OpenAI представила нову модель ChatGPT яка вміє «думати»

Компанія OpenAI оголосила про випуск нової моделі штучного інтелекту, відомої як Strawberry і офіційно названої o1, яка здатна виконувати завдання, що вимагають людського міркування
Попередня версія моделі вже доступна для платних користувачів ChatGPT - Plus і Team. Фото - Bloomberg

Це дозволяє OpenAI залишатися лідером на переповненому ринку конкурентів, пише Bloomberg.

Як повідомляє “Kreschatic“, нова модель o1 розроблена таким чином, щоб витрачати більше часу на пошук відповіді перед тим, як надати її користувачеві, повідомила компанія у своєму блозі в четвер. Завдяки цьому інструменти OpenAI можуть вирішувати багатоступеневі проблеми, включаючи складні математичні та програмні питання.

Як рання модель, вона поки що не має багатьох функцій, які роблять ChatGPT корисним, таких як перегляд веб-сторінок для отримання інформації та завантаження файлів та зображень. Але для складних завдань міркування це значний прорив і представляє новий рівень можливостей ШІ. З огляду на це, ми повертаємо лічильник назад до 1 і називаємо цю серію OpenAI o1.

зазначили в компанії.

Попередня версія моделі доступна через популярний чат-бот OpenAI ChatGPT для платних користувачів Plus та Team вже відсьогодні. Раніше агентство Bloomberg повідомляло, що компанія може випустити нову модель вже цього тижня.

Випуск моделі відбувається на тлі того, як OpenAI шукає можливості залучити мільярди інвестицій і стикається з посиленою конкуренцією в гонці за розробкою все більш складних систем штучного інтелекту. OpenAI не єдина компанія, що працює над такими можливостями – конкуренти Anthropic та Google також рекламували “навички міркування” своїх передових моделей ШІ.

У своєму блозі OpenAI навела приклади відповідей моделі на питання з таких тем, як програмування, англійська мова та математика, і навіть попросила її вирішити простий кросворд. У серії публікацій на платформі X Ноам Браун, науковий співробітник OpenAI, зазначив, що компанія випускає модель у попередньому режимі, щоб зрозуміти, як люди її використовують і де вона потребує вдосконалення.

Досвід використання оновленої системи ШІ OpenAI буде дещо відрізнятися від того, до чого звикли користувачі ChatGPT. Перед тим як відповісти на запит користувача, нове програмне забезпечення робитиме паузу на кілька секунд, в той час як “за лаштунками” розглядає ряд пов’язаних запитів і потім підсумовує найкращу відповідь. Ця техніка іноді називається “ланцюжком думок” у методах підказок.

OpenAI вже деякий час працює над тим, щоб комп’ютери могли виконувати багатоступеневі дії. У травні 2023 року компанія опублікувала допис у блозі та супровідну наукову статтю про свої зусилля щодо покращення здатності ШІ вирішувати математичні задачі. Згідно з документом, компанія навчала модель, винагороджуючи її за кожен правильний крок у процесі знаходження відповіді, а не лише за правильну кінцеву відповідь.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Китаї розробили Chat Xi PT – чат-бот, який вивчив ідеї Сі Цзіньпіна

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version