Байден заявив, що США не підтримують незалежність Тайваню після виборів на острові

Президент Джо Байден заявив, що США не підтримують незалежність Тайваню після того, як там виборці кинули виклик Китаю та обрали правлячу Демократичну прогресивну партію, яка намагається обмежити вплив Пекіна, на третій термін поспіль
Джо Байден відреагував на перемогу дружнього до США кандидата на виборах. Фото - thehill.com

Ми не підтримуємо незалежність

– сказав Байден журналістам у суботу, покидаючи Білий дім.

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, коментар президента, схоже, мав на меті зняти занепокоєння в Китаї, який сподівався, що нинішній віце-президент Тайваню Лай Чін Те не буде обраний президентом. Результати показали, що Лай, який підтримував тісні зв’язки зі США, переміг Хоу Юй з опозиційного Гоміньдану. Хоу пообіцяв розширити торгівлю та дипломатію з Китаєм.

Китай давно стверджує, що острів Тайвань є його територією, а президент Сі Цзіньпін виступав за об’єднання та відмовлявся виключати військове втручання.

США традиційно дотримуються політики стратегічної неоднозначності, коли вони визнають історичні претензії Китаю на суверенітет над Тайванем і підтримують лише неофіційні відносини з Тайбеєм, обіцяючи допомогу в обороні. Тим не менш, заяви Байдена про те, що США втрутяться військовим шляхом, якщо Китай вторгнеться, зіпсували відносини між Вашингтоном і Пекіном.

Лай Чін Те. Фото – Bloomberg.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що вибори свідчать про силу «надійної демократичної системи» Тайваню та повторив, що США «віддані підтримці миру та стабільності між протокою, а також мирному вирішенню розбіжностей без примусу та тиску».

США працюватимуть з Лаєм і всіма лідерами партій на Тайвані «для розвитку наших давніх неофіційних відносин» відповідно до політики одного Китаю США, сказав він у заяві.

У неділю в Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що подали дипломатичну скаргу до США. Вашингтон повинен «припинити посилати будь-які неправильні сигнали сепаратистським силам Тайваню», заявили в міністерстві.

Спікер Палати представників Майк Джонсон попросить делегацію законодавців Палати поїхати до Тайбею після інавгурації Лая в травні, повідомив він у дописі на X.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що на Тайвані обрали нового президента

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version