Війна в Ізраїлі: початок перемир`я перенесено, Папа Римський порівняв Ізраїль з ХАМАС, заява Нетаньяху

Офіційні особи Ізраїлю та США заявили, що угода про припинення вогню та угоду про заручників набуде чинності не раніше п’ятниці
Катерина Ткач 1.1k Коментувати
Фотографії заручників, утримуваних терористами ХАМАС у Газі, висять біля магазину в Єрусалимі. Фото - timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic», у заяві, опублікованій у середу ввечері, радник Беньяміна Нетаньяху з національної безпеки Цахі Ханегбі заявив, що переговори щодо угоди тривають і що звільнення заручників «розпочнеться згідно з початковою угодою між сторонами, і не раніше п’ятниці».

Кілька ЗМІ пізніше цитували анонімних ізраїльських офіційних осіб, які заявили, що припинення бойових дій також не почнеться в четвер, як багато хто очікував.

Ізраїльська громадська телекомпанія Kan з посиланням на невідомого ізраїльського чиновника повідомила про 24-годинну затримку, оскільки угода не була підписана ХАМАСом і посередником Катаром. Чиновник сказав, що вони оптимістично налаштовані на виконання угоди після її підписання.

Прес-секретар Білого дому Адрієнн Уотсон заявила, що остаточні логістичні деталі звільнення заручників опрацьовуються. «Це йде по плану, і ми сподіваємося, що реалізація почнеться в п’ятницю вранці», — сказав Вотсон.

Згідно з угодою, ХАМАС звільнить щонайменше 50 із понад 240 заручників, переважно ізраїльтян, яких вони захопили 7 жовтня. У свою чергу Ізраїль звільнить щонайменше 150 палестинських ув’язнених і дозволить доставити до Гази до 300 вантажівок гуманітарної допомоги після більш ніж шести тижнів бомбардувань, важких боїв і руйнівної блокади палива, їжі, медикаментів та інших предметів першої необхідності.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху попередив, що “війна триває”, незважаючи на угоду про тимчасове припинення вогню та звільнення деяких заручників. На брифінгу в середу він також сказав, що частина угоди з ХАМАС передбачає, що представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) буде дозволено відвідати заручників, які залишаються в Газі після повернення деяких з них. Раніше в середу МКЧХ заявив, що йому «не було відомо про будь-яку угоду… щодо візитів МКЧХ до заручників».

Глава дитячого агентства ООН (ЮНІСЕФ) назвала сектор Газа “найнебезпечнішим місцем у світі для дитини” і заявив, що тимчасової угоди про припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС “далеко недостатньо”. Кетрін Рассел, виступаючи в Раді безпеки ООН у середу, також заявила, що «всі діти на території» зіткнулися з «тем, що незабаром може стати катастрофічною кризою харчування».

Ліванський рух Хезболла, який підтримується Іраном, офіційно підтвердив, що п’ятеро його бійців, у тому числі син високопоставленого законодавця, були вбиті під час зіткнень на ізраїльсько-ліванському кордоні, повідомляє AFP.

Збройні сили Ізраїлю заявили, що перехопили крилату ракету поблизу південного портового міста Ейлат. Ейлат знаходиться на півдні Ізраїлю на північному краю Червоного моря, і раніше під час конфлікту піддавався обстрілу з дальньої дистанції як із Сектора Гази, так і з боку єменських сил хуситів.

Міністри закордонних справ арабських і мусульманських країн заявили під час візиту до Лондона в середу, що перед західними державами в Раді Безпеки ООН стоїть вибір: або вимагати від Ізраїлю зняти контроль над гуманітарною допомогою в Газу, або стати співучасником ізраїльських військових злочинів і колективного покарання.

Папа Римський Франциск зіткнувся з критикою за нібито порівняння Ізраїлю та ХАМАС. Як повідомляється, під час загальної аудієнції після зустрічі з ізраїльською та палестинською делегаціями у Ватикані Папа зауважив: «Вони так сильно страждають, я чув, як вони обоє страждають». Він продовжив: «Це роблять війни, але тут ми вийшли за межі війни: це не війна, це тероризм».

Читайте також: Війна в Ізраїлі: досягнуто угоди про звільнення заручників в обмін на припинення вогню, США атакували територію Іраку

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version