Заборона TikTok і національна безпека: як китайська соцмережа бореться за право залишитися в США

TikTok розпочне свій захист у понеділок проти закону, який передбачає заборону додатку в США, якщо китайський власник ByteDance не продасть соціальну мережу протягом дев'яти місяців
TikTok розпочинає апеляцію проти заборони або примусового продажу у США. Фото - BBC

Як повідомляє “Kreschatic“, закон, підписаний президентом Байденом у квітні, був спричинений занепокоєнням щодо того, що дані користувачів у США можуть бути використані урядом Китаю. TikTok і ByteDance завжди заперечували зв’язки з китайською владою та назвали цей закон “надзвичайним втручанням у права на свободу слова”.

Компанія, яка заявляє про наявність понад 170 мільйонів користувачів у США, виступить перед трьома суддями апеляційного суду у Вашингтоні, округ Колумбія, пише BBC. Представників компанії супроводжуватимуть вісім творців контенту TikTok, серед яких фермер з Техасу та пекар із Теннессі, які стверджують, що вони залежать від платформи для просування своїх товарів і забезпечення засобів до існування.

Адвокати Міністерства юстиції США (DoJ) також виступлять зі своєю справою. Окрім занепокоєння щодо даних, офіційні особи DoJ та законодавці висловили побоювання щодо можливого використання TikTok урядом Китаю для поширення пропаганди серед американців.

Проте захисники потужних прав на свободу слова в США, закріплених у Першій поправці Конституції, стверджують, що підтримка закону про продаж або заборону стане подарунком для авторитарних режимів по всьому світу.

Ми не повинні дивуватися, якщо репресивні уряди по всьому світу будуть використовувати цей прецедент для виправдання нових обмежень на права своїх громадян на доступ до інформації, ідей і медіа з-за кордону.

– сказав Сяньнун Ван, юрист Інституту Першої поправки Колумбійського університету.

Проте, на думку Джеймса Льюїса з Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні, закон був складений таким чином, щоб витримати судовий розгляд.

Суть справи проти TikTok дуже сильна. Ключове питання полягає в тому, чи визнає суд, що вимога продати активи не регулює свободу слова.

– сказав Льюїс.

Льюїс також зазначив, що суди зазвичай схильні до прийняття рішень на користь президента у питаннях національної безпеки.

Незалежно від того, як вирішить апеляційний суд, більшість експертів погоджуються, що ця справа може затягнутися на місяці, якщо не більше.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Китай обурений забороною TikTok в США: суперечить чесній конкуренції

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version