Війна в Україні: головні новини станом на 750 день повномасштабного російського вторгнення

Ситуація в Україні на полі бою є «складною», і російські війська можуть бути готові завдати глибоких ударів по українських лініях у Донецькій області, заявив український головнокомандувач Олександр Сирський
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський каже, що на полі бою «важко», але ворог несе великі втрати. Фото - Telegram/Олександр Сирський

Як повідомляє «Kreschatic», Сирський зазначив, що на східному фронті противник продовжує вести наступальні дії в Донецькій області. «Водночас, ймовірно через високий рівень втрат, активність противника на інших ділянках фронту значно знизилася». Президент Володимир Зеленський заявив французьким ЗМІ в понеділок, що просування Росії було «зупинено» і війна в Україні зараз в ситуації «набагато кращїй», ніж три місяці тому.

За даними Інституту вивчення війни, просування Росії на захід від нещодавно захопленої Авдіївки сповільнилося, хоча «російські війська, ймовірно, збережуть здатність активізувати наступальні операції в цьому районі в момент, який вони виберуть». У звіті йдеться про те, що російські підрозділи, які зазнали великих втрат під час наступу з жовтня 2023 року до середини лютого 2024 року, відпочивають та поповнюються. Вони являють собою «значний невикористаний оперативний резерв, який російське командування може залучити для продовження та активізації зусиль для просування на захід від Авдіївки… Місяць або більше відпочинку, ймовірно, дозволить російським силам поповнити ці підрозділи та відновити свої погіршені бойові можливості до низького рівня якості, який, здається, готові прийняти російські командири». За оцінками аналітичного центру, Росія продовжує утримувати ініціативу на всьому фронті бойових дій.

Українські безпілотники атакували кілька нафтопереробних заводів у Росії, розташованих за сотні кілометрів від лінії фронту, включаючи Рязань, Нижній Новгород і Санкт-Петербург. Атаки, що тривають, є частиною стратегії завдати шкоди економіці Росії, щоб війна в Україні обходилась агресору все дорожче.

Рязанський нафтопереробний завод, найбільший нафтопереробний завод «Роснефти», був підпалений, заявив у середу губернатор області. Він зупинив дві пошкоджені установки первинної переробки нафти. Згідно з джерелами в галузі, завод обробляє близько 5,8% загального обсягу переробленої сирої нафти в Росії.

Вогонь і дим після удару українського безпілотника по НПЗ «Роснефти» в Рязані. Фото: скріншот відео

Пожежа спалахнула на Norsi, четвертому за величиною нафтопереробному заводі Росії, після атаки українського безпілотника, повідомили російські чиновники у вівторок. За даними джерел у галузі, було пошкоджено головну установку дистиляції сирої нафти, що означає, що принаймні половина виробництва нафтопереробного заводу зупинена. На Norsi припадає майже 6% загального обсягу переробленої нафти в Росії. До останньої атаки безпілотника одна із двох установок каталітичного крекінгу уже була виведена з ладу.

Губернатор Ленінградської області Олександр Дрозденко заявив, що український безпілотник націлився на Кірішський НПЗ. За даними галузевих джерел, це один із двох провідних НПЗ у Росії, обслуговуючи 6,4% потужностей Росії. А Новошахтинський експортний нафтопереробний завод на півдні Ростовської області Росії був змушений призупинити роботу в середу після атаки безпілотника.

У США демократи в Конгресі закликали спікера-республіканця Майка Джонсона «очолити, слідувати або піти з шляху» більшої військової підтримки України, пише Мартін Пенгеллі для Guardian US. Демократи та республіканці в Сенаті схвалили пакет іноземної допомоги на 95 мільярдів доларів, який охоплює Україну, Тайвань та Ізраїль, але Джонсон під керівництвом Дональда Трампа – кандидата в президенти від Республіканської партії, який відкрито підтримує Росію та її президента Володимира Путіна – не показав жодних ознак винесення пакету Сенату на голосування. Демократи Палати представників подали петиції про звільнення — механізм, за допомогою якого спікера можна або обійти, або змусити його почати діяти.

Країни ЄС погодилися надати 5 мільярдів євро на військову допомогу Україні в рамках оновлення фонду допомоги ЄС. Фонд European Peace Facility (EPF) працює як схема повернення грошей, надаючи членам ЄС відшкодування за надсилання боєприпасів до інших країн.

Перші поставки артилерійських боєприпасів згідно з очолюваним Чехією планом збільшити постачання шляхом закупівлі снарядів за межами Європи мають надійти в Україну не пізніше червня, заявив високопоставлений чеський чиновник. «Боєприпаси великого калібру з попередніх замовлень уже постачалися», – сказав радник з питань національної безпеки Томас Пояр.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 749 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version