Війна в Україні: головні новини станом на 714 день повномасштабного російського вторгнення

Українські спецназівці заявили, що підірвали бурову платформу в Чорному морі, яку Росія використовувала для збільшення радіусу дії своїх безпілотників. Операція під назвою «Цитадель» проводилася вночі, а також була захоплена «важлива техніка противника»
Український спецназ знищив російську чорноморську станцію підсилення роботи безпілотників. Фото - 73-й морський центр ССО

Як повідомляє «Kreschatic», Джо Байден закликав республіканців у Конгресі протистояти Дональду Трампу та припинити грати на руку Володимиру Путіну, оскільки він визнав, що вичерпно узгоджений двопартійний законопроект, який передбачає фінансування безпеки для України, зупинився. «Все свідчить про те, що цей законопроект навіть не буде переданий до Сенату», — сказав президент США. «Чому? Проста причина: Дональд Трамп. Тому що Дональд Трамп вважає, що це погано для нього в політичному плані».

Двомісячна дитина загинула і троє людей отримали поранення у вівторок під час російського удару по Золочеву на північному сході України. «Близько 2.30 ночі у Золочеві зруйновано триповерховий готель в результаті двох ракетних ударів С-300», – повідомив Олег Синєгубов, губернатор Харківської області. Поліція повідомила, що пошкоджено 30 будівель, у тому числі кафе, ринок, аптеки та готель.

За словами Віталія Барабаша, голови військової адміністрації Авдіївки, деякі частини міста перебувають у «критичному» стані, оскільки вони відбиваються від російських обстрілів і вторгнень. «Це не означає, що все втрачено, що все дуже погано. Але ворог скеровує на наше місто дуже великі сили», – сказав він.

Президент України Володимир Зеленський видав указ про створення окремого роду Збройних сил України безпілотників. Зеленський зазначив, що виробництво безпілотників всередині країни та з країнами-партнерами є стратегічно важливим, і пообіцяв, що Україна виробить мільйон у 2024 році. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний минулого тижня сказав у коментарі CNN, що безпілотники «разом з інші види передової зброї» допомагають Україні уникнути втягнення у дорогу позиційну війну.

Фото – president.gov.ua

Військові на фронті не терплять чуток про те, що Зеленський незабаром може звільнити Залужного, повідомляє AFP. «Змінювати командира під час боїв, особливо коли вони такі інтенсивні в нашому районі, недоцільно», — сказав військовий медик із позивним «Берія». Сержант «Лунтік» сказав, що ця проблема завдає шкоди моральному духу та підживлює «всілякі теорії змови». Але війська заявили, що не припинять бої, навіть якщо Залужного знімуть. «Нічого не зміниться. Я й надалі буду виконувати свої завдання, як і досі», – сказав 32-річний Віталій.

Чисельність персоналу на Запорізькій атомній електростанції скорочується до небезпечного рівня російськими окупантами, попередили офіційні особи, в той час як голова ядерної служби ООН Рафаель Гроссі готується відвідати її в середу. Гроссі сказав, що завод «працює з дуже, дуже невеликою кількістю операторів». Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що росіяни заблокували кілька сотень «кваліфікованих і, головне, ліцензованих [операторів]. Ви не можете просто забрати їх». Радіоактивне паливо Запоріжжя також добігає кінця свого терміну експлуатації і потенційно потребує безпечного вилучення та зберігання. Гроссі назвав стан АЕС «дуже делікатним».

У Раді Безпеки ООН США і Росія обмінялися звинуваченнями щодо незаконно поставлених північнокорейських ракет, якими була обстріляна Україна, і збиття російського військового транспортника. «На сьогоднішній день Росія щонайменше дев’ять разів запускала поставлені КНДР балістичні ракети по Україні», — сказав Роберт Вуд, заступник посла США. Посол Росії в ООН Василь Небензя заявив, що є «неспростовні докази» того, що ракета «Patriot» збила російський Іл-76 24 січня. Росія стверджує, що везла українських військових на обмін полоненими, але не надала жодних доказів на підтвердження цього.

Росія запросила засідання Ради Безпеки після того, як заявила, що Україна вбила щонайменше 28 людей під час удару по пекарні в підконтрольному Росії Лисичанську на сході України. Високопоставлений український дипломат в ООН Сергій Дворник звинуватив Росію у зловживанні Радою Безпеки «для поширення фейків». В той же час Росія визнала, що один зі високопоставлених окупаційних чиновників загинув під час удару по пекарні, а українські ЗМІ повідомили, що пекарня була постачальником для російської сторони та місцем зустрічі російських чиновників.

Колишньому командиру російського угруповання найманців Вагнера, який воював в Україні та втік до Норвегії у 2023 році, було відмовлено в наданні притулку, але він не буде депортований, оскільки надто небезпечно відправляти його назад, заявив його адвокат. Андрій Медведєв втік з Росії в січні 2023 року через її арктичний кордон з Норвегією.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 713 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version