Київський ресторанний ринок опинився у найгіршій кризі за останні роки. За даними аналітичного центру «Ресторани України», до кінця 2025-го в столиці може зникнути до 20% закладів громадського харчування. Основними причинами експерти називають падіння платоспроможності населення, зростання цін на продукти та критичний дефіцит персоналу. Про це йдеться в інтерв’ю директорки центру Ольги Насонової для РБК-Україна, пише Kreschatic.
За словами Насонової, хвиля закриттів почалася ще наприкінці 2024 року та набрала масштабів у 2025-му. Зникати з карти столиці стали навіть заклади, які успішно працювали понад десятиліття. Літо 2025-го стало рекордно важким: попри стабільне електропостачання, постійні обстріли і загальний психологічний тиск суттєво знизили відвідуваність.
«Це пов’язане не з персоналом, не з відтоком людей. Це пов’язане з економічною ситуацією в країні», — пояснила вона.
Особливо гострою є кадрова проблема: на кухнях, де раніше працювали п’ять людей, залишаються лише двоє. Водночас заробітні плати вже майже зрівнялися з польськими, тоді як ціни на страви в Києві залишаються у три рази нижчими. Через це маржинальність більшості закладів не перевищує 10–15%, у той час як у Варшаві ресторани заробляють 30–40%.
У кризі виживають насамперед мережі з доступними цінами на кшталт «Пузатої хати», Very Well Cafe чи «Мусафіра», а також преміальні ресторани з середнім чеком у кілька тисяч гривень. Популярними залишаються лише окремі райони — Золоті ворота та Поділ, де зберігається стабільний потік гостей. Решта районів, зокрема центр міста без іноземних туристів, потерпають від масового відтоку відвідувачів.