Війна в Україні: головні новини станом на 728 день повномасштабного російського вторгнення

У ніч на вівторок і вранці в середу Росія запустила по Україні 19 ударних безпілотників, а також шість ракет, українська ППО знищила 13 з них і одну ракету, повідомили в ВПС України
Україна повернула додому 11 українських дітей за посередництва Катару. Фото - Андрій Єрмак/Telegram

Як повідомляє «Kreschatic», у російських соціальних мережах, які супроводжуються фотографіями та відео, стверджується, що у вівторок від українського ракетного удару по селу Трудівському Волноваського району Донецької області України загинули 65 російських військових. У звітах говориться, що їм наказали вишикуватися в чергу в очікуванні командира, що залишило їх уразливими для нападу на полігоні, який, як кажуть, був тренувальним. На кадрах видно багато тіл, які лежать у полі.

У вівторок увечері 11 українських дітей, яких викрала Росія, перетнули кордон з Білорусі назад в Україну. На гуманітарному пункті пропуску на кордоні з Білорусією діти обіймали членів родини, які їх чекали. Дітей прийняло посольство Катару в Москві в понеділок за схемою за посередництва катарців.

Україна відзначила 10 років відтоді, як десятки протестувальників були розстріляні пропутінськими урядовими силами в Києві під час української Революції Гідності. «Минуло 10 років з моменту спроб знищити нас і нашу незалежність», – заявив президент України Володимир Зеленський. «Але ми твердо стояли 10 років тому і продовжуємо це робити сьогодні».

Люди вшанували пам’ять учасників Революції Гідності, які загинули в Києві 10 років тому. Фото – Укрінформ

Російський генерал Валерій Герасимов відвідав війська в Україні, повідомляють російські державні ЗМІ. Як повідомляють державні ЗМІ, Герасимов нагороджував медалями російських військових, які брали участь у взятті Авдіївки, і йому доповів командувач, який керував російським штурмом Авдіївки, генерал-полковник Андрій Мордвічев.

Служба безпеки ФСБ Росії заявила заарештувала американсько-російську жінку, підозрювану в державній зраді за збір коштів для української армії. У ФСБ Єкатеринбурга повідомили, що 33-річна жінка є мешканкою Лос-Анджелеса з подвійним громадянством.

Українські військові у вівторок відкинули заяви Росії про повний контроль над селом Кринки на східному березі річки Дніпро на півдні Херсонської області. Повідомлення про ситуацію були різними, без надійного підтвердження. На неперевіреному відео видно, як війська встановлюють російський прапор, а потім нібито відступають. Українські сили перетнули Дніпро в листопаді минулого року і захопили райони на східному березі, включаючи Кринки. У вівторок міністр оборони Росії Сергій Шойгу повідомив російському президенту Володимиру Путіну під час телевізійної зустрічі, що російські війська повернули Кринки.

Після втрати Авдіївки американський Інститут вивчення війни заявив, що російські спецслцжби провели кібероперацію, «спрямовану на створення паніки в українському інформаційному просторі та послаблення українського морального духу». Путін заявив, що російські війська повинні розвивати свій успіх на полі бою в Україні після падіння Авдіївки.

Джо Байден підкреслив, що $61 млрд допомоги США для України буде здебільшого витрачено в США на виготовлення боєприпасів і обладнання для українців. «Хоча цей законопроект надсилає військове обладнання в Україну, — сказав Байден у вівторок, — він витрачає гроші прямо тут, у Сполучених Штатах Америки, у таких місцях, як Арізона, де виробляють ракети Patriot, і Алабама, де виробляють ракети Javelin, і Пенсільванія, Огайо і Техас, де виготовляють артилерійські снаряди».

Протести польських фермерів у вівторок ознаменували ескалацію попередніх демонстрацій з майже повною блокадою всіх українських прикордонних пунктів і перебоями в портах і на дорогах по всій країні.

У вівторок у Генштабі української армії заявили, що за минулу добу відбулося «81 бойове зіткнення», додавши, що російські сили завдали 87 авіаударів. П’ятеро мирних жителів загинули в результаті удару безпілотника по селу поблизу російського кордону в Сумській області.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 727 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version