США назвали нову пропозицію Хамасу про перемир’я у Газі «проривом»

Білий Дім заявив, що нова пропозиція Хамасу щодо перемир'я в Газі є значним кроком у створенні рамок для можливої угоди про заручників, але попередив про складні переговори щодо втілення цієї угоди
Ізраїльські танки маневрують поблизу кордону з Газою. Фото - Reuters

Високопоставлений чиновник США повідомив, що адміністрація Байдена отримала нову пропозицію Хамасу про перемир’я «кілька днів тому» і аналізувала її перед 30-хвилинною телефонною розмовою між Джо Байденом і Біньяміном Нетаньяху у четвер, пише Guardian.

Розмова була детальною, обговорення тексту угоди було конструктивним і обнадійливим, однак з визнанням роботи, яка ще попереду, та кроків, які потрібно встановити для фіналізації цієї угоди, а потім початку втілення.

– сказав чиновник США про дзвінок.

Як повідомляє «Kreschatic», Нетаньяху мав зібрати засідання свого секретаріату безпеки у четвер ввечері, щоб обговорити пропозицію Хамасу, і направить переговорну групу до столиці Катару, Дохи, для переговорів з американськими, єгипетськими та катарськими посередниками в найближчі дні.

Ізраїльські чиновники заявили, що делегацію очолить, як завжди, Девід Барнеа, голова ізраїльського розвідувального агентства Моссад.

Білий Дім прогнозував, що переговори про перемир’я в Досі можуть розпочатися вже у п’ятницю. Згідно з ними, пропозиція Хамасу відповідає трьохетапній мирній угоді, яку Байден окреслив 31 травня, яка формально була прийнята ізраїльським урядом та підтримана Радою безпеки ООН.

Посадовці США зазначили, що раніша відповідь Хамасу містила пункти, які можна було обговорити, але деякі з них були неприйнятними. Реакція Білого Дому на нову відповідь Хамасу була набагато позитивнішою.

Я думаю, що рамки тепер на місці, і ми маємо працювати над етапами втілення. Те, що ми отримали від Хамасу, було досить значним коригуванням того, що було їхньою позицією, і це обнадійливо. Ми чули те саме від ізраїльтян. Це не означає, що угода буде закрита протягом декількох днів. Є значна робота, яку потрібно виконати щодо деяких етапів втілення.

– сказав високопоставлений чиновник США.

Основною перешкодою у переговорах до цього тижня були значно різні погляди на те, як угода мала б переходити від свого першого етапу до другого.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Нетаньяху погодився обговорити пропозиції ХАМАС про припинення вогню та звільнення заручників

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version