В Росії зросла кількість прихильників мирних переговорів РФ та України

Дослідницька організація «Левада-центр» уперше за півроку зафіксувала помітне зростання кількості прихильників мирних переговорів між Росією та Україною
"Левада-центр" зафіксував зростання кількості прихильників мирних переговорів РФ та України. За продовження війни найчастіше виступали респонденти із Москви. Фото - rbc.ua

Як повідомляє «Kreschatic», у ході опитування, проведеного наприкінці червня, на підтримку мирних переговорів висловилося 58% респондентів. Це максимальний показник за час дослідження, зазначили у «Левада-центрі», попередні піки припадали на жовтень 2022 року та листопад 2023 року – по 57%. При цьому 37% опитаних вважають, що слід продовжувати військові дії.

Думку про необхідність переходу до мирних переговорів найчастіше декларують жінки (64%), молоді росіяни віком від 18 до 24 років (66%), ті, кому ледве вистачає на їжу (64%), мешканці сіл (65%).

Про те, що вторгнення в Україну потрібно продовжувати, найчастіше говорили чоловіки (47%), респонденти віком 55 років і старші (40%), більш заможні росіяни, які можуть дозволити собі товари тривалого користування (40%), мешканці Москви (56%).

За минулий рік практично не змінилася думка росіян щодо того, хто більше зацікавлений у проведенні мирних переговорів. Сьогодні, як і рік тому, близько 40% респондентів кажуть, що насамперед зацікавлена ​​Росія, майже кожен четвертий відповідає, що Україна, і близько 30% опитаних, що обидві сторони однаково.

Дві третини учасників опитування (65%) покладають відповідальність за загибель людей та руйнування в Україні на США та країни НАТО, кожен десятий вважає відповідальною за Україну, 8% респондентів — нікого конкретно, ще 6% кажуть, що відповідальність лежить на Росії. “Левада-центр” зазначає, що за рік частка респондентів, які вважають, що в загибелі людей в Україні винні США та НАТО зросла на 10 процентних пунктів.

Більше половини опитаних (58%) вважають, що війна в Україні може перерости у збройний конфлікт між РФ та країнами НАТО.

Третина респондентів заявила, що вважають виправданим використання Росією ядерної зброї під час вторгнення в Україну, протилежної думки дотримуються 52% опитаних. Порівняно з квітнем 2023 року частка тих, хто вважає, що застосування ядерної зброї «швидше може» бути виправдано, зросла на п’ять процентних пунктів.

Опитування проводилося з 20 по 27 червня 2024 року по репрезентативної всеросійської вибірці міського та сільського населення обсягом 1627 чоловік віком від 18 років і старше у 137 населених пунктах 50 суб’єктів РФ методом особистого інтерв’ю вдома у респондента.

Також раніше ми писали про те, що в Кремлі майже щодня почали говорити про готовність до «реалістичних» переговорів з Україною

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version