images


images
 Логотип видання 'Хрещатик'

images | | | | |        facebook новини в RSS-форматі номер в PDF-форматі
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
полоса
images images новини
images
01:00 |  Вчені створили піну, яка дозволить “запечатувати” вогнепальні поранення
images images images
22:00 |  Вчені встановили основну причину захворювань серця
images images images
20:00 |  Україна і Білорусь спільно досліджуватимуть Антарктику
images images images
18:00 |  Для киян відкривають нову зону для барбекю у Голосіївському районі
images images images
16:00 |  Киян та гостей міста запрошують відвідати вистаку фіалок присвячену Дню вчителя
images images images
14:00 |  Як не отруїтися грибами: МОЗ дав 12 порад
images images images
12:00 |  У столичному зоопарку встановлять інформаційні таблички для незрячих
images images images
10:00 |  У Києві стартувала соціальна ініціатива ECOSTRUM, присвячена проблемі накопичення сміття
images images images
08:00 |  Вихідними дорожники продовжували ремонт столичних шляхів
images images images
06:00 |  Нанороботи врятують людство від раку
images images images
03:00 |  Українці вивели надзвичайно корисний сорт картоплі
images images images
01:00 |  На дні океану відзняли маловідому істоту
images images images
22:00 |  Науковці пропонують обнести льодовики “підводними стінами”
images images images
20:00 |  На Печерську розкопали давнє поселення
images images images
18:00 |  До України завезуть надсучасні потяги
images images images
images
украинские новости RSS канал новини RSS  |  всi новини
images
полоса

images images ДОКУМЕНТИ  
images
images Рiшення Київради
images
images Розпорядження
images
images Нормативно-правовi акти 
images
images Укази Президента України
images
images Постанови
images
images Накази
images
images Проекти
images
images Документи інших відомств
images

полоса

раделитель розцінки на рекламуРеклама
раделитель меню репроцентрКольороподіл/репроцентр
images меню государственные закупкиДержавні закупівлі
images

Бюджет Києва 2018 Бюджет міста Києва на 2018 рік
images
фото "Картка киянина". Інформаційна сторінка
images
фото Контактний центр
міста Києва - 1551
images
images
images
  images
images
images Роздiли :   стрелка   |    |    |    
виходить у вівторок, середу, п‘ятницю images 14 листопада 2017 року, вiвторок  №118 (5031) images
images
images
полоса
images
images
Київ
images
images
images
images 13/11/2017 14:00

Київських школярів годуватимуть італійським мінестроне


У двох столичних школах стартував незвичний експеримент щодо поліпшення харчування. Переможець телевізійного шоу киянин Євген Клопотенко збирається удосконалити та урізноманітнити шкільне харчування, аби воно було не гіршим, ніж у ресторані. Про це пише Вечірній Київ.

Тестувати нові меню будуть у двох навчальних закладах: спеціалізованій школі №246 Дніпровського району та гімназії №191 ім. П. Г. Тичини.

«Шкільна їдальня» – це словосполучення змушує здригатися не лише учнів, а й їхніх батьків.

Пересмажені котлети, манка з грудочками, незрозумілий салат не сприяють її популярності.

– Мій син Андрійко перейшов до третього класу і за час навчання лише кілька разів їв шкільний обід.

Переважно купує у буфеті пиріжки чи булочки, а про щось гаряче навіть не хоче говорити. Спочатку я змушувала його ходити до їдальні, але після розмови з іншими батьками зрозуміла, що наш випадок непоодинокий, – розповідає киянка Марія Карасьова.

«Врятувати» дітей, а заодно і шкільне меню, згодився кулінарний експерт Євген Клопотенко. Влітку він здобув грант на написання та впровадження збірки рецептів для приготування страв у шкільних навчальних закладах. Чоловік зізнається: у дитинстві частенько оминав їдальню десятою дорогою, тому ця проблема болить йому не менше, аніж третьокласнику.

– Ви тільки уявіть – чинну збірку рецептів для харчування у шкільних навчальних закладах було видано ще 1957 року, далі її трохи коректували у 1984 і 1991 роках. Ось один з рецептів: вим’я відварне в соусі. Склад: вим’я, морква і цибуля ріпчаста. Це взагалі страва? Є бефстроганов з відвареного м’яса: відварна яловичина, морква і цибуля. Неначе інших овочів немає, – бідкається кулінар.

У середньому витрати на харчування однієї дитини у шкільному закладі становлять трохи більше 12,07 грн. Погодьтеся, за такі кошти навряд чи можна приготувати щось особливе. Та Євген відкриває нам невеличкий секрет – суть змін у тому, що страви будуть ті ж самі, але в іншій інтерпретації.

– Ми будемо змінювати термообробку, менше використовувати соняшникову олію, більше запікати.

Наприклад, замість стандартної засмажки, яка входить у 90% страв, покладемо усі овочі одразу у воду і замість звичайного «шкільного» овочевого супу отримаємо італійський мінестроне. Інший приклад – квасоля, - пояснює Євген. - Найбільш збалансована бобова культура, яка містить багато вітамінів та мінеральних речовин. Я знаю, що діти не дуже її полюбляють у звичайному вигляді, але її можна буде перетерти до невпізнаваного вигляду, додати трохи зелені, й от уже готовий фалафель. Так можна зробити з будь-якою стравою. На його думку, з раціону учнів слід прибрати тушковану печінку, «гумовий» гуляш з підливою, запіканку з макаронів, калорійну манну кашу з грудочками, кисіль з крохмалем. А ще необхідно переглянути меню шкільного буфету: ніякої газованої води та шоколадних батончиків!

У школі, яка погодилась на експеримент, помічають, що після обіду на столах для посуду більшає порожніх тарілок, а учні замість того, щоб їсти у фастфуді, частіше відвідують їдальню.

– Для нас було важливим повернути дітей до їдальні. Адже аби добре навчатися, дитина має перш за все бути здоровою. Однозначно ми задоволені першими результатами і сподіваюсь, що далі буде ще краще, – каже директор спеціалізованої школи №246 Ольга Чуприна.

ДОВІДКА
За результатами проведених райуправліннями освіти процедурами закупівлі послуг, гарячим харчуванням столичні школи забезпечують 18 різних організацій. Це 9 комунальних підприємств, 2 ТОВ і 7 ФОП. Вони несуть відповідальність за безпеку і якість продуктів та готових страв. Але контроль здійснюють і керівники, і медперсонал навчальних закладів. У Києві учні 1–4 класів та діти пільгових категорій харчуються безкоштовно, за рахунок бюджету – це 123 735 осіб. Учні 5–11 класів можуть купувати гарячі обіди і буфетну продукцію за гроші батьків.



прочитало 8217 чoловік   

полоса
   

полоса
images
images
images
images
Новини по темi:
images  
images
images
images
images
18:00 | Для киян відкривають нову зону для барбекю у Голосіївському районі.
images
images
16:00 | Киян та гостей міста запрошують відвідати вистаку фіалок присвячену Дню вчителя.
images
images
12:00 | У столичному зоопарку встановлять інформаційні таблички для незрячих.
images
images
10:00 | У Києві стартувала соціальна ініціатива ECOSTRUM, присвячена проблемі накопичення сміття.
images
images
08:00 | Вихідними дорожники продовжували ремонт столичних шляхів.
images
images
20:00 | На Печерську розкопали давнє поселення.
images
images
12:00 | На Співочому полі заграє осінніми фарбами Фестиваль хризантем.
images
images
10:00 | "Київводоканал" та "Київтеплоенерго" підписали угоду для оптимізації роботи зняття та опломбування квартирних лічильників.
images
images
08:00 | У Контакт-центрі відбудеться "пряма лінія" з мешканцями з питань утримання зеленого господарства столиці.
images
images
18:00 | У Києві дорожчає холодна вода.
images
images




images
© Редакцiя газети "Хрещатик".

У разi використання матерiалiв сайту,
гіперпосилання на www.kreschatic.kiev.ua обов'язкове.

Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
bigmir)net TOP 100 images



: 0.52 sec