Шлях до зустрічі Джо Байдена і Сі Цзіньпина «не буде гладким» – Міністр закордонних справ Китаю Ван І

Міністр закордонних справ Китаю Ван І зустрівся з Джо Байденом і його головними помічниками у Вашингтоні, погодившись працювати разом над очікуваною двосторонньою зустріччю на полях саміту форуму Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва
Міністр закордонних справ Китаю припускає, що шлях до саміту Сі-Байден не буде гладким. Фото - Secretary Antony Blinken / Twitter

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The Reuters, Ван І заявив, що «шлях до саміту в Сан-Франциско не буде гладким», повідомило міністерство закордонних справ у неділю, коментуючи очікувану зустріч між лідером Китаю Сі Цзіньпіном і президентом США Джо Байденом.

Шквал двосторонніх дипломатичних контактів протягом останніх місяців, здебільшого на прохання США, був спрямований на порятунок відносин, які стрімко погіршувалися на початку року після збиття США нібито китайської шпигунської повітряної кулі.

Але у коментарях у суботу Ван попередив, що шлях до саміту не буде гладким і їхати туди на «автопілоті» ніхто не буде, йдеться в заяві міністерства.

Минулого місяця головне агентство безпеки Китаю припустило, що будь-яка зустріч Сі і Байдена в Сан-Франциско залежить від того, чи США «проявлять достатню щирість».

Ван І сказав, що Китаю та США необхідно «повернутися на Балі», маючи на увазі останню зустріч Байдена та Сі на полях саміту G 20 на індонезійському курортному острові в листопаді минулого року, де вони обговорювали Тайвань, конкуренцію та комунікацію.

Вашингтон і Пекін повинні застосувати на практиці досягнутий тоді консенсус, «усунути втручання, подолати перешкоди, посилити консенсус і отримати результати», сказав Ван І.

Він також сказав, що обидві сторони спільно надіслали позитивні сигнали для стабілізації та покращення відносин, вважаючи корисним і необхідним підтримувати діалог, навіть якщо все ще існують різні розбіжності та протиріччя, а також проблеми, які потрібно вирішити.

Суботні дискусії також включали поглиблений обмін інформацією про взаємодію між збройними силами Китаю та США, фінанси, науку та технології, інвестиційне середовище Китаю та доступ до ринку, а також кризу на Близькому Сході та війну в Україні.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Джо Байден і Сі Цзіньпін зустрінуться в листопаді

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version