Ядерний удар як відповідь на “агресію НАТО”: впливовий російський аналітик закликає Путіна до рішучих дій

Росія повинна чітко заявити про свою готовність застосувати ядерну зброю проти країн, які «підтримують агресію НАТО в Україні», вважає впливовий аналітик, який тисне на Путіна, щоб той зайняв більш рішучу ядерну позицію щодо Заходу
Політолог і економіст Сергій Караганов наполягає на тому, щоб Путін змінив політику щодо ядерної зброї. Фото - росЗМІ

Як повідомляє “Kreschatic“, російський політолог і економіст Сергій Караганов в інтерв’ю газеті “Коммерсант” заявив, що Москва може завдати обмеженого ядерного удару по країні НАТО, не спровокувавши повномасштабну ядерну війну, пише Reuters.

Сполучені Штати, додав він, брехали, коли сказали, що гарантують ядерний захист своїм союзникам. Головною метою російської ядерної доктрини, за словами Караганова, “має бути забезпечення того, щоб усі нинішні та майбутні вороги були впевнені, що Росія готова застосувати ядерну зброю”.

Настав час заявити, що ми маємо право відповісти ядерним ударом на будь-які масовані удари по нашій території. Це також стосується будь-якого захоплення нашої території.

– заявив він

Його думки не відображають офіційну політику, але Кремль неодноразово давав йому можливість висловити їх на впливових форумах і донести їх безпосередньо до президента Володимира Путіна.

Колона пускових установок російських ракетних комплексів «Ярс» на параді 9 травня 2024 року. Фото – Reuters

Нинішня доктрина передбачає, що Росія буде готова застосувати ядерну зброю у відповідь на ядерну атаку іншої країни або звичайну атаку, яка загрожує існуванню держави.

З початку війни в Україні Путін неодноразово робив заяви, які Захід сприйняв як ядерну загрозу. Але він також сказав, що Росія може виграти війну, не вдаючись до ядерної зброї.

Деякі аналітики на Заході кажуть, що Караганов виконує корисну функцію для Кремля, висловлюючи погляди, які викликають тривогу на Заході, водночас змушуючи Путіна виглядати спокійним і поміркованим у порівнянні.

В інтерв’ю журналістка “Комерсанта” Олена Черненко запитала Караганова, як він може бути впевнений, що політика, яку він відстоює, не призведе до тотальної ядерної війни.

Твердження про те, що будь-яке обмежене використання ядерної зброї обов’язково призведе до загального ядерного Армагеддону, не витримує критики. Я запевняю вас, що всі ядерні держави мають плани щодо відкаліброваного використання ядерної зброї за певними сценаріями. Я не закликаю йти небезпечним шляхом, я закликаю рятувати світ і Росію. Або ми виграємо цю війну, або ми розвалимося. Захід може воювати нескінченно, ця війна йому дуже вигідна. І я взагалі не закликаю до ядерної війни, дуже хотілося б не доводити до цього, а зупинитися перед тим, як зробити страшний вибір.

– сказав Караганов.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Кремль підтримав оновлення ядерної доктрини

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version