США знайшли законний спосіб передачі заморожених російських активів Україні – FT

Західні країни активізували переговори щодо вилучення заморожених російських активів на користь України
США заявляють, що знайшли спосіб вилучення заморожених російських активів «відповідно до міжнародного права». Фото - freepik.com

Як повідомляє «Kreschatic», за даними видання Financial Times, в останні тижні США у приватних переговорах займають дедалі наполегливішу позицію з питань конфіскації, стверджуючи на засіданнях G7, що є спосіб здійснити її «відповідно до міжнародного права».

Як розповів FT неназваний чиновник, у Вашингтоні вважають, що рішення щодо конфіскації активів можна ухвалити в короткі терміни. За його словами, це питання може обговорюватися на можливій зустрічі лідерів G7, присвяченій другій річниці війни.

Видання звертає увагу, що ідею конфіскації почали обговорювати активніше на тлі політичних розбіжностей усередині ЄС та США, через які останніми тижнями зірвалося виділення Україні десятків мільярдів доларів допомоги.

У країнах Заходу заморожено майже 300 мільярдів доларів, що належать Центробанку Росії. Більшість із них перебуває у Європі.

Влітку 2023 року робоча група Євросоюзу дійшла висновку, що законного способу вилучення цих активів немає. Після цього в ЄС зосередилися на вивченні варіантів реінвестування заморожених коштів, щоб передавати прибуток від них на відновлення України.

Євросоюз 14 грудня не зміг погодити рішення про надання 50 мільярдів доларів допомоги Україні. Вето на це наклала Угорщина.

У США протягом двох місяців тривають дебати про передачу Україні 60 мільярдів доларів. За це виступає адміністрація Джо Байдена, проте республіканці у конгресі відмовляються підтримати відповідний законопроект.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що ЄС хоче використовувати заморожені російські активи для допомоги Україні, але не знає як

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version