Німецька розвідка попередила про загрозу терактів в країні, «подібних до московського»

Спецслужби Німеччини вважають Чемпіонат Європи з футболу, що проходить в країні, можливою мішенню для атаки терористів ІДІЛ подібною до нападу на московський «Крокус Сіті Холл»
Глава розвідки Німеччини попередив про загрозу терактів, «подібних до московського», на Євро-2024. Фото - welt.de

Про це пише Financial Times. За словами голови Федерального відомства з охорони Конституції Німеччини (BfV) Томаса Хальденванга, загроза терору ісламізму в Німеччині ще більше зросла після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. “Можливий сценарій – великомасштабні скоординовані терористичні атаки, подібні до недавньої в Москві”, – сказав Хальденванг.

Як повідомляє «Kreschatic», Хальденванг також заявив, що угрупованню ІДІЛ-К (так називають осередок «Вілаят Хорасан», який узяв на себе відповідальність за напад на «Крокус») вдалося переправити своїх прихильників до Західної Європи «під виглядом біженців з України». За його словами, угруповання публікувало численні пропагандистські відеоролики, які закликають прихильників нападати на «легкі цілі» в Європі.

За словами міністра внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер, яку цитує Financial Times, Європа, а разом з нею і Німеччина, «перебувають під прицілом джихадистських організацій — зокрема ІДІЛ та ІДІЛ-К».

Фезер також стверджує, що в Німеччині різко зросла кількість антисемітських злочинів, і ті, хто носить єврейську символіку, наприклад, члени спортивного клубу «Маккабі Німеччина», часто не можуть вийти на вулицю без того, щоб зазнати образ або нападів.

22 березня кілька терористів проникли в «Крокус Сіті Холл» перед концертом гурту «Пікнік» та відкрили вогонь по людях. Зал для глядачів спалахнув, будівля почала руйнуватися. Внаслідок теракту та пожежі загинуло понад 140 осіб, включаючи кількох дітей. Відповідальність за напад узяв на себе осередок ІДІЛ під назвою «Вілаят Хорасан».

На початку травня пропагандистський журнал ІДІЛ «Голос Хорасана» опублікував колаж, на якому бойовик з автоматом стоїть на тлі футбольного стадіону з позначками міст Євро-2024 — Берліна, Дортмунда та Мюнхена. «Забий останній гол», — йшлося у підписі до картинки.

Фото – welt.de

На початку червні поліція затримала у Кельні громадянина Німеччини, Марокко та Польщі Суфіана Т., якого підозрюють у підтримці ІДІЛ та перекладі близько 1700 євро у криптовалюті на рахунок терористів. За даними Focus, затриманий намагався влаштуватись стюардом на матчі Євро-2024.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ФБР заявило про можливі теракти в США після масового вбивства в Росії

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version