Війна в Україні: головні новини станом на 735 день повномасштабного російського вторгнення

Російські безпілотники та ракети С-300 атакували Україну ввечері у вівторок та вранці в середу, повідомили у ВПС України. Усі 10 безпілотників були збиті. Днем раніше на східному фронті українські війська збили два російських винищувача Су-34, повідомив командувач ВПС Микола Олещук
Байден зустрівся з лідерами Конгресу щодо тупикової ситуацій, включаючи фінансування України. Фото - glavcom.ua

Як повідомляє «Kreschatic», українські війська відступили від нещодавно захоплених російськими військами сіл Північне та Степове поблизу міста Авдіїка, повідомив військовий речник Дмитро Лиховій. У Генштабі повідомили, що українські війська завдали авіаударів по позиціях росіян у населеному пункті Красногорівка під Авдіївкою.

Очікується, що Україна відчуватиме дефіцит боєприпасів протягом кількох місяців, поки Захід не визначиться з подальшою підтримкою, заявив адмірал сер Тоні Радакін, головнокомандуючий британськими збройними силами.

Президент США Джо Байден зустрівся з лідерами Конгресу в Білому домі у вівторок для переговорів щодо законопроекту про допомогу Україні, під час зустрічі, яку лідер більшості в Сенаті демократів Чак Шумер описав як інтенсивну. Байден сказав про допомогу Україні: «Потреба термінова… наслідки бездіяльності щодня в Україні жахливі».

Майк Джонсон – спікер Палати представників від Республіканської партії, який блокував подальший розгляд допомоги Україні, не згадував цю тему в коротких коментарях поза межами Західного крила згодом. Він говорив про безпеку кордону з Мексикою та продовження фінансування уряду, а також тет-а-тет з Байденом. Республіканські прихильники жорсткої лінії представили себе такими, що зосереджені на захисті кордону від нелегальних іммігрантів перед наданням подальшої допомоги Україні, незважаючи на те, що вони вже відхилили законопроект, який стосувався обох випадків.

Майк Джонсон після зустрічі. Фото – ukr.net

Кілька європейських країн і США заявили, що не розглядають надсилання сухопутних військ в Україну після того, як президент Франції Еммануель Макрон відмовився виключити це. Канцлер Німеччини Олаф Шольц зайшов настільки далеко, що заявив, що на Паризької українській конференції в понеділок було досягнуто домовленості про те, що «на українській землі не буде ні сухопутних військ, ні солдатів», які надсилатимуть європейські країни чи країни НАТО.

Міністр фінансів США Джанет Єллен закликала країни G7 терміново конфіскувати прибутки від російських активів, заморожених на заході, і перенаправляти їх в Україну. «Існують вагомі міжнародні правові, економічні та моральні аргументи для руху вперед. Це було б рішучою відповіддю на безпрецедентну загрозу Росії світовій стабільності».

Двоє поліцейських загинули і четверо отримали поранення внаслідок обстрілу з боку Росії в Сумській області. Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко написав у Telegram, що слідчо-оперативна група була навмисне обстріляна під час документування збитків від попереднього російського удару.

Північна Корея відправила близько 6700 контейнерів з мільйонами боєприпасів до Росії з липня для підтримки повномасштабного вторгнення Москви в Україну, повідомили південнокорейські ЗМІ у вівторок. Міністр оборони Південної Кореї Шін Вон Сік заявив, що в контейнерах може бути понад 3 мільйони 152-мм артилерійських снарядів або 500 000 122-мм снарядів.

Президент України Володимир Зеленський прибув до Албанії напередодні «Саміту Україна-Південно-Східна Європа» з питань безпеки. Міністр закордонних справ Албанії Іглі Хасані заявив, що Албанія «солідарна з Україною в її героїчній боротьбі проти агресії Росії». Албанія, яка є членом НАТО з 2009 року, активно підтримує Україну, але але менше висловлювалася публічно про постачання зброї.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 734 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version