Логотип видання 'Хрещатик'

images
images
разделительная полоска
разделительная полоска
архів | документи | реклама  | контакти
разделительная полоска
разделительная полоска разделитель
images
Новини
  images
4 вересня 2020 року, п'ятниця  №58 (5337) номер газеты в PDF-формате PDF новини в RSS-форматі RSS   |    |    |    
images
images Здоров‘я
images 16/07/2014 09:37 надрукувати прочитало 10562 чoловік

Як правильно вибрати кавун

У Києві вже повним ходом торгують ранніми кавунами. Ця ягода дає безліч корисних вітамінів нашому організму: у кавуні міститься клітковина, залізо, калій, пектин, лікопен і безліч вітамінів.

Але трапляється, що куплений кавун викликає досаду – і не солодкий він, і якийсь занадто блідий, навіть сухий усередині. Адже ви так ретельно його вибирали, та і продавець порекомендував вам узяти саме цей. Як же вибрати кавун, щоб не розчаруватися? Адже поганий кавун, наприклад, в якому є надлишок нітратів, завдасть шкоди вашому організму.

Вибираємо кавун

Якщо ви бачите, що прожилки на м’якоті кавуна товсті, жовтого, а не білого кольору, то це може говорити про надлишок нітратів, отже, такий кавун небезпечний.

Хоча, у наш час практично неможливо знайти стовідсотково екологічно чисті продукти, але все таки потрібно знати, що в кавуні допустимий вміст нітратів не має бути більше 60 міліграма/кг.

До речі, щоб визначити, чи дійсно яскраво-яскраво-червоний колір кавуна натуральний, або ж кавун був пофарбований, потрібно покласти шматочок м’якоті в стакан з водою. Якщо вода забарвилася, то кавун підфарбований, а якщо просто стала каламутною, то немає.

Але давайте по порядку. Ви вирішили купити кавун. Для початку потрібного визначитися з місцем покупки – ніколи не купуйте кавун в підозрілих місцях. Взагалі, не потрібно соромитися питати у продавця свідоцтво санепідемстанції. Зверніть особливу увагу на те, наскільки чисте місце продажу кавунів, що по правилах точка продажу повинна знаходитися під навісом, а кавуни повинні лежати в спеціальних піддонах заввишки не менше двадцяти сантиметрів. І у жодному випадку не можна купувати кавуни, які продаються уздовж автомобільних доріг, – ви тільки представте, скільки поганих речовин з повітря вберуть вони через шкірку!

Ми часто здійснюємо одну і ту ж помилку – просимо продавця вибрати нам смачний кавун. Але ж немає ніякої гарантії, що він вибере для вас дійсно хороший кавун, а не той, який довго не вдається продати. Тому краще самим робити вибір.

Ніколи не купуйте кавун з вирізом, адже ви ж не знаєте, наскільки чистий ніж був у продавця. І ніколи не купуйте пошкоджений кавун, навіть якщо вам пропонують його за меншу ціну, пам’ятаєте приказку, що «скупий платить двічі»?

При постукуванні по кавуну ви повинні почути глухий звук – це ознака зрілості. Якщо у вас вистачає сил стискувати кавун руками, і при цьому ви чуєте тріск – це просто відмінно, беріть, такий кавун обов’язково виявиться смачним.

Також ознакою стиглості є невелика плямочка яскраво-жовтого кольору на боці кавуна (але тільки не білого!) – цим боком кавун лежав на землі. Якщо ця пляма достатньо великого розміру, то це говорить не на користь кавуна, швидше за все, йому доводилося дозрівати не в дуже хороших умовах, при недоліку світла, тому навряд чи він буде солодким і смачним.

Форма кавуна має бути правильна, куляста, а колір – темний, на якому виразно видно світлі смужки. Чим контрасніший колір, тим смачніший кавун.

Зверніть пильну увагу на шкірку – вона має бути блискучою, без матового нальоту, а її верхній шар можна легко подряпати нігтем. На поверхні кавуна не повинно бути тріщин, плям, крапок (крапки можуть з’явитися в результаті ін’єкції препарату для посилення зростання або ж рідини, що підфарбовує).

Краще всього вибирати кавуни середнього розміру (від шести до десяти кілограмів), дуже великий кавун, можливо, перегодований препаратами, що підсилюють зростання, а маленький, як правило, незрілий.

Якщо куплений вами кавун має кислий запах, то у жодному випадку не можна його їсти – можна легко отримати харчове отруєння.

 

полоса
vn.com.ua
images
images
images
images
Новини по темi:
images  
images
images
images
images
10:02 | Стоматологія нового стандарту: можливості, які пропонують стоматологи мережі клінік Люмі-Дент.
images
images
13:59 | Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції 2019-nCoV.
images
images
07:54 | Уряд продовжив карантин до 28 лютого 2021 року з посиленням обмежень з 8 до 24 січня.
images
images
11:42 | Кличко: В столиці за минулу добу на коронавірус захворіли ще 1143 людини. 14 хворих померли.
images
images
12:08 | Кличко розповів, як почувається.
images
images
10:26 | Ознаки для визначення регіону зі значним поширенням COVID-19.
images
images
10:25 | Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції 2019-nCoV.
images
images
12:27 | Віталій Кличко: За минулу добу на коронавірус захворіли 559 киян. 23 людини померли.
images
images
11:23 | 21 жовтня відбудеться онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.
images
images
11:22 | Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції 2019-nCoV.
images
images

images
© газета "Хрещатик", "Хрещатик.Київ"
У разi використання матерiалiв
гіперпосилання на kreschatic.kiev.ua обов'язкове.
Всi права на матерiали цього сайту
охороняються вiдповiдно до законодавства України,
зокрема про авторське право i сумiжнi права. WebAdmin
images images images
| | | | | | | |