Війна в Україні: головні новини станом на 625 день повномасштабного російського вторгнення

Повідомляється, що український удар по окупованому Скадовську в Херсонській області вразив базу ФСБ, федеральної розвідувальної служби Росії
Ольга Лисенко 594 Коментувати
Україна завдала удару по базі ФСБ у Скадовську Херсонської області, в незаконно окупованому Криму закрили приватні клініки для проведення абортів. Фото - glavred.net

Агентство Reuters повідомляє, що п’ятеро людей загинули під час атаки в четвер. За різними повідомленнями, загинули високопоставлені російські офіцери. Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко зазначив: «Тож окупанти добре розуміють, що вони в небезпеці, що за ними стежать і вони можуть бути знищені в будь-який момент. Для цих ударів Україна використовує високоточну західну зброю».

Як повідомляє «Kreschatic», міністерство оборони Великої Британії заявило, що військові сили Росії перенапружені через війну в Україні. У своєму останньому щоденному оновленні розвідки Міністерство оборони заявило, що ймовірна потреба Росії передислокувати зенітно-ракетні системи (ЗРК) із віддалених частин своєї території для збереження покриття над Україною свідчить про те, що конфлікт напружує її військові потужності.

Призначені Росією чиновники охорони здоров’я в незаконно окупованому Криму кажуть, що приватні клініки «добровільно» припинили робити аборти, через що вони доступні лише в державних медичних закладах. Цей крок стався на тлі більш широких зусиль у Росії обмежити аборти за все більш консервативного режиму Володимира Путіна.

Український дипломат заявив, що глобальний мирний саміт для України може відбутися наступного року. Головний дипломатичний радник президента України Ігор Жовква заявив, що це може відбутися в лютому 2024 року.

На кордоні з Польщею зростають черги, оскільки польські водії вантажівок продовжують блокувати пункти пропуску четвертий день. Акції протесту, які почалися в понеділок, стосуються того, що водії заблокували три пункти пропуску на кордоні з Україною. Вони протестують проти конкуренції з боку українських водіїв.

Україна повідомила своїм західним союзникам, що надання їй відсотків із заморожених російських активів буде недостатнім для компенсації збитків, завданих війною, і що вона сподівається отримати активи в повному обсязі. Заступник міністра юстиції України Ірина Мудра заявила, що партнери Києва розглядають можливість запровадження податку на доходи або інвестиції заморожених російських активів, ідею, за її словами, Київ вітає, але вважає це недостатнім.

Німеччина оприлюднила нові керівні принципи оборонної політики вперше за понад десять років. У 19-сторінковому документі детально описуються наслідки для німецької армії Zeitenwende, великої зміни політики, яку оголосив канцлер Німеччини Олаф Шольц після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Угорщина заявила, що ЄС не повинен починати переговори про членство з Україною. Очікується, що наступного місяця лідери ЄС вирішать, чи прийняти рекомендацію Європейської комісії запросити Київ розпочати переговори про членство з блоком, але Угорщина віддає перевагу формі «привілейованого партнерства» для України, а не повному членству.

Україна зможе подолати політичний спротив Угорщини її просуванню на шляху членства в ЄС, вважає міністр з питань європейської інтеграції Києва Ольга Стефанішина. «Ми розуміємо, що є така заява, але ми також розуміємо, що є діалог з Будапештом», – сказала вона.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 624 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version