Україна розробляє план дій для збереження надходження коштів від МВФ, якщо допомога США зупиниться – Bloomberg

Україна розглядає план, включаючи розширений продаж внутрішніх облігацій, підвищення податків і скорочення витрат, щоб закрити дірку у своєму бюджеті, намагаючись отримати гроші від Міжнародного валютного фонду, якщо важлива допомога США залишиться заблокованою
Серед можливих заходів – розширення продажу облігацій, підвищення податків. Фото - imf.org

Як пише Bloomberg з посиланням на джерела, обізнані з цим питанням, які побажали залишитися невідомими, українські чиновники мають намір запропонувати цей план МВФ під час візиту місії до Києва наступного тижня. Ці заходи необхідні для того, щоб гарантувати МВФ, що Україна зможе обслуговувати свої борги, якщо союзники не нададуть фінансову допомогу, що є умовою для кредитної програми на суму 15,6 мільярда доларів, інформує «Kreschatic».

Співробітники МВФ на чолі з керівником місії фонду в Україні Гевіном Греєм відвідають Київ на три дні, починаючи з 12 лютого, перед офіційними переговорами щодо України в сусідній Польщі, повідомили джерела. Візит відбудеться напередодні перегляду кредитної програми МВФ, який розпочнеться пізніше цього місяця та розблокує транш допомоги у розмірі 900 мільйонів доларів.

Україна запропонувала МВФ обговорити «план дій» на випадок, якщо зовнішня допомога буде зірвана, йдеться в електронному коментарі НБУ для Bloomberg News. Нацбанк все ще очікує, що допомога буде відновлена «найближчими місяцями», і МВФ поділяє цю думку, згідно із заявою.

Заходи, передбачені планом «Б», наразі обговорюються та потенційно включатимуть активізацію внутрішнього ринку запозичень, фіскальну оптимізацію та консолідацію.

– заявили в НБУ, додавши, що очікують, що майбутній перегляд МВФ буде успішним, пише Bloomberg.

У МВФ від коментарів відмовилися.

Голова місії МВФ в Україні Гевін Грей під час прес-конференції в Києві. Фото – Укрінформ

Поки Україна виконує свої зобов’язання, але міністерство фінансів і НБУ вважають, що існує ризик того, що рада директорів МВФ не схвалить наступний транш без фіскального плану, якщо кошти США все ще будуть заблоковані, заявив Bloomberg неназваний український чиновник. За програмою МВФ Київ цього року планує отримати $5,3 млрд.

Ключовим джерелом коштів для заміни коштів від США буде розширення внутрішніх державних запозичень, сказав чиновник. Українські банки є високоліквідними, і уряд очікує, що вони продовжуватимуть інвестувати готівку, яку вони утримують через ризики війни, у високодохідні державні облігації.

За словами чиновника, це може принести принаймні 5 мільярдів доларів доходу цього року. За словами чиновника, уряд також міг би підвищити податки або скоротити витрати, якщо це буде необхідно.

У Конгресі заблоковано фінансування України на суму понад 60 мільярдів доларів, яке просить президент Джо Байден, більшість із яких призначено на зброю. Під час тестового голосування в четвер Сенат США підтримав військову допомогу Україні та Ізраїлю. Однак деякі республіканці в Палаті представників категорично виступають проти допомоги Україні, а інші хочуть відновити зусилля, щоб пов’язати її з діями щодо припинення рекордної хвилі міграції через кордон США.

МВФ схвалив чотирирічну програму для України минулого року, і це стало першим випадком, коли було надано позику країні, яка перебуває у стані війни. Програма була узгоджена з Європейським Союзом, США та іншими країнами Великої сімки, які пообіцяли фінансову допомогу для покриття дефіциту бюджету Києва.

Виконавча рада МВФ схвалила виділення Україні 900 мільйонів доларів у грудні та закликала інші країни та кредиторів виконати свої зобов`язання, які минулого року склали 122 мільярди доларів. Пакет ЄС вартістю 50 мільярдів євро був остаточно затверджений минулого тижня.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що українську економіку чекає важкий 2024 рік через війну і невизначеність щодо масштабів допомоги Заходу

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version