Затримання Дурова: Telegram відповів на обвинувачення у співпраці з злочинцями

Месенджер Telegram заявив, що його генеральний директор Павло Дуров, якого затримали у Франції в суботу, не має чого приховувати
Telegram запевняє, що арештований CEO Павло Дуров не має чого приховувати. Фото - Павло Дуров/Instagram

Як повідомляє “Kreschatic“, Дурова було заарештовано в аеропорту на північ від Парижа за ордером, виданим у зв’язку з правопорушеннями, пов’язаними з діяльністю додатка. Розслідування стосується недостатньої модерації контенту, і Дурова звинувачують у невжитті заходів для запобігання використанню Telegram у кримінальних цілях. Зокрема, додаток звинувачують у відмові співпрацювати з правоохоронними органами у справах, пов’язаних з наркоторгівлею, дитячою сексуальною експлуатацією та шахрайством, пише BBC.

Telegram у своїй заяві підкреслив, що «модерація додатка відповідає стандартам індустрії та постійно вдосконалюється». «Абсурдно вважати платформу або її власника відповідальними за зловживання цією платформою», — зазначили у Telegram.

Компанія також заявила, що Павло Дуров часто подорожує Європою та нагадала, що платформа дотримується законів Європейського Союзу, включаючи Закон про цифрові послуги, який спрямований на забезпечення безпечного та відповідального онлайн-середовища.

Майже мільярд користувачів у всьому світі використовують Telegram як засіб комунікації та джерело важливої інформації. Ми очікуємо на швидке вирішення цієї ситуації. Telegram з вами.

– йдеться в заяві.

За інформацією агентства AFP, затримання Дурова було продовжено в неділю, і воно може тривати до 96 годин.

Павло Дуров, 39 років, народився в Росії, але зараз мешкає в Дубаї, де базується Telegram. Він має громадянство Об’єднаних Арабських Еміратів та Франції.

Telegram особливо популярний у Росії, Україні та країнах колишнього Радянського Союзу. У 2018 році додаток був заборонений у Росії через відмову Дурова передати дані користувачів, проте у 2021 році заборону скасували.

Telegram займає одне з провідних місць серед соціальних медіаплатформ після Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok та WeChat.

Павло Дуров заснував Telegram у 2013 році. Він залишив Росію у 2014 році після відмови виконати вимоги уряду щодо закриття опозиційних спільнот на його платформі VKontakte, яку він продав.

Росія досі вважає Павла Дурова своїм громадянином, а Міністерство закордонних справ РФ заявило, що російське посольство у Франції «негайно вжило необхідних заходів для з’ясування ситуації щодо російського громадянина, незважаючи на відсутність запиту з боку представників бізнесмена». Посольство також додало, що звертається до французької влади з проханням «з’ясувати причини затримання, забезпечити захист прав Дурова та сприяти консульському доступу».

Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова у своєму повідомленні в Telegram запитала, чи будуть західні правозахисні організації мовчати щодо арешту пана Дурова після того, як вони критикували рішення Росії «створювати перешкоди» для роботи Telegram у 2018 році.

Telegram дозволяє створювати групи до 200 000 учасників, що, за словами критиків, полегшує поширення дезінформації та дозволяє користувачам ділитися контентом, пов’язаним з конспіративними теоріями, неонацизмом, педофілією чи тероризмом.

У Великобританії додаток був підданий ретельній перевірці через те, що на ньому розміщувалися канали крайніх правих, які відіграли ключову роль в організації насильницьких заворушень у британських містах раніше цього місяця. Telegram видалив деякі з цих груп, але, за словами експертів з кібербезпеки, загалом система модерації екстремістського та нелегального контенту в ньому значно слабша, ніж у інших соціальних медіакомпаній і месенджерів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що російським держслужбовцям наказали видалити службові чати в Telegram

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version