Азербайджан планує розширення газових поставок до Європи

Азербайджан веде переговори щодо розширення експорту природного газу до щонайменше трьох нових країн Європи, заявив президент країни Ільхам Алієв. 
Азербайджанський газ. Фото - Vesty.az

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на Bloomberg

Хоча конкретні країни не називаються, цей крок є частиною плану Азербайджану щодо збільшення поставок газу до європейських держав. Наразі азербайджанський газ отримують вісім країн Європи, і до 2027 року обсяги експорту планують подвоїти.

Крім того, Алієв підтвердив, що Москва та Київ звернулися до нього з пропозицією сприяти транзиту газу через Україну до Європи після закінчення дії ключової угоди у грудні. Проте невідомо, чи зможуть сторони знайти альтернативний шлях після завершення цієї угоди.

Європейські країни шукають нові джерела енергопостачання після скорочення обсягів постачання з Росії у 2022 році. Низка держав, таких як Австрія і Словаччина, все ще залежать від російського газу, що надходить через Україну, однак прагнуть зменшити цю залежність.

У свою чергу, Україна також розглядає варіанти заміщення російського газу поставками з Азербайджану. За даними Міністерства енергетики Азербайджану, у 2023 році обсяг експорту азербайджанського газу до Європи досягне 13 мільярдів кубометрів, при цьому Італія залишається найбільшим покупцем.

Ці кроки можуть змінити енергетичний баланс на континенті, адже як Азербайджан, так і інші країни регіону намагаються зайняти вільну нішу після поступового відходу Росії з європейського газового ринку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Трамп зробив чергову гучну заяву.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version