Війна в Ізраїлі: переговори про звільнення заручників, чергові погрози Хезболли, візит Блінкена та заява Ердогана

Лідер ліванської Хезболли заявив, що його ополчення веде транскордонні бойові дії з Ізраїлем, і погрожував подальшою «реалістичною ескалацією»
Катерина Ткач 662 Коментувати
Армія оборони Ізраїлю заявила, що нещодавно завдала удару по двох терористичних осередках на півдні Лівану. Фото - timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic», Хасан Насралла не оголосив, що Хезболла повністю приєдналася до війни Ізраїлю та ХАМАС, але попередив, що бойові дії на лівансько-ізраїльському кордоні не обмежаться масштабами, які спостерігалися досі. У Білому домі заявили, що Хезболла не повинна намагатися скористатися конфліктом між Ізраїлем і ХАМАС.

Ведуться переговори про «дуже значну» паузі у війні Ізраїлю та ХАМАС, щоб домогтися звільнення заручників, захоплених ХАМАС, цитує Agence France-Presse слова високопоставленого чиновника США. «Це те, що дуже серйозно і активно обговорюється. Але наразі немає домовленості про те, як це зробити», — сказав чиновник у п’ятницю. Агентство Reuters цитує американського чиновника, який сказав, що була «опосередкована взаємодія», спрямована на пошук способу звільнити заручників, і «це те, над чим ми дуже наполегливо працюємо», але немає «абсолютно ніяких гарантій», що це станеться. Приблизно 240 ізраїльських та іноземних заручників були викрадені ХАМАСом під час нападу 7 жовтня.

Ізраїль продовжить свій наступ на Газу «з повною силою» і відмовиться від будь-якого тимчасового припинення вогню, яке не передбачає звільнення заручників, утримуваних ХАМАС, заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, відкидаючи заклики США призупинити бойові дії. «Я чітко дав зрозуміти, що ми продовжуємо працювати на повну силу і що Ізраїль відмовляється від тимчасового припинення вогню, яке не передбачає звільнення наших заручників», — сказав він у п’ятницю.

Ізраїльські війська оточили місто Газа, атакують інфраструктуру ХАМАС і руйнують тунелі, які використовували бойовики для здійснення нападів, заявили ізраїльські військові в п’ятницю. Авіаудари тривали разом із посиленням наземного наступу.

Державний секретар США Ентоні Блінкен прилетів до Ізраїлю в п’ятницю, щоб закликати Нетаньяху тимчасово зупинити військовий наступ Ізраїлю, щоб дозволити доставити допомогу на територію. Перший дипломат США чинив найбільший тиск на уряд Ізраїлю, щоб той переосмислив свою стратегію в Газі, закликаючи до локальних гуманітарних пауз і наполягаючи на тому, що Ізраїль не може досягти довгострокової безпеки лише військовими засобами.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав до негайного припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС, заявивши, що в Газі скоюються «злочини проти людства». «Немає концепції, яка могла б пояснити або виправдати жорстокість, свідками якої ми стали з 7 жовтня», — сказав Ердоган під час саміту тюркських держав у столиці Казахстану Астані.

США вперше підтвердили, що вони літали безпілотниками спостереження без зброї над сектором Газа. У Пентагоні заявили, що польоти були «на підтримку зусиль із звільнення заручників».

Лікарі та гуманітарні працівники в Газі кажуть, що міжнародне співтовариство кинуло їх напризволяще в «гуманітарній трагедії», оскільки вони «борються за виживання» після майже чотирьох тижнів війни.

Тисячі палестинських робітників із Гази, які опинилися в Ізраїлі, коли минулого місяця почалася війна, були депортовані назад до охопленої війною смуги після того, як їх вигнав ізраїльський уряд. Управління ООН з прав людини заявило, що «глибоко стурбоване» висилками.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: ЦАХАЛ заявляє про оточення міста Газа, заклики до «гуманітарної паузи», атаки Хезболли

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version