Відродження атомної енергетики: Microsoft інвестує в «Три-Майл-Айленд» для дата-центрів

У США планують відновити роботу атомної електростанції «Три-Майл-Айленд», яка була закрита у 2019 році через економічні труднощі.
АЕС "Три-Майл-Айленд". Фото - Wikipedia

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на Bloomberg 

У Сполучених Штатах планується відновлення роботи атомної електростанції «Три-Майл-Айленд» у штаті Пенсільванія. Компанія Constellation Energy Corp., найбільший оператор атомних реакторів у країні, оголосила про намір інвестувати $1,6 мільярда у повернення електростанції до роботи. Вся вироблена електроенергія буде постачатися корпорації Microsoft протягом наступних двадцяти років, щоб забезпечити живлення її дата-центрів, необхідне для підтримки роботи штучного інтелекту.

Microsoft активно працює над тим, щоб її глобальна інфраструктура працювала виключно на відновлюваних джерелах енергії. Однак стрімке розширення можливостей штучного інтелекту збільшує потребу в електроенергії, що змушує компанію шукати надійні джерела. Атомна енергетика стала відповіддю на цей виклик, пропонуючи стабільне і безвуглецеве рішення. Відновлення роботи атомного реактора на «Три-Майл-Айленд», що зупинився у 2019 році через економічну неконкурентоспроможність, є важливим елементом цього плану.

Це перший випадок, коли Microsoft уклала угоду на отримання електроенергії від суто атомного джерела. Очікується, що модернізований реактор, який вироблятиме 837 мегават електроенергії, забезпечить безперервне постачання для дата-центрів у таких регіонах, як Чикаго, Вірджинія, Пенсільванія та Огайо. При цьому компанія Constellation, на відміну від інших учасників ринку, вирішила фінансувати відновлення своїми власними ресурсами, не залучаючи державної підтримки.

Попит на чисту енергію зростає через розвиток промислових секторів, електрифікацію транспорту та значне збільшення кількості дата-центрів, що є важливими елементами сучасної цифрової інфраструктури. Атомна енергетика, попри свою суперечливу історію, стає ключовим компонентом в досягненні цілей декарбонізації, надаючи стабільне джерело електроенергії у будь-який час доби.

План по відновленню «Три-Майл-Айленд» розпочався ще у 2023 році, коли Constellation розпочала оцінку можливості повернення реактора до роботи. Після детального аналізу компанія вирішила приступити до проєкту, а корпорація Microsoft одразу виявила зацікавленість у довгостроковій співпраці. Разом із модернізацією основних систем, таких як трансформатори, турбіни та охолодження, Constellation також планує отримати дозвіл від Комісії з ядерного регулювання США для продовження терміну дії ліцензії до 2054 року.

Попри те, що атомна енергетика допоможе вирішити питання електропостачання для дата-центрів, це не усуває глобальну проблему викидів під час будівництва інфраструктури, зокрема при виробництві бетону, сталі та чипів для самих центрів обробки даних. Однак, як зазначають представники Microsoft, перехід на атомну енергетику значно полегшує досягнення кліматичних цілей компанії.

Інтерес великих технологічних компаній до атомної енергії зростає, що підтверджує і приклад Amazon, яка раніше цього року придбала дата-центр, що живиться від іншої атомної електростанції у Пенсільванії. Це свідчить про поступове повернення атомної енергетики на арену як одного з ключових джерел енергії у майбутньому.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що користувачі ChatGPT заявили про незвичайну поведінку ШІ.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version