Війна в Україні: головні новини станом на 705 день повномасштабного російського вторгнення

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрінеться зі своїм угорським колегою Петером Сіярто в понеділок на заході України напередодні саміту ЄС, метою якого є розблокування допомоги для країни, яка страждає від війни
Володимир Зеленський під час інтерв'ю в Німеччині підняв питання про ризик третьої світової війни. Фото - t.me/V_Zelenskiy_official

Як повідомляє «Kreschatic», відносини між двома сусідами були напруженими та ще більше загострилися, коли прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у грудні наклав вето на виділення Києву допомоги ЄС у розмірі 50 мільярдів євро. Намагаючись налагодити стосунки, український президент Володимир Зеленський запропонував пряму зустріч з Орбаном, і переговори між Сійярто та Кулебою в понеділок в Ужгороді мають на меті закласти основу. Угорщина, яка підтримувала зв’язки з Кремлем, також розчарувала союзників по НАТО тим, що так довго формально затверджує заявку Швеції на приєднання до альянсу.

Зеленський говорив про ризик переростання війни в Україні у Третю світову війну, коли він наполягав на іноземній допомозі в інтерв’ю німецькому державному мовнику ARD у неділю. Зеленський заявив, що якщо Росія вдарить по країні НАТО, це буде «початком третьої світової війни». На запитання, чи розчарований він тим, що Німеччина не планує постачати Україні крилаті ракети Taurus, Зеленський відповів, що розчарований лише тим, що Німеччина не зіграла «ту роль, яку мала зіграти в першій окупації України». Говорячи про слабкість відповіді Заходу на вторгнення Росії в Крим у 2014 році, він сказав, що справа не лише у відповіді Німеччини.

«Це не лише Олаф Шольц», — сказав він. «Це стосується європейських лідерів і США». Щодо США Зеленський сказав, що Україна має підтримку з усіх сторін. «Є окремі республіканці, які не підтримують Україну, але переважна більшість демократів і республіканців підтримують Україну», – сказав він.

Щодо того, чи вплине другий термін Дональда Трампа на підтримку його країни, він сказав, що політика США не залежить від однієї людини.

Військове фінансування України для США є ключовим стримуючим сигналом для Китаю, заявив глава НАТО Єнс Столтенберг у неділю на початку візиту до Вашингтона, метою якого є лобіювання Конгресу щодо продовження фінансування війни проти Росії. Президент Джо Байден звернувся до Конгресу з проханням схвалити нову допомогу Україні на 61 мільярд доларів. Але переговори зайшли в глухий кут, оскільки законодавці-республіканці вимагають серйозних змін у політиці контролю кордонів США як плату за їх схвалення. «Важливо, щоб Україна отримувала постійну підтримку, тому що ми повинні усвідомлювати, що за цим уважно стежать у Пекіні», — сказав Столтенберг в ефірі Fox News.

Фото – rbc.ua

Міністерство оборони Великобританії вважає, що збільшення кількості підпалів російських військкоматів “дуже ймовірно пов’язане з посиленням почуття невдоволення війною серед російського населення”. З початку повномасштабної війни в лютому 2022 року на російські військкомати було скоєно 220 нападів, за останні півроку – 113.

Росія завдала ударів з безпілотників і ракет по цивільних об’єктах і об’єктах критичної інфраструктури в різних регіонах України, повідомили в неділю у Повітряних силах. За попередньою інформацією, втрат у результаті атак немає, але Росія та Україна в останні місяці посилили повітряні атаки на територію одна одної, націлюючись на критично важливу військову, енергетичну та транспортну інфраструктуру. Військово-повітряні сили повідомили, що Росія атакувала центр Полтавської області двома балістичними ракетами з ЗРК “Іскандер” і трьома ракетами класу “земля-повітря” над Донецькою областю на сході.

Служба безпеки України заявила, що чиновники Міноборони вступили в змову з працівниками української збройової фірми, щоб привласнити майже 40 мільйонів доларів, призначених для закупівлі 100 тисяч мінометів. П’ятьом особам пред’явлено звинувачення, одну особу затримали при спробі перетину українського кордону. Корупція була основною перешкодою на шляху Києва до вступу до Європейського Союзу та НАТО, причому офіційні особи обох блоків вимагали широкомасштабних антикорупційних реформ, перш ніж Київ зможе приєднатися до них.

Гігант індустрії краси Avon піддається критиці за зв’язки з Росією на тлі війни, що триває. На початку конфлікту компанія заявила, що припиняє інвестиції в Росію, де має велику робочу базу, і припиняє експорт зі свого російського заводу в інші частини світу. Однак дослідження BBC виявило, що компанія все ще набирає нових торгових агентів у Росії, причому новобранцям пропонуються призи, грошові бонуси та навіть відпустка за досягнення цілей.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 704 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version