Росія програла справу щодо розблокування заморожених в ЄС активів на суму 70 мільярдів євро

Національний розрахунковий депозитарій Росії зазнав невдачі в спробі оскаржити санкції Європейського Союзу, накладені на нього за участь у фінансуванні вторгнення Путіна в Україну
Національний розрахунковий депозитарій (на фото) є ключовим елементом фінансової інфраструктури Росії. Фото - Bloomberg

Як повідомляє “Kreschatic“, московська установа потрапила під санкції ЄС у 2022 році, коли їй було висунуто звинувачення в тому, що будучи основним зберігачем російських цінних паперів, НРД сприяє мобілізації ресурсів російського уряду для підтримки воєнних дій.

Судді ЄС постановили, що НРД «не змогла продемонструвати», що ЄС «припустився помилки, вважаючи цю установу системно важливою фінансовою організацією, яка відіграє важливу роль у функціонуванні фінансової системи Росії», пише Bloomberg. Це рішення може бути оскаржене в найвищому суді ЄС — Європейському суді справедливості.

На цей момент депозитарій має близько €70 мільярдів ($77,3 мільярда), які залишаються заблокованими в Euroclear, бельгійському кліринговому центрі. Хоча ці активи зараз не використовуються для отримання прибутків, які можуть бути передані на фінансову підтримку України, це рішення може прокласти шлях для їх використання в майбутньому, як це сталося з активами центрального банку Росії, пише агентство.

Представник Euroclear підтвердив, що прибутки на користь України були отримані з активів центрального банку Росії, починаючи з 15 лютого 2024 року. Euroclear здійснив перший платіж у розмірі €1,55 мільярда. Клірингова палата наразі утримує €173 мільярди, пов’язані з санкційними російськими активами, включаючи заблоковані активи центрального банку Росії.

Також раніше ми писали про те, що Естонія дозволила передавати конфісковані російські активи Україні

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version