Війна в Україні: головні новини станом на 759 день повномасштабного російського вторгнення

У суботу на нафтопереробному заводі в Самарській області Росії сталася пожежа після атаки безпілотника, повідомив губернатор області
На черговому російському нафтопереробному заводі сталася пожежа після атаки безпілотника. Фото - ASTRA/Telegram

«Минулої ночі було скоєно кілька атак безпілотників на регіональні нафтопереробні заводи», — заявив губернатор Дмитро Азаров у заяві облдержадміністрації, опублікованій у Telegram. Одна з таких атак спричинила пожежу на Куйбишевському НПЗ, додав він, зазначивши, що обійшлося без жертв, повідомляє «Kreschatic».

Окремо міністерство оборони Росії заявило, що за ніч знешкодило «12 українських безпілотників» над Брянською, Бєлгородською та Воронезькою областями, які всі межують з Україною, а також над Саратовською областю.

Україна відкинула відповідальність за напад на концертний зал у Москві, в результаті якого загинули понад 90 людей. «Україна точно не має жодного відношення до стрілянини/вибухів у Крокус Сіті Холі», – написав на Х радник Адміністрації президента України Михайло Подоляк.

Фото – meduza.io

Росія завдала ударів по українських енергетичних об’єктах у п’ятницю в результаті атаки, яка стала найбільшим авіаударом по енергетичній інфраструктурі України за два роки повномасштабної війни, і яку Москва представила як помсту за українські атаки під час президентських виборів. Ракетна атака та удар безпілотника вразили дамбу ДніпроГЕС, загинули щонайменше п’ятеро людей і понад мільйон залишились без світла, змусивши Київ шукати аварійне постачання електроенергії з Польщі, Румунії та Словаччини.

Президент Володимир Зеленський, виступаючи у своєму нічному відеозверненні, сказав, що удари знову довели, що російські атаки на інфраструктуру можна зупинити лише за допомогою додаткових систем ППО, і для цього потрібна політична воля з боку союзників України. «Російський терор зараз можливий лише тому, що у нас недостатньо сучасних систем протиповітряної оборони, для забезпечення яких, чесно кажучи, потрібна достатня політична воля», – сказав Зеленський.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив російському виданню в п’ятницю, що Москва перебуває в «стані війни» через втручання Заходу на боці Києва. Цей коментар ознаменував риторичну відмову від мови «спеціальної військової операції», яку використовувала Москва, і є очевидним кроком, щоб підготувати росіян до того, що війна в Україні буде тривалою.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 758 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version