Нетаньяху не хоче припиняти війну, щоб не втратити посаду і уникнути судового переслідування за корупцію – Guardian

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху зазнає зростаючого тиску всередині країни та на міжнародному рівні щодо підтримки нового плану припинення вогню в Секторі Газа, якому він чинить опір через побоювання, що це призведе до краху його уряду
Залишення на посаді є найкращим шансом прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху уникнути судового переслідування за звинуваченнями в корупції, які він заперечує. Фото - theguardian.com

Як повідомляє «Kreschatic», ультраправі члени коаліції прем’єр-міністра погрожують вийти з коаліції, якщо Ізраїль «здасться» до «повної перемоги» над ХАМАС, а його головний суперник, центрист Бенні Ганц, заявив, що піде у відставку з надзвичайного уряду єдності, якщо Нетаньяху не зобов’язується укласти угоду про припинення вогню до 8 червня.

Залишення на посаді є найкращим шансом Нетаньяху уникнути судового переслідування за корупцію за звинуваченнями, які він заперечує, пише Guardian. Але багаторічний лідер був загнаний у кут у п’ятницю, коли Джо Байден оприлюднив новий план перемир’я та звільнення заручників, який, за його словами, був пропозицією Ізраїлю.

У несподіваному повідомленні Байден закликав ХАМАС сісти за стіл переговорів, але ця промова, яка не була заздалегідь узгоджена з ізраїльськими офіційними особами, також, як вважають, була спрямована проти ізраїльського керівництва.

Нетаньяху майже одразу спростував заяву президента США, у суботу назвавши план «непочатковим». Відтоді він неохоче визнав нову пропозицію, яка була передана ХАМАСу, але також, як повідомляється, запевнив своїх політичних партнерів, що «війна не закінчиться, і шанси досягти угоди дуже низькі».

Нетаньяху робить «помилку» щодо Гази, каже Байден, і закликає Ізраїль домагатися припинення вогню. Фото – Reuters

Після кількох невдалих раундів переговорів друге припинення вогню після тижневого перемир’я, яке було зірвано в листопаді, все ще далеке від певності. Катар, посередник, заявив у вівторок, що він все ще чекає «чіткої позиції» від Ізраїлю, тоді як представник ХАМАС заявив, що угруповання не може погодитися на угоду, в якій Ізраїль не зобов’язується постійного припинення вогню та повного виходу з Гази.

Ми не бачили жодних заяв з обох сторін, які вселяли б у нас велику впевненість.

– сказав речник міністерства закордонних справ Катару Маджед аль-Ансарі, який також зазначив, що «процес просувається, і ми працюємо з обома сторонами над пропозиціями на столі».

Але в Ізраїлі зростає відчуття – не вперше – що у Нетаньяху закінчуються варіанти.

Він є чемпіоном світу у зволіканні, змушуючи всі сторони нудити від нього і врешті-решт ухиляючись від сплати рахунку, коли настає час.

– написав коментатор Бен Каспіт у центристській ізраїльській щоденній газеті Ma’ariv у вівторок. Але навіть такий політичний магістр, як Нетаньяху, не зможе довго зволікати з прийняттям рішення щодо угоди, сказав Каспіт.

Він повинен прийняти реальне рішення. Не таке собі рішення, не удаване рішення, не рішення за умов і не тимчасове рішення. Рішення.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Джо Байден знову застеріг Біньяміна Нетаньяху від наземної операції на півдні Сектора Газа

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version