В Росії з початку повномасштабної війни понад 10 тисяч військових засудили за відмову воювати

З січня 2022 року до російських військових судів надійшло 10025 кримінальних справ про відмову від служби
З початку війни в Україні понад 10 тисяч російських військових звинуватили у відмові від служби. Фото - meduza.io

Про це повідомляє видання “Медіазона”, яке зібрало інформацію про справи на сайтах військових судів.

З моменту оголошення в РФ мобілізації у вересні 2022 року, коли військовослужбовцям заборонили звільнятися, до судів надійшло 9059 справ про самовільне залишення частини, 627 справ про невиконання наказу та 339 справ про дезертирство.

Як повідомляє «Kreschatic», згідно з підрахунками «Медіазони», обвинуваченими у цих справах проходять 10085 осіб, 8589 із них уже винесли вироки. Видання зазначає, що до оголошення мобілізації та посилення покарання за «військовими» статтями КК РФ восени 2022 року російських військових практично не переслідували за відмову від служби.

Раніше «Медіазона» писала, що у березні 2024 року російські військові суди винесли 684 вироки у справах про самовільне залишення частини. У травні цього року до судів надійшло 929 таких кримінальних справ: 844 справи про самовільне залишення частини, 43 про невиконання наказу, 42 про дезертирство.

На кінець квітня 2024 року суди виносили 34-35 вироків на день у цих справах. Найчастіше у таких справах судді виносять умовні вироки, що дозволяє повертати військовослужбовців на фронт.

У вересні 2022 року Путін, невдовзі після оголошення про мобілізацію, підписав закон, який посилював покарання за самовільне залишення частини в період мобілізації або воєнного стану. Наразі за це загрожує до 10 років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що російський суд оштрафував чоловіка за «дискредитацію» армії через жовто-блакитний колір волосся

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version