В Росії заявили, що зірвали спробу спецслужб України викрасти стратегічний бомбардувальник Ту-22М3

ФСБ Росії заявила, що запобігла спробі українських спецслужб завербувати російського льотчика з метою викрадення надзвукового стратегічного бомбардувальника Ту-22М3
Катерина Ткач 789 1 comment
ФСБ оголосила, що зірвала спробу спецслужб України викрасти бомбардувальник Ту-22М3. Фото - rbc.ua

Про це 8 липня повідомив російський «Інтерфакс» із посиланням на російську спецслужбу. Як повідомляє «Kreschatic», за даними ФСБ, спецслужби України обіцяли льотчику гроші та громадянство Італії, намагаючись схилити його «до здійснення перельоту та посадки ракетоносця в Україні». Як повідомив телеграм-канал Mash, близький до силових структур, льотчику нібито обіцяли три мільйони доларів. У ФСБ стверджують, «розкрито причетність спецслужб країн НАТО до підготовки та реалізації» операції.

Російська спецслужба розповсюдила змонтоване відео, на якому льотчик, чиє обличчя приховує шолом, розповів, що з ним у телеграмі зв’язався представник українських спецслужб, який запропонував викрасти ракетоносець.

«Написав на телеграм якось невідомий. Ні моралі, ні етики — одразу почав із погроз на адресу моїх близьких родичів. Вимагав підпалити авіаційну техніку. Каже: „Дай мені дані щодо літаків, бортові номери, технічний стан, графік регламенту“. Я пішов до командування та все розповів. Мій співрозмовник навіть не приховував, що він із українських спецслужб. Представився Павло, запропонував викрасти бойовий літак на територію України. Але не просто літак, а далекий бомбардувальник-ракетоносець, носій ядерної зброї», – заявив льотчик на відео.

На опублікованому записі ФСБ показані скріншоти з телеграма, в яких співрозмовник загрожує іншому, наприклад, каже, що «почне передавати привіти через дівчаток», якщо той не відповість. Також у ролику показано фотографію паспорта Італії на ім’я Olena Holub (можливо, це паспорт, який обіцяли надати комусь із родичок льотчика). Крім того, в записі людина в рукавичках формує пачки зі 100-доларових купюр, при цьому з повідомлення ФСБ не випливає, що льотчик отримав обіцяні гроші.

Влада України на момент публікації цієї новини не коментувала заяву ФСБ.

Найвідоміший випадок угону російської авіаційної техніки українські спецслужби провели у серпні 2023 року. Тоді російський льотчик Максим Кузьмінов перегнав в Україну гелікоптер Мі-8. Кузьмінов стверджував, що сам зв’язався із владою України, бо не хотів воювати. Під час викрадення інших членів екіпажу вертольота було вбито. За даними The New York Times, влада України дала Кузьмінову за викрадення вертольота 500 тисяч доларів, а також надала український паспорт на вигадане ім’я. Спецназівці Головного розвідуправління Міноборони РФ заявили, що знайдуть Кузьмінова і він “не доживе до суду”. Кузьмінова вбили 13 лютого 2024 року в Іспанії.

Влітку 2022 року ФСБ оголосила, що запобігла схожій операції спецслужб України, які намагалися викрасти російські бойові літаки Су-24, Су-34 або Ту-22М3.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що черговий російський літак здійснив «жорстку посадку» в РФ

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
1 Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version