Відсутність IPO стартапів: чому ринок залишається в застої

У 2024 році ринок первинних публічних пропозицій (IPO) стартапів ще не відновився, і це не стало несподіванкою для керівника NASDAQ Адени Фрідман.
IPO. Фото - ShareIndia

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на TC

Під час недавнього заходу вона зазначила, що, незважаючи на загальний зріст фондового ринку, зокрема S&P 500, не всі сектори демонструють позитивну динаміку. Зокрема, акції компаній з малими капіталізаціями переживають важкі часи, зменшуючи свою вартість на 10% протягом року.

Багато стартапів, які перебувають на пізніх стадіях розвитку, не готові до виходу на біржу. Компанії прагнуть мати міцні фінансові показники за рік до публічного дебюту, і, враховуючи складнощі 2022-2023 років, їх результати не завжди виправдовують ці сподівання.

В умовах підвищення процентних ставок, компанії, які продовжують зазнавати збитків і потребують капіталу для підтримки зростання, можуть зіштовхнутися з негативною реакцією з боку інвесторів.

Приватний ринок залишає за собою чимало можливостей для стартапів. У другорядному ринку, де інвестори купують акції в приватних компаніях, стартапи отримують необхідну ліквідність без тиску виходу на публічний ринок. 

Це дозволяє багатьом з них залишатися приватними, принаймні поки що. Наприклад, телемедичний провайдер Ro, оцінений у 6,6 мільярдів доларів у 2022 році, підкреслив зростаючі переваги статусу приватної компанії.

Однак Фрідман висловила оптимізм щодо повернення IPO в 2025 році, зазначивши, що деякі успішні виходи компаній на біржу, зокрема у сфері біотехнологій, показали наявність інтересу до молодих компаній. Наприклад, компанія Tempus AI залучила 410 мільйонів доларів під час свого дебюту в червні, а Bicara Therapeutics – 362 мільйони доларів у вересні.

У 2024 році в США вже відбулося 14 венчурних IPO до третього кварталу, але загальна кількість може не досягти рівня попередніх років. Водночас існує потенціал для відновлення IPO-ринку в 2025 році, оскільки такі відомі імена, як Chime, Klarna та CoreWeave, планують свій вихід на біржу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як SpaceX ледве уникла аварії під час тестування Starship.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version