Китай прокоментував можливі мирні переговори між Росією та Україною

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив, що наразі немає відповідних умов для мирних переговорів щодо припинення війни Росії проти України
Міністр закордонних справ Китаю на Мюнхенській конференції прокоментував пропозицію України про проведення мирного саміту. Фото - AP

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, Україна наполягає на проведенні наступного місяця саміту високого рівня, хоча, за словами людей, знайомих із планами, дата, ймовірно, буде перенесена на квітень або травень через відсутність зобов’язань з боку світових лідерів. Швейцарія заявила, що готова прийняти саміт, і її дипломати намагалися оцінити інтерес з боку своїх колег, зокрема в Китаї.

Багато хто вважає участь Китаю особливо важливою, враховуючи вплив Пекіна на Росію, ключового дипломатичного союзника.

Немає дозрілих умов для того, щоб сторони могли повернутися за стіл переговорів.

– сказав Ван під час виступу на Мюнхенської конференції з безпеки в суботу, не вказуючи причини.

Китай провів багато конструктивної роботи, і ми продовжуватимемо відігравати позитивну роль.

– сказав він, підкресливши також, що його країна не несе єдиної відповідальності за вирішення кризи.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який також перебуває в Мюнхені на щорічній конференції, зустрівся з Ваном І, щоб переконати його взяти участь у зустрічі.

Посадовці обговорили двосторонні відносини, торгівлю та «необхідність відновлення справедливого та міцного миру» в Україні, згідно з дописом Кулеби на X.

Міністр закордонних справ України зустрівся з китайським колегою в Мюнхені. Фото – Дмитро Кулеба/X

Рік тому на тій же конференції Ван І заявив, що Китай незабаром опублікує документ про політичне врегулювання кризи в Україні. Позиційний документ із 12 пунктів, який з’явився після цього, був оцінений західними країнами здебільшого скептично.

Союзники України прагнуть, щоб будь-яке зібрання високого рівня включало різноманітних учасників із нових держав, зокрема Бразилії, Південної Африки та Індії.

Кілька країн, включаючи Китай, заявили, що хочуть, щоб Росія також була за столом переговорів. Поки що Київ відхиляє цю пропозицію, доки умови того, що він описує як справедливий мир, не будуть широко схвалені.

Радники з національної безпеки з десятків країн провели чотири зустрічі, щоб підготувати ґрунт для зустрічі на вищому рівні, але вони досягли обмеженого прогресу, і Китай відвідав лише одну. Раніше Bloomberg повідомляв, що менша група офіційних осіб зустрілася в грудні.

План миру президента України Володимира Зеленського включає дотримання таких принципів ООН, як територіальна цілісність і суверенітет, а також виведення російських військ з країни та продовольчу та енергетичну безпеку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Китай закликав США скасувати «незаконні» санкції, та припинити «переслідування та допити» китайських громадян

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version