодня мільйони людей стикаються із проблемами, причиною яких стає звичайна їжа. Харчові хвороби посідають одне із провідних місць в номенклатурі небезпечних викликів здоров’ю. Зазвичай вони виникають під дією небезпечних мікроорганізмів або токсичних хімікатів і, як завжди буває в таких випадках, абсолютній більшості із цих захворювань можна запобігти.

Цікаво знати:

в одній чайній ложці ґрунту міститься більше 1 мільярда мікроорганізмів і понад 100 000 бактерій — на кожному квадратному сантиметрі шкіри людини.

Мікроорганізми — це дуже маленькі живі істоти, які неможливо відчути на дотик чи побачити неозброєним оком. В світі існують три основні види мікроорганізмів, в залежності від їхнього впливу на продукти харчування та людину. Умовно їх поділяють на хороші, погані та небезпечні. Хороші мікроорганізми приймають активну участь у виробництві харчових продуктів, напоїв та навіть ліків. Також вони відіграють визначальну роль в нормальному процесі травлення людини. Наступний вид мікроорганізмів — це погані, або ті, які негативно впливають на продукти та напої. Через їх діяльність продукти можуть мати поганий вигляд, смак та запах. Але на людину вони не мають небезпечного впливу. І нарешті третій вид — небезпечні мікроорганізми, або ті, що своєю присутністю можуть спровокувати розвиток хвороби чи навіть призвести до смерті людини. Рівень небезпеки від впливу цього виду організмів суттєво підвищується тим фактом, що ці мікроорганізми майже не впливають на вигляд та смак продуктів. Їх важко вирізнити та майже неможливо помітити.

Приклади найбільш поширених небезпечних мікроорганізмів, що викликають харчові хвороби:
-  бактерії — salmonella, shigella, campylobacter і кишкова паличка E. coli;
-  паразити — giardia, trichinela;
-  віруси — гепатит A, норовірус.

Мікроорганізми є скрізь. Вони просто заповнюють світ навколо нас. На кінці голки можуть розміститися до мільйона різноманітних мікробів, бактерій, вірусів. Але, як і у всього живого на цій планеті, у мікроорганізмів є найулюбленіші місця. Найчастіше ці маленькі істоти зустрічаються в ґрунті та воді, у фекаліях, на тілі гризунів, комах та шкідників, на домашніх та диких тваринах і, звичайно ж, на людях.

Одним із найбільш поширених шляхів зараження мікроорганізмами є людські руки. Ігнорування правил звичайної гігієни стає дуже часто причиною захворювання. Також небезпечні мікроорганізми можуть бути присутніми на поверхні або ж всередині фруктів і овочів і тому вони не можуть бути змиті водою — найпростішим засобом профілактики. Щорічно мільярди людей стають жертвами захворювань харчового походження.

Найпершими симптомами харчових хвороб є різкий біль у шлунку, напади блювоти, діарея, різке підвищення температури. Перші ознаки того, що у вас проблеми, можуть з’явитися через 24-72 години після прийому їжі. Якщо ви захворіли, намагайтеся впродовж наступний двох днів не займатися приготуванням їжі та не торкатися харчових продуктів і звертайтеся до лікаря. Самолікування у випадках харчового захворювання так само небезпечно, як і при інших проблемах. Вчасно відреагувавши на небезпеку, ви зможете уберегти не тільки себе від ще більшого погіршення ситуації, а й захистити тих людей, які вас оточують. Запам’ятайте: отруївшись харчовими продуктами, ви самі можете стати причиною чиєїсь хвороби.

Поради:

- Мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу

- Мийте руки після туалету

- Мийте та дезінфікуйте поверхні на кухні та інструменти для приготування їжі

- Зберігайте кухню від впливу шкідників, домашніх тварин, комах тощо.

Не треба забувати про те, що мікроорганізми не є єдиною причиною харчових хвороб. Не менш небезпечними є токсини, які просто переповнюють сучасні продукти харчування.

За оцінками науковців, тільки 3 % випадків захворювань, викликаних харчовими продуктами, можуть заподіяти людині серйозної та тривалої шкоди здоров’ю. Незважаючи на те, що відсоток такої ймовірності здається незначним, харчові отруєння можуть призвести до таких серйозних захворювань, як, наприклад, артрит, неврологічні розлади, хвороби шлунку. До групи смертельного ризику від харчових захворювань належать грудні діти, люди із хронічними захворюваннями, вагітні жінки та люди похилого віку.
Важливе місце в убезпеченні себе від харчових захворювань має профілактика.

Існують кілька простих та доступних правил поведінки, які дозволяють знизити ймовірність захворювання.

Підтримуйте чистоту продуктів та мийте руки

Мікроорганізми часто передаються від людини до людини через рукостискання, господарські ганчірки і, в особливості, через кухонні інструменти.
Розділяйте сирі та приготовані продукти.

В сирих продуктах, м’ясі, птиці та морських продуктах можуть бути мікроорганізми, і перенесені під час приготуванні їжі на інші продукти та поверхні.

Дотримуйтесь термообробки та температурного режиму

Як відомо, при дуже ретельній термообробці більшість небезпечних мікроорганізмів гинуть. Готуючи при температурі не менше 70°С, ви можете убезпечити свої продукти та страви від небезпеки. Особливо варто використовувати профілактику для таких продуктів, як м’ясний фарш, м’ясні рулети.

Ще один важливий момент, на який варто звернути увагу,— зберігання продуктів та страв.

При кімнатній температурі мікроорганізми розмножаться дуже швидко. Ця температура є найбільш сприятливою для їхньої життєдіяльності. При температурі нижче 5°С або вище 60°С процес їх розмноження уповільнюється або повністю зупиняється.

Хоча деякі небезпечні мікроорганізми так само успішно можуть жити та розмножуватись і при температурі нижче 5°С.

Вживайте оброблені та свіжі продукти

Необроблені продукти, а також вода і лід можуть зберігати небезпечні мікроорганізми і хімічні речовини. У зіпсованих або покритих цвіллю продуктах можуть утворюватися токсини. Ретельно відібрані і добре вимиті або очищені продукти менш небезпечні для здоров’я

images
images
images
images
Статтi по темi:
images  
images
images
images
images
19/02/2015 | Долаємо авітаміноз.
images

СПОЖИВАЧimages images
images
фото
За втрату багажу відповідає авіакомпанія

Останнім часом почастішали скарги від пасажирів на крадіжки речей з багажу в українських аеропортах. З валіз туристів зникають дорогі речі. Ми запитали у юристів, хто має відповідати за втрату багажу і як повернути майно...   дізнатися більше images



РЕЛІГІЯimages images
images
фото
Коли людина молиться, то біси ридають від горя

З прадавніх часів вважалося, що поряд з людьми живуть невидимі «ефірні» істоти, які через низьку щільність є незримими тінями. І це не міф, а реальність. Сучасні прилади зареєстрували цих невидимок в інфрачервоній і ультрафіолетовій частинах спектру. Учені на підставі досліджень зробили висновок, що енергетичні істоти мають природу, аналогічну кульовій блискавці, але поводяться, як розумні створіння, що вкотре підтверджує правильність Біблійських істин...   дізнатися більше images
images
images

images
© газета "Хрещатик", "Хрещатик.Київ"
У разi використання матерiалiв
гіперпосилання на kreschatic.kiev.ua обов'язкове.
Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
| | | | | | | |