Війна в Україні: головні новини станом на 675 день повномасштабного російського вторгнення

Росія завдала величезної хвилі ракетних ударів по українських містах, у тому числі по столиці, що міністр оборони України назвав найбільшою повітряною атакою війни
Щонайменше 30 убитих і 160 поранених по всій Україні в результаті найбільшої російської повітряної атаки за всю війну, Польща стверджує, що російська ракета потрапила в її повітряний простір. Фото - ДСНС

Як повідомляє «Kreschatic», щонайменше 53 мирних жителів загинули і 160 отримали поранення в п’ятницю вранці внаслідок ударів по житлових будинках у Києві, Львові, Харкові та інших містах на заході та півдні. У центрі Дніпра обстріляли торговий центр і пологовий будинок. В Одесі внаслідок попадання трьох ракет у житлові будинки загинули троє людей, ще 26 отримали поранення, у тому числі двоє дітей і вагітна жінка. У містах тривали рятувальні роботи.

Військово-повітряні сили України заявили, що збили 87 крилатих ракет і 27 безпілотників із 158 повітряних цілей, випущених Росією. Міністр оборони Києва Рустем Умеров заявив, що це була «наймасштабніша повітряна атака в цій війні», яка почалася в лютому 2022 року, в ній брали участь 18 стратегічних бомбардувальників. Головнокомандувач армії генерал Валерій Залужний заявив, що цілями були інфраструктура, промислові та військові об’єкти.

За словами Володимира Зеленського, Росія випустила близько 110 ракет. «Сьогодні Росія застосувала практично всі види зброї, які є у її арсеналі», – зазначив президент України у соцмережі. «Російський терор повинен програти і програє».

Збройні сили Польщі заявили, що невідомий бортовий об’єкт, який вони ідентифікували як російську ракету, увійшов у повітряний простір країни з боку України менше ніж на три хвилини. «Вона була відстежена нами на радарах і покинула повітряний простір», — сказав голова оборони Польщі генерал Вєслав Кукула. Польща повідомила, що об’єкт проник на глибину близько 40 км, додавши, що радар НАТО також підтвердив, що об’єкт покинув повітряний простір Польщі. Тимчасовий повірений у справах Росії, якого викликали до МЗС Польщі, заявив, що Варшава не надала жодних доказів проникнення ракети в її повітряний простір.

На екстренно скликаному засіданні Ради безпеки ООН більшість членів Ради, включаючи США, Францію та Великобританію, засудили напади. «На жаль, 2023 рік закінчується так само, як і почався, нищівним насильством проти народу України», – заявив помічник генерального секретаря ООН Халед Кіарі під час брифінгу.

Фото – ukr.net

Британія направить в Україну близько 200 ракет ППО після ударів Росії, заявив у п’ятницю міністр оборони Великобританії. Грант Шеппс опублікував на X (раніше Twitter), що Британія «швидко посилює протиповітряну оборону України після смертоносних авіаударів Путіна». Прем’єр-міністр Ріші Сунак заявив у соціальних мережах: «Ці широкомасштабні напади на міста України показують, що Путін не зупиниться ні перед чим, щоб досягти своєї мети викорінення свободи та демократії».

Президент США Джо Байден зажадав від Конгресу «активізуватись» і подолати розбіжності щодо надсилання допомоги Україні, заявивши, що масована російська повітряна атака продемонструвала, що Кремль сподівається «знищити» прозахідну країну. У своїй заяві Байден сказав: «Якщо Конгрес не вживе термінових заходів у новому році, ми не зможемо продовжувати надсилати зброю та життєво важливі системи протиповітряної оборони, необхідні Україні для захисту свого народу. Конгрес повинен активізуватися і діяти без подальших зволікань».

Росія зазнала величезних людських і матеріальних втрат в Україні, і її армія вийде з конфлікту ослабленою, заявив високопоставлений німецький військовий діяч в інтерв’ю, опублікованому в п’ятницю. Крістіан Фройдінг, який контролює підтримку Києва німецькою армією, сказав: «Російські збройні сили вийдуть з цієї війни ослабленими як матеріально, так і кадрово».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 674 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version