В Києві зросла кількість випадків отруєнь грибами: як убезпечити себе

В Києві зросла кількість отруєнь грибами. Фото - consumer.gov.ua

На даний момент мешканці Києва помітно скоротили свої походи на “тихе полювання”, але пацієнти продовжують звертатися до лікарень із симптомами гострого грибного отруєння.

Про це повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Департамент охорони здоров’я КМДА.

Медичний персонал закликає киян ставитися до споживання грибів з великою обережністю і нагадує, що симптоми грибних отруєнь можуть бути дуже різними.

Найбільш отруйні гриби включають мухомори білого і смердючого видів, бліду поганку, сморжі та інші. Ця небезпека полягає в тому, що їхні токсини можуть бути безсимптомними протягом трьох діб після вживання. Симптоми, такі як сильна спрага, судоми, зміна кольору губ і нігтів, нудота і запаморочення, з’являються тільки тоді, коли токсини досягають головного мозку, і лікування в такому випадку може бути надзвичайно складним.

Отруєння від таких грибів, як сироїжки, недоварені осінні опеньки, сатанинські гриби та інші, проявляються нудотою, блюванням, болями в животі, розладом шлунку та підвищенням температури тіла вже протягом години. Ці отруєння, хоч і не часто летальні, можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю.

Галюцинації, порушення свідомості, проблеми з диханням і серцевою діяльністю є результатом отруєння червоними мухоморами і подібними грибами. Перші симптоми можуть з’явитися вже за годину-дві після їх вживання, оскільки вони впливають на нервову систему.

Лікарі рекомендують дослухатись до свого організму після вживання грибів. Якщо ви відчуваєте симптоми, схожі на ті, які описані, негайно звертайтеся до лікаря! Швидша медична допомога допоможе запобігти більшим ушкодженням.

В разі отруєння грибами може бути корисним промивання шлунку (випити 5-6 склянок кип’яченої води та викликати блювоту), прийом сорбентів, очисна клізма та велика кількість рідини (зокрема, слабосоленої води, що відновить рівновагу електролітів).

Не ризикуйте здоров’ям своїх дітей і не дозволяйте їм їсти гриби! Діти особливо вразливі до отрути грибів, і їхній шлунок не завжди в змозі справитися з їжею цього типу.

Важливо також пам’ятати, що отруйні гриби – це не єдина небезпека, яка може чатувати в лісах під час відвідування. У Києві діє заборона на відвідування лісів через мінну небезпеку, незалежно від того, чи йдеться про пішоходів чи автівки. Рада оборони Києва прийняла це рішення, і порушники несуть адміністративну відповідальність, включаючи штрафи до кількох тисяч гривень.

Нехай ваша безпека завжди буде на першому місці. Дотримуйтесь правил мінної безпеки та не ризикуйте життям, уникайте територій з обмеженнями та інформуйте служби безпеки при виявленні підозрілих предметів.

Share This Article
Дізнайтеся першими про новини Києва з нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version