Тисячі людей зібралися на похорон лідера ХАМАС в Ірані, ООН застерігає від “небезпечної ескалації”

Тисячі людей взяли участь у похоронній процесії в Ірані, щоб вшанувати політичного лідера ХАМАС, Ісмаїла Ханія, який загинув під час удару в Тегерані у середу
Похоронна процесія в Ірані. Фото - Reuters

Верховний лідер Ірану, аятола Алі Хаменеї, очолив молитву за лідера ХАМАС, тіло якого буде поховано в Катарі.

Як повідомляє «Kreschatic», американські медіа цитують іранських посадовців, які заявили, що верховний лідер Ірану наказав здійснити прямий удар по Ізраїлю, якого звинувачують у нападі на іранській землі. Ізраїль не прокоментував безпосередньо вбивство Ханія.

Однак прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху заявив, що його країна нанесла “руйнівні удари” по своїм ворогам за останні дні, включаючи вбивство високопоставленого командира Хезболли в Лівані за кілька годин до удару в Тегерані. Він попередив ізраїльтян про “складні дні попереду”, оскільки зростають побоювання щодо ширшого конфлікту на Близькому Сході, пише BBC.

З моменту удару в Бейруті ми чули погрози з усіх боків. Ми готові до будь-якого сценарію і будемо стояти об’єднаними та рішучими.

– сказав він у телевізійному зверненні.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш застеріг від “небезпечної ескалації” ворожнечі в регіоні.

Збройне крило ХАМАС заявило, що смерть Ханія, який був широко визнаний як загальний лідер групи, “виведе битву на нові рівні” і матиме значні наслідки. Група атакувала Ізраїль 7 жовтня, вбивши близько 1200 людей. Після атаки Ізраїль пообіцяв знищити ХАМАС.

Ханія, який відігравав важливу роль у переговорах щодо припинення вогню в Газі, загинув через кілька годин після участі в інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіана в Тегерані.

Високопосадовець ХАМАС повідомив BBC, що вбивство сталося в тій самій будівлі, де Ханія зупинявся під час попередніх візитів до Ірану. Троє лідерів ХАМАС та кілька охоронців були з ним у тій самій будівлі.

Халиль Аль-Хайя, високопосадовець ХАМАС, на пресконференції повідомив, що ракета влучила у Ханія “безпосередньо”, посилаючись на свідків, які були з ним. За словами топ-посадовців ХАМАС, керівництво групи перебуває в “стані шоку”.

Також раніше ми писали про те, що Нетаньяху погодився обговорити пропозиції ХАМАС про припинення вогню та звільнення заручників

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version