США зробили ще один крок в напрямку конфіскації російських активів і передачі їх Україні

Рада національної безпеки США «в принципі» підтримала законопроект, що дає змогу провести конфіскацію частини заморожених російських активів для того, щоб надалі передати ці гроші на відновлення України
Білий дім підтримав ідею конфіскувати частину 300 мільярдів доларів заморожених російських активів. Фото - Bloomberg

Як повідомляє «Kreschatic», про це пише агентство Bloomberg, посилаючись на листопадовий меморандум ради, який направили до комітету Сенату з міжнародних відносин.

Законопроект надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для конфіскації російських суверенних активів на користь України

– йдеться у записці Ради національної безпеки. Загалом Bloomberg вивчило три подібні документи.

Високопоставлений представник адміністрації США повідомив агентству, що це один із інструментів, які США розглядають як можливість змусити Росію заплатити за шкоду, яку Україна зазнала через війну. За оцінками Світового банку, на відновлення України може знадобитися щонайменше 411 мільярдів доларів.

Рада національної безпеки відмовилася від коментарів, як і офіс Бена Кардіна, голови комітету Сенату з міжнародних відносин. У Держдепартаменті заявили, що разом із партнерами з G7 влада США вивчає «всі варіанти, що відповідають нашим правовим системам та міжнародному праву, щоб допомогти Україні отримати компенсацію від Росії».

Наслідки ракетного удару по Києву 2 січня. Фото – AFP

Країни Заходу після початку повномасштабної війни в Україні заморозили приблизно половину золотовалютних резервів Банку Росії – близько 300 мільярдів доларів. Більшість із цих коштів перебуває у Європі. Як мінімум з осені 2022 року влада Євросоюзу обговорює можливість використання цих активів. Влітку 2023 року спеціальна робоча група ЄС дійшла висновку, що законних підстав для конфіскації російських активів немає.

Білий дім підтримав законопроект про конфіскацію російських активів на тлі розбіжностей республіканців та демократів у конгресі, які не можуть домовитися про надання Україні понад 60 мільярдів доларів військової допомоги.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Росії пообіцяли конфіскувати західні активи, якщо ЄС передасть заморожені російські кошти Україні

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version