У Китаї засудили до смертної кари австралійського письменника за шпигунство на користь США

Суд у Пекіні засудив австралійського письменника Ян Хенцзюня, якого обвинувачують у шпигунстві, до страти з відстрочкою виконання вироку
Ян Хенцзюнь був заарештований у серпні 2019 року за підозрою в шпигунстві. Фото - sbs.com.au

Про це повідомляє австралійський телеканал SBS з посиланням на главу МЗС Австралії Пенні Вонг, інформує «Kreschatic».

За словами міністра, через два роки смертний вирок може бути замінений на довічне ув’язнення, якщо Ян Хенцзюнь не вчинить за цей час жодних серйозних злочинів.

Уряд Австралії вражений таким результатом

– сказала Пенні Вонг журналістам у Канберрі. Влада Австралії має намір викликати посла КНР, щоб висловити свою незгоду з результатом справи.

Офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь повідомив журналістам, що Ян Хенцзюнь визнаний винним у шпигунстві. За його словами, справу Яна розглянули відповідно до закону і що влада КНР дотрималася його судових і консульських прав. Письменник може подати апеляцію на рішення суду.

Ян Хенцзюнь – австралійський письменник і вчений китайського походження, який писав у соцмережах про владу Китаю. Письменника, який жив у Нью-Йорку, затримали у 2019 році, коли він приїхав до Гуанчжоу із сім’єю. Через два роки його звинуватили у тому, що він створив загрозу національній безпеці, отримавши завдання від невстановленої шпигунської організації. Ян Хенцзюнь заперечував, що шпигував на користь Австралії чи США, зазначає SBS.

Ян Хенцзюнь перебуває під вартою в Китаї з 2019 року. Фото – YANG HENGJUN/TWITTER

Директор азіатського відділення Human Rights Watch Елейн Пірсон заявила, що письменник казав, що під час допитів його катували та змушували визнати провину.

Під час ув’язнення стан здоров’я Ян Хенцзюня погіршився і він не отримує медичної допомоги, повідомили раніше сини письменника, які живуть в Австралії. Сіднейський учений і друг письменника Фен Чонгі закликав владу Австралії домогтися, щоб Яна звільнили умовно-достроково за медичними показаннями.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що в Києві затримали російського шпигуна, який «зливав» критично важливі дані ФСБ

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version