Головне управління статистики розрахувало індекси споживчих цін у Києві в серпні 2025 року

Споживчі ціни у м. Києві в серпні 2025р. порівняно з липнем 2025р. знизилися на 1,0 % (у цілому по Україні – на 0,2 %), з початку року – зросли на 7,4 % (у цілому по Україні – на 6,0 %).
Юрій Федоров 140 Коментувати

Як повідомляє «Kreschatic», за даними Головного управління статистики у м.Києві ціни зросли на: макаронні вироби – 3,9 %, зв’язок – 2,8 %, м’ясо та м’ясопродукти  – 2,2 %, безалкогольні напої – 2,0 %, риба та продукти з риби – 1,8 %, молоко – 1,7 %.

Ціни знизились на: фрукти – -16,8 %, овочі – -15,3 %, одяг і взуття – -4,6 %, масло – -2,8 %, алкогольні напої, тютюнові вироби – -1,3 %, відпочинок і культура – -1,2 %.

Зміни споживчих цін на товари та послуги (відсотків)

 Серпень 2025 до
липня
2025
грудня
2024
Споживчі ціни-1,07,4
Продукти харчування та безалкогольні напої-2,49,1
Продукти харчування-2,78,5
хліб і хлібопродукти0,88,6
хліб0,511,6
макаронні вироби3,95,6
м’ясо та м’ясопродукти2,220,0
риба та продукти з риби1,87,2
молоко1,77,3
сир і м’який сир0,57,6
яйця0,7-5,8
масло-2,81,9
олія соняшникова-0,59,2
фрукти-16,833,5
овочі-15,3-32,5
цукор1,4-2,3
Безалкогольні напої2,019,6
Алкогольні напої, тютюнові вироби-1,310,5
Одяг і взуття-4,6-16,1
Одяг-5,1-20,3
Взуття-4,3-11,7
Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива0,48,5
Утримання та ремонт житла0,71,5
Водопостачання0,00,0
Прибирання сміття0,00,0
Каналізація0,00,0
Послуги з управління багатоквартирними будинками0,097,0
Електроенергія0,00,0
Природний газ0,00,0
Гаряча вода, опалення0,00,0
Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та
поточне утримання житла
1,23,1
Охорона здоров’я0,58,1
Фармацевтична продукція, медичні товари та обладнання0,810,1
Амбулаторні послуги0,04,4
Транспорт0,73,6
Паливо та мастила0,15,4
Транспортні послуги0,53,9
залізничний пасажирський транспорт0,012,1
автодорожній пасажирський транспорт0,53,0
Зв’язок2,811,5
Відпочинок і культура-1,2-1,4
Освіта0,31,2
Ресторани та готелі0,48,8
Різні товари та послуги-0,49,8

На споживчому ринку столиці в серпні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 2,4 %. Найбільше (на 16,8 % та 15,3 %) подешевшали фрукти та овочі. На 2,8 % та 0,5 % знизилися ціни на масло та соняшникову олію. Водночас на 3,9–0,5 % зросли ціни на макаронні вироби, м’ясо та м’ясопродукти, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, молоко, цукор, яйця, хліб, сир і м’який сир.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби знизилися на 1,3 %, при цьому алкогольні напої подешевшали на 4,5 %, тютюнові вироби подорожчали на 1,1 %.

Одяг і взуття подешевшали на 4,6 %, зокрема, одяг – на 5,1 %, взуття – на 4,3 %.

У сфері зв’язку ціни зросли на 2,8 %, що пов’язано з підвищенням тарифів
на мобільний зв’язок на 4,7 %.

Географічне охоплення

Дані наведено без урахування тимчасово окупованих російською федерацією територій та частини територій, на яких ведуться (велися) бойові дії.

Відбір міст здійснюється на державному рівні та є репрезентативним для розрахунку ІСЦ для кожного регіону країни. Спостереження за змінами споживчих цін (тарифів) не проводиться в сільській місцевості.

Основні показники

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств).

Методологія

Формування показників здійснюється за результатами державного статистичного спостереження “Зміни цін (тарифів) на споживчі товари (послуги)”, методологія якого враховує загальні вимоги Конвенції 160 Міжнародної організації праці 1985 року (стаття 12), Резолюції з питань індексів споживчих цін, прийнятої на сімнадцятій міжнародній конференції статистиків праці (2003), Регламенту (ЄС) № 2016/792 від 11 травня 2016 року, Виконавчого Регламенту Комісії (ЄС № 2020/1148 від 31 липня 2020 року, а також “Керівництва щодо індексів споживчих цін: Поняття та методи”, підготовленого Міжнародним валютним фондом, Міжнародною організацією праці, Статистичним бюро Європейської спільноти (Євростатом), Європейською економічною комісією Організації Об’єднаних Націй, Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) та Світовим банком (2020).

Методологічні положення: https://www.ukrstat.gov.ua/norm_doc/2021/310/310.pdf.

Перегляд даних

Перегляд даних, розрахованих та оприлюднених раніше, не здійснюється.

Share This Article
Наша інформація - це ключ до розуміння подій
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version