Трагедія в Мецці: більше 500 паломників померли від екстремальної спеки

Під час цьогорічного хаджу до Мекки загинуло щонайменше 550 осіб, повідомляють дипломати французькому виданню Agence France Presse (AFP)
Понад 550 осіб загинули під час щорічного мусульманського паломництва до Мекки через екстремальну спеку. Фото - Reuters

З них 323 загиблих були єгиптянами, більшість з яких померли через хвороби, викликані спекою, передає AFP з посиланням на двох арабських дипломатів, пише Reuters.

Пожежі в наметах, тиснява та інші нещасні випадки призвели до сотень смертей під час хаджу до Саудівської Аравії за останні 30 років. Паломництво розпочалося в п’ятницю. Саудівське державне телебачення повідомило, що в понеділок температура у тіні у Великій мечеті в Мецці піднялася до 51,8 градусів за Цельсієм.

Як повідомляє «Kreschatic», згідно з дослідженням Journal of Travel and Medicine за 2024 рік, глобальне підвищення температури може випереджати стратегії боротьби з жарою. Дослідження 2019 року, опубліковане в Geophysical Research Letters, зазначає, що через підвищення температур в посушливій Саудівській Аравії через зміни клімату, паломники, які здійснюють хадж, зіткнуться з “екстремальною небезпекою”.

Тридцять п’ять громадян Тунісу загинули під час хаджу, повідомляє Туніське агентство новин Tunis Afrique Presse. Багато з цих смертей були спричинені екстремальною спекою, заявили члени родин у соціальних мережах, поки інші сім’ї продовжують шукати зниклих родичів у лікарнях Саудівської Аравії.

Міністерство закордонних справ Йорданії повідомило, що у вівторок видало 41 дозвіл на поховання для йорданських паломників. Раніше міністерство повідомило, що щонайменше шестеро йорданців померли від теплового удару під час хаджу.

Одинадцять іранців загинули і 24 були госпіталізовані під час паломництва, повідомляє іранський державний новинний портал IRINN у вівторок, не вказавши причини смерті.

Троє громадян Сенегалу також загинули під час хаджу, повідомляє Агентство новин Сенегалу у понеділок.

Сто сорок чотири громадянина Індонезії загинули під час паломництва, повідомляє міністерство охорони здоров’я Індонезії у вівторок. Дані не уточнюють, чи були ці смерті викликані тепловим ударом.

Мусульманський паломник виливає собі воду на голову, щоб охолодитися від спеки, беручи участь у щорічному паломництві хадж. Фото – Reuters

Хадж – це щорічне паломництво, яке мільйони мусульман здійснюють до Мекки, щоб виконати релігійні обряди, які навчав пророк Мухаммед своїх послідовників 14 століть тому.

Саудівський посадовець охорони здоров’я, виступаючи перед Reuters у понеділок, до того, як було повідомлено про багато смертей, сказав, що влада не помітила жодних незвичайних смертей серед мусульманських паломників на тлі екстремально високих температур.

За його словами, міністерство охорони здоров’я вже лікувало понад 2 700 паломників, які страждали від хвороб, викликаних спекою.

Згідно з даними Саудівського Генерального управління статистики, цього року очікувалося участь понад 1,8 мільйона паломників.

Також раніше ми писали про те, що у Південній Африці зафіксовано другу смерть від мавпячої віспи

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version