Україна і США офіційно підтвердили надання і перше застосування ATACMS на полі бою: що відомо

Українські збройні сили атакували дві ключові російські авіабази в тилу ворога у вівторок, використовуючи ракети далекого радіусу дії американського виробництва, відомі як ATACMS
Україна вперше отримала і застосувала потужні американські ракети. Фото - mil.in.ua

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на New York Times, це сталося після того, як президент Байден подолав своє тривале небажання надати цю зброю, що дозволило Пентагону таємно доставити її в останні кілька днів, заявили американські чиновники.

Рішення відправити ракети означало зміну позиції адміністрації Байдена в той час, коли українські військові борються в контрнаступі на півдні та сході країни. Пан Байден хвилювався, що надсилання більш потужної зброї може призвести до ескалації конфлікту з Росією.

Україна використала ракети ATACMS для удару по двох авіабазах на окупованій Росією території у вівторок. Сили спецоперацій України повідомили, що внаслідок обстрілу пошкоджено злітно-посадкові смуги та знищено 9 гелікоптерів, склад боєприпасів, зенітну ракетну установку та військову техніку.

Застосування ракет пізніше підтвердив президент України Володимир Зеленський.

Сьогодні я особливо вдячний Сполученим Штатам. Наші домовленості з президентом Байденом виконуються. І вони реалізуються дуже точно – ATACMS вже зарекомендували себе

– сказав він у своєму вечірньому зверненні до нації.

Незрозуміло поки, до яких змін приведе ця ракетна система на полі бою – пише NYT. Інша зброя, надана Заходом, включаючи танки, забезпечила лише незначну перевагу у війні, яка зав’язалася на місяці. А версія ракети, надісланої Сполученими Штатами, останньої великої системи, яку Україна домагалася від Сполучених Штатів, має обмежений радіус дії.

Тим не менш, офіційні особи заявили, що цього достатньо, щоб досягти майже всіх основних баз, які Росія використовувує для підтримки з повітря та постачання своїх військ в Україні. Одна з умов, висунутих українцям, полягає в тому, що ATACMS, армійська тактична ракетна система, не може використовуватися для атак на території Росії, сказав один чиновник.

Після багатьох повідомлень про те, що було прийнято рішення про постачання зброї, її доставка була здійснена в таємниці через побоювання, що вона може бути атакована Росією, коли вона буде доставлена в країну. Крім того, Україна хотіла спробувати застати росіян зненацька. Двоє західних чиновників заявили, що Сполучені Штати направили близько 20 ракет в Україну.

Версія ракети ATACMS, надісланої в Україну, являє собою касетний боєприпас, який викидає 950 невеликих бомб, які можуть завдати шкоди великій території. Зброя такого типу заборонена міжнародною угодою, яку США не підписували.

Ракети ATACMS є другим типом касетної зброї, яку, як відомо, США надали Україні. У липні адміністрація Байдена почала постачати Україні 155-міліметрові артилерійські снаряди, кожен з яких містить 72 суббоєприпаси меншого розміру, призначені для ураження бронетехніки та ворожих солдатів.

Ракети ATACMS є доволі старою зброєю, про яку через міжнародну заборону Пентагон заявив, що не може уявити використання в конфлікті за участю американських військ, і тому вони погодилися надати їх Україні. Новіші версії ATACMS мають один вибуховий заряд у своїх боєголовках, і США дійшли висновку, що їхні власні запаси таких зарядів настільки малі, що вони не можуть дозволити собі відмовитися від них.

Більше року після початку війни Білий дім відхиляв вимоги Зеленського щодо надання цієї зброї. Частково занепокоєння полягало в тому, що Україна може використовувати ракети найбільшої дальності, щоб вражати цілі в глибині Росії, і деякий час американські чиновники вважали, що використання ATACMS може перетнути одну з «червоних ліній», що призведе до ескалації.

Але тепер це мислення змінилося, принаймні частково через те, що аналогічні ракети великої дальності були надані Великобританією та Францією на початку цього року, і їх використання в боях не викликало особливої реакції Росії.

Байден сказав Зеленському під час візиту до Білого дому у вересні, що він змінив свою точку зору та погодився надати ракети, хоча й версію з обмеженим радіусом дії, за словами офіційних осіб, знайомих із розмовою.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що ССО України озвучили кількість техніки, знищеної у Бердянську та Луганську

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version